ból nogi (na zgięciu pomiędzy stopą a nogą)
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam pewien problem:
1. boli mnie noga, a dokładniej jej przednia część na zgięciu pomiędzy stopą i nogą (ale to boli raczej kość albo staw niż mięśnie). dzieje się tak po pewnym czasie biegania lub bardzo szybkim chodzeu. nie jest to wina butów, bo dzieje się tak gdy mam na nogach sandały/adidasy czy trampki. od czego to moze być?
1. boli mnie noga, a dokładniej jej przednia część na zgięciu pomiędzy stopą i nogą (ale to boli raczej kość albo staw niż mięśnie). dzieje się tak po pewnym czasie biegania lub bardzo szybkim chodzeu. nie jest to wina butów, bo dzieje się tak gdy mam na nogach sandały/adidasy czy trampki. od czego to moze być?
-
- Dyskutant
nigdy nie skręciłem. ale to nie jest jakby ból samej kostki, ale przedniej części łączenia pomiędzy stopą a nogą (i nie mięśnie a kośći lub staw)
-
- Dyskutant
ja ogólnie w ciagu dnia dużo chodzę, ale nie wydaje mi się żeby to było przeciążenie, po podczas biego już po 2-3 km się ten ból pojawia. to dość szybko.
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
Nie rozumiemy się.
W wyniku długotrwałego, w miarę intensywnego i jednostajnego wysiłku może jakaś tkanka (mięsień, ścięgno, przyczep, więzadło) ulec urazowi.
Przyczyną wówczas nie jest jakiś gwałtowny ruch nogi (skręcenie, zwichnięcie) brak rozgrzewki, niewyrobione mięśnie, które nie mogą odciążyć takiej tkanki, ale przeciążenie.
W wyniku długotrwałego, w miarę intensywnego i jednostajnego wysiłku może jakaś tkanka (mięsień, ścięgno, przyczep, więzadło) ulec urazowi.
Przyczyną wówczas nie jest jakiś gwałtowny ruch nogi (skręcenie, zwichnięcie) brak rozgrzewki, niewyrobione mięśnie, które nie mogą odciążyć takiej tkanki, ale przeciążenie.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
-
- Rozgrzewający Się
Szukałem takiego tematu bo też zaczęło mnie boleć w takim dziwnym miejscu
Miałem już ten sam ból w lipcu no i to potrafi trzymać nawet przez miesiąc a teraz znów mi powróciło... i tak jak napisał outsider też myślałem że może być to przeciążenie a teraz jestem już w tym przekonaniu utwierdzony...

-
- Dyskutant
skad wiesz że to jest przeciążenie? a moze jednak złe buty?