Witam,
w zeszłym roku przygotowywałem się do maratonu na czas poniżej 4h. Dwa wybiegania po 30 km robiłem w czasie 2:45h. Problem jest taki, że mnie poskładało. Maraton przepadł, wychodzenie z kontuzji zajęło mi 3 m-ce.
Wznowiłem treningi. W tym roku dyszka w 46:40, półmaraton 1:42:58, plan na czerwiec to zejść poniżej 1:40h na połówce. Niestety widzę, że treningi pod półmaraton to maks, co wytrzymuje moja stopa. Biegam 3 razy w tyg: 6/6-8/12-15 km. Planuję zwiększyć te dystanse od połowy maja do 6/10/15 km + raz w m-cu półmaraton. Więcej prawdopodobnie skończy się kontuzją, bo już lekko odczuwam kostkę i stopę. Nie chce się znowu władować.
Czy z takim treningiem dam radę pobiec maraton poniżej 4 godzin? Jest sens próbować?
Jak podejśc do maratonu - kontuzje, tempo biegu?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Nie dasz rady
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Moim zdaniem nie ma sensu w takim stanie probowac.
Wylecz sie najpierw, a potem dopiero mysl o maratonie.
Jezeli cialo nie wytrzymuje krotkich stosunkowo treningow, to skup sie na max. polamaratonie na razie.
Jezeli cialo nie wytrzymuje krotkich stosunkowo treningow, to skup sie na max. polamaratonie na razie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Pójdę krok dalej: dopóki nie będziesz w stanie sensownie trenować, to odpuść zawody. JAk widzisz to bardziej złożóne - nie przygotujesz się do maratonu jeśli maksymalnie będziesz biegał HM i to w tempie wybiegania. Są plany, które nie zakładają longów - ale jednak zakładają one stopniowe nakładanie się obciążeń. Zresztą nawet jeśli życzeniowo byś się przygotowywał, to z dużą dozą prawdopodobieństwa kontuzja odezwie Ci się na maratonie.Sikor pisze:Moim zdaniem nie ma sensu w takim stanie probowac.
A co Ci było? Jaka diagnoza lekarza/fizjo? Jakie ćwiczenia na wzmocnienie? Do jesieni sporo czasu, jeśli nawet maj-czerwiec poświęcisz na spokojne wzmacnianie/rehabilitację i spokojne treningi, to od lipca począwszy powinieneś dać radę w zdrowiu przygotować się na maraton -> 4h to nie jest niewiadomo co przy systematycznym treningu. Bo nie przygotowujesz się od 0, tylko masz już całkiem znośny poziom wyjściowy, wystarczy to wydłużyć.Pixa pisze:Więcej prawdopodobnie skończy się kontuzją, bo już lekko odczuwam kostkę i stopę. Nie chce się znowu władować.
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:09
- Życiówka w maratonie: 4:11:10
Przeciążenie torebki stawu skokowego, lekka entezopatia ścięgna mięśnia półbłoniastego, mocny ITBS. Z dwoma ostatnimi sobie poradziłem (rolowanie, rozciąganie), kostka niestety się odzywa. Spróbuję powydłużać dystanse, no ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Za pierwszym razem chyba za szybko się ogólnie porwałem na maraton (mały staż biegowy)marek84 pisze: A co Ci było? Jaka diagnoza lekarza/fizjo? Jakie ćwiczenia na wzmocnienie? Do jesieni sporo czasu, jeśli nawet maj-czerwiec poświęcisz na spokojne wzmacnianie/rehabilitację i spokojne treningi, to od lipca począwszy powinieneś dać radę w zdrowiu przygotować się na maraton -> 4h to nie jest niewiadomo co przy systematycznym treningu. Bo nie przygotowujesz się od 0, tylko masz już całkiem znośny poziom wyjściowy, wystarczy to wydłużyć.
Tutaj chyba niewiele - rolowanie, rozciąganie, od czasu do czasu rower.karabul pisze: Podstawowe pytanie to co robisz poza bieganiem aby Twoje ciało coraz lepiej wytrzymywało forsowny trening długodystansowca.
Biegam od lipca 2017
5 km - 21:10 (IX 2019)
10 km - 44:09 (III 2020)
HM - 1:42:42 (VI 2019)
M - 4:11:10 (IX 2019)
5 km - 21:10 (IX 2019)
10 km - 44:09 (III 2020)
HM - 1:42:42 (VI 2019)
M - 4:11:10 (IX 2019)