Niska temperatura a smartfon z którym biegamy

mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

zastanawiam się nad kwestią zbliżających się temperatur. Wielu z nas, biega z jakimś urządzeniem rejestrującym przebieg trasy za pomocą GPS. Są to zegarki ( te są bardziej wytrzymałe) i np smartphony. Ja osobiście korzystam na co dzień, z niesamowicie niezawodnego iPhonea. Można o nim wiele mówić, ale ten sprzęt praktycznie zawsze działa w warunkach normalnych. Nie zawiesza się, nie laguje itd itd. ale no właśnie.
mam iPhony od kilku lat, i doświadczyłem tylko 2 zawieszeń rządzenia. (a nigdy go nie wyłączam). Zawieszenie nastąpiło, 2 razy w tych samych jakby warunkach. Czyli skończyłem bieg, było dosyć chłodno, może koło 0 może trochę na plusie. Biegam z pasem do biegania na brzuchu, i telefon włożony jest w jedną z kieszonek, z siateczki. Więc pewnie od biegu np godzinnego dodatkowo mimo tego, że jest na plecach z tyłu, to się wychładza itd. Dobiegając pod dom, zdołałem odblokować urządzenie, zakończyć trening na endomondo, i dupa. telefon się zawieszał, i dopiero kilku minutach możliwe było jego ponowne uruchomienie. Podejrzewam, że to właśnie kwestia temperatury. zastanawiam się, co zrobić jak spadnie śnieg, i będzie o wiele zimniej To będzie moja pierwsza zima z bieganiem i nie wiem.
Co polecacie? jakąś skarpetę, która go lekko ogrzeje?
Zastanawiam się nad zakupem zegarka biegowego, ale nie potrafię znaleźć chodzi o kalenji 300 gps, bo bywają w dobrej cenie, ale ostatnio nawet na allegro nie można znaleźć.

Nie chciałbym zrezygnować z endomndo, bo jest ono dla mnie na prawdę motywatorem. Widząc co zrobiłem, ile przebiegłem, obmyślam później inne trasy, sprawdzam mapę itd. nie wyobrażam sobie, że tego nie będzie.
Dodatkowo, chcę kontrolować swój przebieg, czas na poszczególnych odcinkach. Jego poprawy itd.itd. sami rozumiecie.
(chcę się za 30 lat pochwalić wnukom;)) heheh.

jakie macie na to sposoby? bo już pewnie poprzednia zima z telefonem za wami, jak sobei radziliście, czy bywały problemy itd. Bo jak wiadomo, każdy sprzęt do odpowiedniego działania, potrzbuje pewnego zakresu temperatury, który zazwyczaj wacha się od minus kilku do np +50 :) nawet czytałem taki test w sieci ;)
PKO
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie do końca na temat ale nawiązując do treści - Kalenji CW300GPS nie znajdziesz już na pewno w Decathlonie. W tej chwili w ofercie jest następca, który wygląda tak samo ale nazywa się inaczej - Geonaute OnMove 500 - i w cenie ostatnich modeli 300 (199-299zł) juz go niestety nie dostaniesz. Jest także nowy podstawowy model GPS w ofercie Decathlonu Geonaute OnMove 100. Pozostaje zatem czyhać tylko na okazje na allegro ale z racji tego, że użytkownicy często sobie chwalą ten model, będzie ciężko go dostać :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:20

Nieprzeczytany post

ale ten geonaute to jakby następca, czy calkowicie inny zegarek?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak naprawdę Kalenji 300 gps to był sprzęt Geonaute zbrandowany jako kalenji. Bo to oni dla Decathlona produkują sprzęt pomiarowy. On Move 500 to praktycznie ten sam zegarek. Wygląda identycznie i myślę - chociaż w ręce go nie miałem - że bebechy i oprogramowanie są takie same a zatem funkcjonalność pozostała bez zmian.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
maciejl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

mikus1987 pisze:Zawieszenie nastąpiło, 2 razy w tych samych jakby warunkach. Czyli skończyłem bieg, było dosyć chłodno, może koło 0 może trochę na plusie. ...Podejrzewam, że to właśnie kwestia temperatury. zastanawiam się, co zrobić jak spadnie śnieg, i będzie o wiele zimniej To będzie moja pierwsza zima z bieganiem i nie wiem. Co polecacie? jakąś skarpetę, która go lekko ogrzeje?
Apple zaleca używanie Iphona w temperaturach pomiędzy 0, a 35 stopni Celcjusza. Jednak ja obstawiam, że Twój problem był związany z kondensacją pary wodnej na zimnych elementach wewnątrz telefonu. Najprostrzym rozwiązaniem będzie wkładanie telefonu przed biegiem do w miarę szczelnego woreczka foliowego i do kieszonki w której będzie się grzał od ciała.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ