Cześć. Mam następujący problem. W niedzielę startowałem w maratonie w Berlinie. Był to mój trzeci maraton w tym roku i zamierzałem na tym poprzestać. Jednak po zastanowieniu postanowilem skończyć sezon startem na początku listopada w maratonie "Nocna ściema" w Koszalinie. Szczerze mówiąc nie wiem jak mam trenować w okresie do następnego biegu. Zawsze przygotowywałem się do biegów poprzez wielotygodniowe cykle. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Brest
Kolejny maraton za 24 dni. Jak trenować?
-
- Wyga
W najnowszym Runners World jest artykuł co biegać, gdy pomiędzy maratonami jest 4,6 czy 8 tygodni przerwy. Wiem, że co niektórzy nie traktują tej gazety i rad tam zawartych na poważnie, ale akurat w tym przypadku to, co jest napisane ma wg mnie sens. Jeśli nie chcesz wydawać 12złociszy przejrzyj gazetę w empiku czy jakimś salonie prasowym.
Ja akurat biegałem w Warszawie, ale w Koszalinie także będę, chociaż start będę traktował raczej "na zaliczenie" niż "w trupa po życiówkę".
Zresztą w Koszalinie życiówki raczej nie nabiegasz bo trasa jest pagórkowata, a że biegana po pętli to te podbiegi kilka razy dają w kość.
Ja akurat biegałem w Warszawie, ale w Koszalinie także będę, chociaż start będę traktował raczej "na zaliczenie" niż "w trupa po życiówkę".

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zrobilam 2 maratony w ciagu 28 dni. Hall Hingdon ma takie plany. Najpierw musisz zadbac o regeneracje co najmniej tydzien. On twierdzi, ze w tym czasie trzeba bardziej zadbac o glowe niz o nogi, bo te juz masz. W niedzielne dlugie wybiegania biegac na czas raczej niz na dystans np 1 tydzien - 30-60min, 2 tydzien - 60-90min, 3 tydzien - 2-2.5h ,pomiedzy robic spokojne i moze jakies tempo. I tyle.
Ja drugi maraton zrobilam lepiej niz pierwszy. Znam osobnikow, ktorzy biegaja 5-8 maratonow rocznie. Co kto lubi.
Powodzenia
Ja drugi maraton zrobilam lepiej niz pierwszy. Znam osobnikow, ktorzy biegaja 5-8 maratonow rocznie. Co kto lubi.
Powodzenia
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Już 3 razy robiłem taki numer - Berlin i za 5 tygodni Frankfurt. W drugim starcie zawsze miałem lepszy wynik, ale pierwszego maratonu nie leciałem na maksa. W tym roku są 4 tygodnie odstępu i też się przymierzam. Ja zwykle robiłem 1 tydzień bardzo lekko, a potem powtarzałem ostatnie 4 tygodnie poprzednio realizowanego planu. W tym roku zostaną tylko 3 tygodnie, ale musi to wystarczyć