Tłuszcz a mięśnie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Witek_Runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.59
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam takie pytanko... co bardziej spowalnia zawodnika podczas biegu np na 10km albo w maratonie??

tłuszcz ?? który jest tylko niepotrzebnym balastem ??

czy tkanka mięśniowa?? która może i jest balastem ale dzięki niej zawodnik ma większą siłe lecz potrzebuje dostarczyć więcej tlenu do mięśni...

no bo mam dylemat czy schudnąć z 5kg :bum: czy po prostu zastąpić ten tłuszcz czystą tkanką mięśniową :ble: tak czy siak mnie spowolni ale wolałbym wybrać mniejsze zło :sss:
PKO
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55.13,---

Nieprzeczytany post

Na pewno mniejszym złem by było pozbycie się tłuszczu ;)
Obrazek
adam77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witek_Runner pisze:Mam takie pytanko... co bardziej spowalnia zawodnika podczas biegu np na 10km albo w maratonie??

czy tkanka mięśniowa?? która może i jest balastem ale dzięki niej zawodnik ma większą siłe lecz potrzebuje dostarczyć więcej tlenu do mięśni...

no bo mam dylemat czy schudnąć z 5kg :bum: czy po prostu zastąpić ten tłuszcz czystą tkanką mięśniową :ble: tak czy siak mnie spowolni ale wolałbym wybrać mniejsze zło :sss:
No to Witku niezły z Ciebie czarodziej jak ot tak bez problemu potrafisz zamienić tłuszcz na mięśnie. :)
Do biegania długodystansowego lepiej ważyć jak najmniej ale wiadomo, że jak już to lepiej mieć mięśnia więcej niż fetu pozdrawiam
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witek_Runner pisze:Mam takie pytanko... co bardziej spowalnia zawodnika podczas biegu np na 10km albo w maratonie??

w każdym sporcie wytryzamlościowym chodzi oto by stosunek mocy generowanej do wagi ciala był jak najwiekszy. Co za tym idzie i mas amiesniow ai masa tłuszczowa stanowi nie potrzebny balast.

Tompoz
Tompoz
Witek_Runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.59

Nieprzeczytany post

Zmienić tłuszcz na mieśnie :bum: źle się wyraziłem ale chyba wiadomo o co chodzi... pozbycie się fatu i wypracowanie sobie mięśni poprzez trening :ble:

po prostu chodzi mi o to że chce trzymać nadal wage 80kg :oczko:

wiem że to dużo jak na bieganie długodystansowe, ale mnie bardziej interesuje piłka nożna w której o wiele ważniejsze jest przyspieszenie i siła niż kondycja

no bo przecież na boisku nie jest ważne czy biegasz dyche w 40 czy 45min tylko to żeby przeciwnik nie uciekł Ci na metr :hejhej: wiem to z własnego doświadczenia... kiedyś biegałem dyche w 36min (w formie pewno i szybciej byłoby ważyłem wtedy 60kg :bum: ) i na boisku byłem słaby a teraz mimo ze mam o wiele gorszą kondycje gra mi się o wiele lepiej.

Cóż spróbuje zrzucić fat i przypakuje żeby ważyć te 80kg w czystej tkance mięśniowej :ble:

a moje pytanie tyczyło się... co jest gorsze?? fat czy mięśnie?? wiadomo że piłce przydzą się bardziej mięśnie :bum: ale tak jak pisał Tompoz to i to jest balastem w biegach długich.... tylko ... co bardziej ciąży??........ bo masa masie nierówna... może być dwóch zawodników o masie 80kg ale jeden ma tłuszcz a drugi czystą tkanke mięśniową... no i który z nich będzie lepiej biegał?? któremu będzie lżej?? :trup: wydaje mi się że troche jednak lepiej ten umięśniony ale nie jestem pewien
lone
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Nie ma czegoś takiego jak waga np. 80 kg "w czystej tkance mięśniowej". Nawet jak ktoś jest żylasty, to ma te 10% tłuszczu, więc jeśli z twoich 80 kg na tłuszcz przypada 10 kg, to i tak jest to normalne, chociaż wydaje się bardzo dużo. Zbyt mała zawartość tkanki tłuszczowej jest groźna dla zdrowia, a w ekstremalnych przypadkach nawet dla życia.

Wystarczy popatrzyć na piłkarzy, że jednak mają znacznie mniejszą masę mięśniową niż sprinterzy, bo jednak ostro biegają te 90 minut, w czym za duża masa przeszkadza.
adam77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witek wiadomo, że lepsze mięśnie :) Tłuszcz to tylko bezużyteczny balast. Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ