bardzo ciekawy artykuł , dla kogoś z zewnątrz w prosty sposób wyjaśnia skąd bierze się finalna cena , którą widzimy na półce
temat rzeka jak w tytule , czy warto kupować tańsze buty ?
ja bym powiedział inaczej ,warto kupować dobre buty nieważne czy są tanie czy drogie
powszechnie jest wiadome ,że brandy tzw. nazwę je wielkie typu Adidas, Nike, Asics robią generalnie "porządne " buty , pytanie , które się nasuwa czy nie robią nas w balona żądając za nie wygórowanej ceny ?
moim zdaniem NIE , ponieważ dają nam jakby polisę bezpieczeństwa, kupisz Adidasa to masz gwarancję solidności, jakości produkcji, kontroli technicznej ,użytych materiałów itd. płaci się również za markę , ten znaczek na cholewce, trafne było porównanie z branżą motoryzacyjną, płaci się również bardzo wysoką marżę za to ,żeby potem te firmy prowadziły badania, miały chromowane hi -tech laboratoria , jeżdziły super autami, miały mega dużo kasy na marketing, tak to działa
co do oporu kupowania tańszej alternatywy, no właśnie, są opory
nieznajomość marki, powszechne przekonanie ,że to gorsze, nieznajomość systemów zastosowanych w tych butach
generalnie but nie jest zbyt skomplikowany, cholewka to błachostka, podwozie to pianka, amortyzacje, mostek
oczywiście marki mniej znane nie mogą sobie pozwolić na wysokie ceny ,ponieważ ich sytuacja rynkowa nie pozwala na to
najbardziej mnie denerwuje tylko takie gadanie ,że to jest szajs , taką opinię powtarzają z reguły Ci, którzy nigdy nie spróbowali , nie biegali w takich butach
ważny jest również czynnik socjologiczny, mam Asicsa czuję się lepiej
wybór jak zwykle należy do klienta
_________________ Tomek
|