Bieg na 1 KM
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, do lipca muszę zrobić czas 3:35 na 1000m. W tamtym roku po 2 miesiącach biegania co drugi dzień 6 km truchtem robiłem na bieżni 3:50. Teraz biegam od lutego 4-5 dni w tygodniu, po 5, 7 km. Ostatnio zacząłem robić tak że 2,5 km truchtu, a spowrotem wracając do domu, 50m sprintu, 25m wolnego truchtu. Podczas biegania w tamtym roku na kilometr, moje nogi w stanie były zrobić 3:35, ale brakowało mi oddechu a nie siły. Doradzcie mi jak trenować aby to 1000m przynajmniej w 3:30 zrobić w lipcu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Rozgrzewający Się
Dzisiaj na przykład biegłem 2,5 km truchtem. 3 min przerwy(w sensie cały czas w chodzie), i wracałem, 3 słupy sprintem, 1 marszem(odpowiada to jakoś 75m/25m), później 300m marszu i ostatnie 500m biegiem tak na 90%. Wszystko z przerwą, wejściem do domu, rozgrzewką itd. zajęło mi 40 minut.
Ktoś mi może opisać jakiś dobry plan?
Ktoś mi może opisać jakiś dobry plan?
-
- Rozgrzewający Się
Rolli dzięki za wcześniejsze porady. Biegam według Twojego planu i zrodziło mi się więcej pytań.
Biegam różnymi trasami, najczęściej po lesie gdzie jest jeszcze błoto itp. i zastanawiam się czy nie lepiej było by biegać na tętno a nie na tempo. Raz że jest mi tak wygodniej, a druga sprawa że tempo na różnych trasach w różnych warunkach będzie odpowiadało innemu wysiłkowi. Kwestia tylko tego czy nie wpłynie to negatywnie na wynik końcowy. Jeśli lepszy efekt da bieganie na tempo to tak będę biegał.
W poniedziałek początkowe 4/5km biegł bym na 85-90% hr max (4:30). We wtorek po 1km na zmianę na 80-85% i 85-90%, czasy około 5:20/4:40. Czy przerwy między krótkimi odcinkami w poniedziałek też można robić w oparciu o tętno np. aż do spadku tętna do powiedzmy 100-110 (Hr max 190).
Jeszcze pytanko o podbiegi. Mam dobrą górkę ale ponad 8km od domu i tylko 250m dlatego zamiast w sobotę robiłem je w niedziele. Dystans miałem zwiększać, 300m, 400m... itd. mi górka się kończy więc pytanie. Zwiększyć ilość powtórzeń czy zwiększać intensywność, i na jakich obrotach w ogóle je biegać? Do tej pory biegałem na 90% i starałem się w miarę "wysoko" podnosić kolana.
Zakładając że dalej podbiegi będę robił w niedzielę, jak biegać w sobotę? Mogło by być 5km z narastającą prędkością? Cztery odcinki na <75%, <80%, <85% i końcówka na maksa. Co o tym myślisz ?
Jeszcze raz dzięki
Biegam różnymi trasami, najczęściej po lesie gdzie jest jeszcze błoto itp. i zastanawiam się czy nie lepiej było by biegać na tętno a nie na tempo. Raz że jest mi tak wygodniej, a druga sprawa że tempo na różnych trasach w różnych warunkach będzie odpowiadało innemu wysiłkowi. Kwestia tylko tego czy nie wpłynie to negatywnie na wynik końcowy. Jeśli lepszy efekt da bieganie na tempo to tak będę biegał.
W poniedziałek początkowe 4/5km biegł bym na 85-90% hr max (4:30). We wtorek po 1km na zmianę na 80-85% i 85-90%, czasy około 5:20/4:40. Czy przerwy między krótkimi odcinkami w poniedziałek też można robić w oparciu o tętno np. aż do spadku tętna do powiedzmy 100-110 (Hr max 190).
Jeszcze pytanko o podbiegi. Mam dobrą górkę ale ponad 8km od domu i tylko 250m dlatego zamiast w sobotę robiłem je w niedziele. Dystans miałem zwiększać, 300m, 400m... itd. mi górka się kończy więc pytanie. Zwiększyć ilość powtórzeń czy zwiększać intensywność, i na jakich obrotach w ogóle je biegać? Do tej pory biegałem na 90% i starałem się w miarę "wysoko" podnosić kolana.
Zakładając że dalej podbiegi będę robił w niedzielę, jak biegać w sobotę? Mogło by być 5km z narastającą prędkością? Cztery odcinki na <75%, <80%, <85% i końcówka na maksa. Co o tym myślisz ?
Jeszcze raz dzięki
-
- Rozgrzewający Się
Pierwszy post, więc cześć:)
Za rok startuję do WSOWL. Do testów sprawnościowych mam rok i parę miesięcy. Jedną z dyscyplin jest bieg na 1km. Chciałbym mieć maks punktów z tego (czas poniżej 3min). Problemem jest to, że mój aktualny czas to... 4min20sek. Biegłem w nierównym terenie, kałuże itp, i 20 minut po dużym posiłku, więc pewnie trochę można by odliczyć, jednak nadal jest to słaby czas. Jest realna szansa na poprawienie tego czasu, do poziomu, który bym chciał? Jestem w stanie marszobiegiem (3min - 1 min) pokonać mniej więcej 5km, co zajmuje około 30 minut. Skupić się na tym etapie na dłuższych dystansach spacerowym tempem, czy może na czymś innym?
Z góry dzięki za odpowiedzi:)
edit: Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie dla treningu, ale codziennie dojeżdżam do szkoły rowerem 4km w jedną stronę.
edit2: 19 lat, 174cm, 70kg
Za rok startuję do WSOWL. Do testów sprawnościowych mam rok i parę miesięcy. Jedną z dyscyplin jest bieg na 1km. Chciałbym mieć maks punktów z tego (czas poniżej 3min). Problemem jest to, że mój aktualny czas to... 4min20sek. Biegłem w nierównym terenie, kałuże itp, i 20 minut po dużym posiłku, więc pewnie trochę można by odliczyć, jednak nadal jest to słaby czas. Jest realna szansa na poprawienie tego czasu, do poziomu, który bym chciał? Jestem w stanie marszobiegiem (3min - 1 min) pokonać mniej więcej 5km, co zajmuje około 30 minut. Skupić się na tym etapie na dłuższych dystansach spacerowym tempem, czy może na czymś innym?
Z góry dzięki za odpowiedzi:)
edit: Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie dla treningu, ale codziennie dojeżdżam do szkoły rowerem 4km w jedną stronę.
edit2: 19 lat, 174cm, 70kg
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
po pierwsze jak z góry dziękujesz za pomoc to jest szansa ze nikt Ci nie pomoże, bo może oznaczać to ze masz trochę nas gdzieś - nie mowie ze tak jest, ale jak z góry dziękujesz to znaczy ze nie będziesz włączał się w dyskusje.
Co do wyniku to niektórzy chcieli by poleciec w kosmos
ratuje Cie to, że masz rok a nie jak wiekszosc pisze i maja tylko 1 miesiac bo sie tak obudzili, na początku to powinienes biegac tak bys mógł przebiec spokojnie na luzie z palcem w nosie 8km.
Co do wyniku to niektórzy chcieli by poleciec w kosmos

Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Rozgrzewający Się
Nie mam was gdzies, tylko byłem pewien, że ktoś mi pomoże:) Mam trochę ponad rok:) Ok, dzięki za radę, odezwę się za jakiś czas znów.dezo66 pisze:po pierwsze jak z góry dziękujesz za pomoc to jest szansa ze nikt Ci nie pomoże, bo może oznaczać to ze masz trochę nas gdzieś - nie mowie ze tak jest, ale jak z góry dziękujesz to znaczy ze nie będziesz włączał się w dyskusje.
Co do wyniku to niektórzy chcieli by poleciec w kosmosratuje Cie to, że masz rok a nie jak wiekszosc pisze i maja tylko 1 miesiac bo sie tak obudzili, na początku to powinienes biegac tak bys mógł przebiec spokojnie na luzie z palcem w nosie 8km.
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
:D jakto za jakis czas ?Rusek pisze:Nie mam was gdzies, tylko byłem pewien, że ktoś mi pomoże:) Mam trochę ponad rok:) Ok, dzięki za radę, odezwę się za jakiś czas znów.dezo66 pisze:po pierwsze jak z góry dziękujesz za pomoc to jest szansa ze nikt Ci nie pomoże, bo może oznaczać to ze masz trochę nas gdzieś - nie mowie ze tak jest, ale jak z góry dziękujesz to znaczy ze nie będziesz włączał się w dyskusje.
Co do wyniku to niektórzy chcieli by poleciec w kosmosratuje Cie to, że masz rok a nie jak wiekszosc pisze i maja tylko 1 miesiac bo sie tak obudzili, na początku to powinienes biegac tak bys mógł przebiec spokojnie na luzie z palcem w nosie 8km.

ja bym sie na Twoim miejscu spytał co mam zrobic by te 8km biegac luźno, jak 5km sprawia mi problem przebiec jednym ciągiem...
-
- Rozgrzewający Się
Plan miałem taki, żeby biegać dalej tak jak biegam, stopniowo zwiększając czas biegu i skracając przerwy na marsz, ale może faktycznie powinienem był zapytać... Czekam na poradę:)
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mateusz czytaj uważniej
Tak jak mówiłes jest dobre skracaj czas marszu wiecej biegania, ale rób tez inne rzeczy jak podbiegi pod górke, raz żywsze odcinki nie jedno i to samo tylko biegaj na różne sposoby,Rusek pisze:mój aktualny czas to... 4min20sek. Biegłem w nierównym terenie, kałuże itp, i 20 minut po dużym posiłku, więc pewnie trochę można by odliczyć,
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
xDMateusz Listek pisze:ja na 800m robię na szybkość szoty szybkościowe. Teraz mam na wiosnę 7'39 z wysokiego i ze stopera więc jestem szybki. Ale szoty to było 10x100 metrów albo 10x60 metrów na maxa. Aż 6-10 odcinki będziemy zamuleni tak że organizm posięga po rezerwy motoryczne, ruchowe, siłowe itp... takie coś raz w tygodniu starczy
na jakiej przerwie ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Oj... Trener ci tak poradził?Mateusz Listek pisze:Jak brakuje mi szybkości to przerwa marsz te 100m nie długa :D dlatego zamuła :D
Vmax na pełnym wypoczynku! Co najmniej 3'.
A 100-100 Rytmy nie na całego.

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 36:55
Trenuje ktoś Danielsem na 800m lub 1500/3000m ?
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To jest najgorszeMateusz Listek pisze:Rolli pisze:Oj... Trener ci tak poradził?Mateusz Listek pisze:Jak brakuje mi szybkości to przerwa marsz te 100m nie długa :D dlatego zamuła :D
Vmax na pełnym wypoczynku! Co najmniej 3'.
A 100-100 Rytmy nie na całego.
ja wiem co robie

-
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich biegaczy
mam do Was prośbę stratuje w konkursie i potrzebuję jeszcze kilku polubień do mojego zdjęcia, jeśli to nie problem wchodźcie w link i lajkujcie
Pozdrawiam
https://www.facebook.com/nike.millenium ... =1&theater

Pozdrawiam
https://www.facebook.com/nike.millenium ... =1&theater