Bieg na 1 KM

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
gnyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, do lipca muszę zrobić czas 3:35 na 1000m. W tamtym roku po 2 miesiącach biegania co drugi dzień 6 km truchtem robiłem na bieżni 3:50. Teraz biegam od lutego 4-5 dni w tygodniu, po 5, 7 km. Ostatnio zacząłem robić tak że 2,5 km truchtu, a spowrotem wracając do domu, 50m sprintu, 25m wolnego truchtu. Podczas biegania w tamtym roku na kilometr, moje nogi w stanie były zrobić 3:35, ale brakowało mi oddechu a nie siły. Doradzcie mi jak trenować aby to 1000m przynajmniej w 3:30 zrobić w lipcu.
Pozdrawiam.
PKO
gnyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzisiaj na przykład biegłem 2,5 km truchtem. 3 min przerwy(w sensie cały czas w chodzie), i wracałem, 3 słupy sprintem, 1 marszem(odpowiada to jakoś 75m/25m), później 300m marszu i ostatnie 500m biegiem tak na 90%. Wszystko z przerwą, wejściem do domu, rozgrzewką itd. zajęło mi 40 minut.

Ktoś mi może opisać jakiś dobry plan?
Wor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rolli dzięki za wcześniejsze porady. Biegam według Twojego planu i zrodziło mi się więcej pytań.

Biegam różnymi trasami, najczęściej po lesie gdzie jest jeszcze błoto itp. i zastanawiam się czy nie lepiej było by biegać na tętno a nie na tempo. Raz że jest mi tak wygodniej, a druga sprawa że tempo na różnych trasach w różnych warunkach będzie odpowiadało innemu wysiłkowi. Kwestia tylko tego czy nie wpłynie to negatywnie na wynik końcowy. Jeśli lepszy efekt da bieganie na tempo to tak będę biegał.
W poniedziałek początkowe 4/5km biegł bym na 85-90% hr max (4:30). We wtorek po 1km na zmianę na 80-85% i 85-90%, czasy około 5:20/4:40. Czy przerwy między krótkimi odcinkami w poniedziałek też można robić w oparciu o tętno np. aż do spadku tętna do powiedzmy 100-110 (Hr max 190).

Jeszcze pytanko o podbiegi. Mam dobrą górkę ale ponad 8km od domu i tylko 250m dlatego zamiast w sobotę robiłem je w niedziele. Dystans miałem zwiększać, 300m, 400m... itd. mi górka się kończy więc pytanie. Zwiększyć ilość powtórzeń czy zwiększać intensywność, i na jakich obrotach w ogóle je biegać? Do tej pory biegałem na 90% i starałem się w miarę "wysoko" podnosić kolana.

Zakładając że dalej podbiegi będę robił w niedzielę, jak biegać w sobotę? Mogło by być 5km z narastającą prędkością? Cztery odcinki na <75%, <80%, <85% i końcówka na maksa. Co o tym myślisz ?

Jeszcze raz dzięki
Rusek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pierwszy post, więc cześć:)

Za rok startuję do WSOWL. Do testów sprawnościowych mam rok i parę miesięcy. Jedną z dyscyplin jest bieg na 1km. Chciałbym mieć maks punktów z tego (czas poniżej 3min). Problemem jest to, że mój aktualny czas to... 4min20sek. Biegłem w nierównym terenie, kałuże itp, i 20 minut po dużym posiłku, więc pewnie trochę można by odliczyć, jednak nadal jest to słaby czas. Jest realna szansa na poprawienie tego czasu, do poziomu, który bym chciał? Jestem w stanie marszobiegiem (3min - 1 min) pokonać mniej więcej 5km, co zajmuje około 30 minut. Skupić się na tym etapie na dłuższych dystansach spacerowym tempem, czy może na czymś innym?

Z góry dzięki za odpowiedzi:)

edit: Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie dla treningu, ale codziennie dojeżdżam do szkoły rowerem 4km w jedną stronę.
edit2: 19 lat, 174cm, 70kg
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

po pierwsze jak z góry dziękujesz za pomoc to jest szansa ze nikt Ci nie pomoże, bo może oznaczać to ze masz trochę nas gdzieś - nie mowie ze tak jest, ale jak z góry dziękujesz to znaczy ze nie będziesz włączał się w dyskusje.

Co do wyniku to niektórzy chcieli by poleciec w kosmos :) ratuje Cie to, że masz rok a nie jak wiekszosc pisze i maja tylko 1 miesiac bo sie tak obudzili, na początku to powinienes biegac tak bys mógł przebiec spokojnie na luzie z palcem w nosie 8km.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Rusek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:po pierwsze jak z góry dziękujesz za pomoc to jest szansa ze nikt Ci nie pomoże, bo może oznaczać to ze masz trochę nas gdzieś - nie mowie ze tak jest, ale jak z góry dziękujesz to znaczy ze nie będziesz włączał się w dyskusje.

Co do wyniku to niektórzy chcieli by poleciec w kosmos :) ratuje Cie to, że masz rok a nie jak wiekszosc pisze i maja tylko 1 miesiac bo sie tak obudzili, na początku to powinienes biegac tak bys mógł przebiec spokojnie na luzie z palcem w nosie 8km.
Nie mam was gdzies, tylko byłem pewien, że ktoś mi pomoże:) Mam trochę ponad rok:) Ok, dzięki za radę, odezwę się za jakiś czas znów.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rusek pisze:
dezo66 pisze:po pierwsze jak z góry dziękujesz za pomoc to jest szansa ze nikt Ci nie pomoże, bo może oznaczać to ze masz trochę nas gdzieś - nie mowie ze tak jest, ale jak z góry dziękujesz to znaczy ze nie będziesz włączał się w dyskusje.

Nie mam was gdzies, tylko byłem pewien, że ktoś mi pomoże:) Mam trochę ponad rok:) Ok, dzięki za radę, odezwę się za jakiś czas znów.
:D jakto za jakis czas ? :)

ja bym sie na Twoim miejscu spytał co mam zrobic by te 8km biegac luźno, jak 5km sprawia mi problem przebiec jednym ciągiem...
Rusek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Plan miałem taki, żeby biegać dalej tak jak biegam, stopniowo zwiększając czas biegu i skracając przerwy na marsz, ale może faktycznie powinienem był zapytać... Czekam na poradę:)
Rusek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Niezbyt rozumiem o co pytasz...
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mateusz czytaj uważniej
Rusek pisze:mój aktualny czas to... 4min20sek. Biegłem w nierównym terenie, kałuże itp, i 20 minut po dużym posiłku, więc pewnie trochę można by odliczyć,
Tak jak mówiłes jest dobre skracaj czas marszu wiecej biegania, ale rób tez inne rzeczy jak podbiegi pod górke, raz żywsze odcinki nie jedno i to samo tylko biegaj na różne sposoby,
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mateusz Listek pisze:ja na 800m robię na szybkość szoty szybkościowe. Teraz mam na wiosnę 7'39 z wysokiego i ze stopera więc jestem szybki. Ale szoty to było 10x100 metrów albo 10x60 metrów na maxa. Aż 6-10 odcinki będziemy zamuleni tak że organizm posięga po rezerwy motoryczne, ruchowe, siłowe itp... takie coś raz w tygodniu starczy
xD
na jakiej przerwie ?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Mateusz Listek pisze:Jak brakuje mi szybkości to przerwa marsz te 100m nie długa :D dlatego zamuła :D
Oj... Trener ci tak poradził?
Vmax na pełnym wypoczynku! Co najmniej 3'.
A 100-100 Rytmy nie na całego. :ojnie:
Morcin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:55

Nieprzeczytany post

Trenuje ktoś Danielsem na 800m lub 1500/3000m ?
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mateusz Listek pisze:
Rolli pisze:
Mateusz Listek pisze:Jak brakuje mi szybkości to przerwa marsz te 100m nie długa :D dlatego zamuła :D
Oj... Trener ci tak poradził?
Vmax na pełnym wypoczynku! Co najmniej 3'.
A 100-100 Rytmy nie na całego. :ojnie:

ja wiem co robie
To jest najgorsze ;)
Piotr Tobiasz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich biegaczy ;) mam do Was prośbę stratuje w konkursie i potrzebuję jeszcze kilku polubień do mojego zdjęcia, jeśli to nie problem wchodźcie w link i lajkujcie :)
Pozdrawiam
https://www.facebook.com/nike.millenium ... =1&theater
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ