Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
FR 305 ma bardzo dobry moduł GPS, to jest Sirf star III, mi przy dziesięciu km błąd wynosi ok 15-20m, często to sprawdzałem bo też mam wymierzone odcinki. Miałem też dwie sztuki FR310xt i on pod tym względem jest dużo słabszy. 5% błąd występował bardzo często. Kilka razy było to nawet 7-8%.
A co do refurbished( wg słownika odnowiony), to są zegarki które przychodzą do reklamującego po wymianie serwisowej Garmina.
Czy one mają gwarancję liczoną od nowa, czy jest to kontynuacja gwarancji pierwotnej, nie wiem.
Swoją drogą, ciekawostką jest co dokładnie oznacza słowo odnowiony, bo dla mnie to nie to samo co nowy...?
A co do refurbished( wg słownika odnowiony), to są zegarki które przychodzą do reklamującego po wymianie serwisowej Garmina.
Czy one mają gwarancję liczoną od nowa, czy jest to kontynuacja gwarancji pierwotnej, nie wiem.
Swoją drogą, ciekawostką jest co dokładnie oznacza słowo odnowiony, bo dla mnie to nie to samo co nowy...?
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
-
- Stary Wyga
Po kolei. refurbished, czyli odnowione, czyli towar, który mógł zostać zwrócony do serwisu, tam naprawiony a następnie przekazany do ponownej sprzedazy. Również towar całkiem nowy, ale np. bez oryginalnego opakowania. Coś tam jeszcze podawali, ale wg mnie to dwie najważniejsze cechy.
Gwarancja jest liczona normalnie od daty zakupu. tylko tu problem. Wg sprzedawcy drivengps z ebay'a udzielana jest roczna międzynarodowa gwarancja Garmina. Pytałem więc Garmin International czy ta gwarancja jest także ważna w Europie. Odpowiedzieli, że produkty refurbished pochodzące z ebaya owszem mają roczną gwarancję u nich, ale muszą pochodzić z zakupu z konta Garmin shop na ebayu. Pozostałe nie mają takiej gwarancji. Przynajmniej nie u nich.
Gwarancja jest liczona normalnie od daty zakupu. tylko tu problem. Wg sprzedawcy drivengps z ebay'a udzielana jest roczna międzynarodowa gwarancja Garmina. Pytałem więc Garmin International czy ta gwarancja jest także ważna w Europie. Odpowiedzieli, że produkty refurbished pochodzące z ebaya owszem mają roczną gwarancję u nich, ale muszą pochodzić z zakupu z konta Garmin shop na ebayu. Pozostałe nie mają takiej gwarancji. Przynajmniej nie u nich.
-
- Zaprawiony W Bojach
Już się kiedyś o to pytałem ale nie otrzymałem odpowiedzi. Otóż, jak usunąć wszystkie dane treningowe? Nie wiem gdzie one są zgromadzone czy na ANT czy w sporttrack. Każdy import z dnia na dzień jest coraz wolniejszy przez tę historię treningów. Widoczne na screenie zaimportowane już treningi chciałbym usunąć. Wie ktoś jak?

-
- Stary Wyga
Decyzja jak wspomniałem podjęta, w piątek złożyłem zamówienie. Miało być do 3 dni, teraz już słyszę, że 5-7 roboczych, przy czym sklep nawet nie wie czy towar jest dostępny. Napisałem do konkurencji, Karen.pl i pomimo, że mają nadal w ofercie na stronie ten model to nie są go w stanie sprzedać, bo towar został wycofany ze sprzedaży.
Człowiek ma pecha. Długie poszukiwania, analiza za i przeciw, w końcu wybór a tu będzie prawdopodobnie klops.
EDIT: Drugi sklep potwierdził, że nie są w stanie zrealizować zamówienia. Ciekawi mnie ta polityka wystawiania czegoś czego nie posiadają.
Człowiek ma pecha. Długie poszukiwania, analiza za i przeciw, w końcu wybór a tu będzie prawdopodobnie klops.
EDIT: Drugi sklep potwierdził, że nie są w stanie zrealizować zamówienia. Ciekawi mnie ta polityka wystawiania czegoś czego nie posiadają.
- barte
- Stary Wyga
takie sytuacje zdecydowanie sa wkurzajace ale niestety to jest cena jaka ponosi klient robiacy zakupy przez internet. sklepy internetowe maja nizsze ceny miedzy innymi dlatego ze nie ponosza kosztow zwiazanych ze skladowaniem towaru, wiekszosc zlecen realizowanych jest na zamowienie.matkon pisze:Ciekawi mnie ta polityka wystawiania czegoś czego nie posiadają.
FR60 juz nie bedzie produkowany ? czyli epoka tego modelu juz mija i stad klopoty z zakupem. a moze dorzucic troche zlota i kupic FR70 ?
wymiana modulu kamery w Samsungu Galaxy S2
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1765679
-
- Stary Wyga
Na to wychodzi. Poza tym na stronach Garmin FR 60 widnieje jako discontinued. Miałem jednak nadzieję, że sklepy, które wypluło Ceneo mają gdzieś zapasy.
Co do FR70 - najtaniej można za 466zł z HR dostać (nie wiem czy pasek premium w 70 to standard?). Z kolei FR60 jest do kupienia w RTVEuroAGD za 349zł z HR. Do tego 270zł za FP ze strony Garmin i wyjdzie zestaw, który chcę. Oczywiście to nie cena 535zł, ale w tej sytuacji chyba i tak najlepsze rozwiązanie.
Co do FR70 - najtaniej można za 466zł z HR dostać (nie wiem czy pasek premium w 70 to standard?). Z kolei FR60 jest do kupienia w RTVEuroAGD za 349zł z HR. Do tego 270zł za FP ze strony Garmin i wyjdzie zestaw, który chcę. Oczywiście to nie cena 535zł, ale w tej sytuacji chyba i tak najlepsze rozwiązanie.
- barte
- Stary Wyga
620zl + koszty wysylki czyli jakies 650zl to bardzo duzo jak za model ktory jest juz na wylocie. zastanow sie. sorki jesli cos mieszam, nie jestem na biezaco z aktualna oferta i Ty pewnie masz to juz niezle przemyslane ale jakos ta cena mnie zaskoczyla.matkon pisze:Z kolei FR60 jest do kupienia w RTVEuroAGD za 349zł z HR. Do tego 270zł za FP ze strony Garmin i wyjdzie zestaw, który chcę. Oczywiście to nie cena 535zł, ale w tej sytuacji chyba i tak najlepsze rozwiązanie.
wymiana modulu kamery w Samsungu Galaxy S2
-
- Stary Wyga
Dokładnie 639, bo z euro wysyłka za darmo. Naprawdę ciężko coś wybrać w tej kwocie, a Fr70 ma tę samą funkcjonalność więc nie ma sensu płacić 110zł więcej.
Zacząłem nawet myśleć nad Nike SW bo jeden ze sklepów daje teraz 20% zniżki dla uczestników Biegnij Warszawo. Wyszłoby 530zl plus 180 pasek Polara plus przesyłka, ale poczytałem o zegarku i nawet update softu mnie nie przekonał. Nie za tę kasę.
Zacząłem nawet myśleć nad Nike SW bo jeden ze sklepów daje teraz 20% zniżki dla uczestników Biegnij Warszawo. Wyszłoby 530zl plus 180 pasek Polara plus przesyłka, ale poczytałem o zegarku i nawet update softu mnie nie przekonał. Nie za tę kasę.
- P@weł
- Zaprawiony W Bojach
Wiem, że temat kalibracji był wałkowany. Mam proste pytanie..Mój FR60+FP kalibrowany 04.09.2012 na bieżni w średnim tempie 6:00. Z reguły truchtam 8-10km w tempie 6:30-7:00, joggingowo i odchyłka na 8km wynosiła jakieś 40m (pomiędzy FR60 a endo), więc całkiem ok. Przedwczoraj postanowiłem pobiec nieco szybciej piątkę, więc wydłużyłem krok, utrzymując zbliżoną kadencję. Różnica na niecałych 5.5km (endo) wyniosła ponad 8%(460m - FP pokazał 5,02, a endo 5,48). Czy to jest normalne?? Czy to tez oznacza, że tempo również było przekłamywane??
Jeśli tak, to jaki użytkowy sens ma FP, bo przecie nie będziemy biegać na bieżnię za każdym razem, gdy chcemy pobiec szybciej...
Jeśli tak, to jaki użytkowy sens ma FP, bo przecie nie będziemy biegać na bieżnię za każdym razem, gdy chcemy pobiec szybciej...
P@weł...
Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu
Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte
Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte
-
- Zaprawiony W Bojach
FP jest dla ludzi ze stałą kadencją. Dopóki ją zachowujesz w każdym swoim biegu dopóty pokazuje prawidłowe wartości (widocznie nie miałeś takiej samej).
Przy zbiegu wiele osób wydłuża krok zmniejszając kadencję a przy wbiegu skraca krok zwiększając kadencję. Efekt jest taki, że pod górę biegniemy dużo wolniej a FP pokazuje, że szybciej. Nonsens dlatego coraz bardziej myślę o GPS.
Przy zbiegu wiele osób wydłuża krok zmniejszając kadencję a przy wbiegu skraca krok zwiększając kadencję. Efekt jest taki, że pod górę biegniemy dużo wolniej a FP pokazuje, że szybciej. Nonsens dlatego coraz bardziej myślę o GPS.
-
- Wyga
- Kontakt:
GPS i FP nie jest sprzętem laboratoryjnym do pomiaru odległości i pomiar nie jest bardzo dokładny. Ja zaobserwowałem taką prawidłowość FP zawyża i GPS zaniża i jak się policzy średnią - to trasa prawie zgadza się z atestem 
Pozdrawiam,

Pozdrawiam,
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
http://www.stepow.net/
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Ja mam wręcz przeciwne doświadczenie, pod górkę footpod zaniżą tempo, na zbiegu zawyża - ale różnica może wynikać ze specyfiki kroku każdego z nas. Ale moim zdaniem kluczowa do wiarygodnego pomiaru nie jest stała kadencja a długość kroku - taki sam tor ruchu nogi.thomekh pisze:FP jest dla ludzi ze stałą kadencją. Dopóki ją zachowujesz w każdym swoim biegu dopóty pokazuje prawidłowe wartości (widocznie nie miałeś takiej samej).
- Hael
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:03
- Życiówka w maratonie: 02:57:54
Czy zawyża, czy zaniża, to wg mnie mniej istotne, niż jedna zaleta FP. A mianowicie taka, że przekłamuje, ale zawsze tak samo. I jak biegam tę samą trasę lub tempa czy interwały, to mogę odnieść to do innych moich biegów/odcinków, kontrolować tempo. GPS jest może w jednostkowym pomiarze dokładniejszy, ale niestety jest mniej powtarzalny, szczególnie przy złej pogodzie. I wówczas jest wkurzenie, że biegniesz 5km, kontrolujesz tempo, biega ci się przy nim pięknie i luźno, a tu się okazuje, że czas masz gorszy niż poprzednio, bo dystans zawyżyło;-)
- P@weł
- Zaprawiony W Bojach
I tu, widzisz, się nie zgodzę, bo wyniki tego nie potwierdzają. Poprzednio dycha w tempie śr. 6:57 biegana ze śr. kadencją 83spm (większość w przedziale 83-85), ostatnia piątka w śr. tempie 6:00 ze śr. kadencją 82spm (większość 83-86). Czyli ilość kroków bardzo podobna (wszystkie dane z Garmina).thomekh pisze:FP jest dla ludzi ze stałą kadencją. Dopóki ją zachowujesz w każdym swoim biegu dopóty pokazuje prawidłowe wartości (widocznie nie miałeś takiej samej)
I ja się za tym właśnie skłaniam niestety. Martwi to o tyle, że nóżkami nie chce mi się częściej przebierać, wolę wydłużać krok, żeby biec szybciejstrasb pisze:moim zdaniem kluczowa do wiarygodnego pomiaru nie jest stała kadencja a długość kroku - taki sam tor ruchu nogi.

A dla porównania poniżej dane z ostatnich dwóch treningów i różnice Garmin/endo:
1. TRENING - 10km
Dystans= 10,10/10,14km (Garmin/endo)
Czas= 1:10:16/1:10:58 (G/e)
Tempo śr.= 6:57/7:00 (G/e)
Tempo max= 6:18/5:31 (G/e)
Generalnie, poza tempem max, wszystko zbieżne.
2. TRENING - 5km
Dystans= 10,02/10,48km (Garmin/endo)
Czas= 30:13/30:17 (G/e)
Tempo śr.= 6:00/5:32 (G/e)
Tempo max= 4:28/3:20 (G/e)
co skutkowało tym, że przebiegłem dodatkowo pół km, "żeby nie było"

Nie chodzi tu o "laboratoryjność" pomiaru, ale o rzetelność i wymierność pomiaru w ogóle, przydatność w treningu i zawodach..Po co komuś coś za - wyjściowo - pięć, cześć stów, co będzie pokazywać pół km mniej na dystansie 5km?...
P@weł...
Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte
- Hael
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:03
- Życiówka w maratonie: 02:57:54
Paweł, przeczytaj mojego posta wyżej. Wlasnie FP da ci to czego nie da ci gps - powtarzalnosc. Dzieki temu wiesz, jakiego tempa sie trzymac. Kadencja i dlugosc kroku nie zmieniaja sie co chwile - sa raczej stale i przede wszystkim powtarzalne dla danych predkosci. Jak biegam interwaly tempowe 5x1,2km, to biegne zawsze tym samym tempem, wg fr60 np 4:15. Może w rzeczywistosci biegnę 4:20, ale to nieważne, bo ważniejsze jest, że robię to za każdym razem w tym samym tempie. Z gps biegłbyś raz w tempie 4:15, raz 4:20, a jak sa chmury to i 4:00 można wyciągnąć. Dlatego lepiej uwolnić się od ciągłego porównywania dystansu z rzeczywistym i traktowac dystans z fp jako punkt odniesienia. Z gps tak się nie da.