Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Przeczytaj raz jeszcze to zdanie a potem może zmienisz ton wypowiedzi?matkon pisze: znaleźć coś w teorii idealnego to już ciężko.
Pękające paski to wg mnie ogromny problem, zwłaszcza, że po okresie gwarancji nic z tym nie można zrobić. Na zagranicznych forach ten problem jest również opisywany. Tylko dlatego jeszcze nie zamówiłem FR60 z całym zestawem, bo 70 z osobno zakupionym fp wyjdzie grubo ponad 700zł. No i nie ma zestawów FR60 z 3 letnią gwarancją już.
Wiem, że za mnie nikt wyboru nie dokona i tego jestem świadomy.
-
- Stary Wyga
W moim pasek jest zupełnie zdrowy - pierwszy zegarek miałem rok nic się nie działo, drugi ma już ponad dwa lata i też nic się nie dzieje. Używam do biegania, pływam z nim w basenie, noszę na co dzień.
Jeszcze raz kupiłbym FR 60?
Jeżeli do funkcjonalności którą ma FR60 dołożyliby GPS to zdecydowanie tak. Jak Garmin coś takiego wypuści to mają klienta.
Jeszcze raz kupiłbym FR 60?
Jeżeli do funkcjonalności którą ma FR60 dołożyliby GPS to zdecydowanie tak. Jak Garmin coś takiego wypuści to mają klienta.
- P@weł
- Zaprawiony W Bojach
Może to głupie pytanie, ale wie ktoś, z jakiej max odległości FR60 widzi footpoda?..Wczoraj przed grą na sali zastanawiałem się, czy udałoby mi się pomierzyć dystans, jaki przebiegam grając w kosza, a przy tym nie mogę mieć zegarka na ręce..
P@weł...
Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu
Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte
Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte
Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Ton wypowiedzi na jaki mam zmienić?matkon pisze:Przeczytaj raz jeszcze to zdanie a potem może zmienisz ton wypowiedzi?matkon pisze: znaleźć coś w teorii idealnego to już ciężko.
Pękające paski to wg mnie ogromny problem, zwłaszcza, że po okresie gwarancji nic z tym nie można zrobić. Na zagranicznych forach ten problem jest również opisywany. Tylko dlatego jeszcze nie zamówiłem FR60 z całym zestawem, bo 70 z osobno zakupionym fp wyjdzie grubo ponad 700zł. No i nie ma zestawów FR60 z 3 letnią gwarancją już.
Wiem, że za mnie nikt wyboru nie dokona i tego jestem świadomy.
Pękające paski, ile osób ze wszystkich wypowiadających się w tym temacie posiadaczy, pisało, że miało pęknięty pasek? Oczywiście, to jest problem, tyle że rozwiązywalny nawet po okresie gwarancji, wystarczy zetknąć się z procesem reklamacyjnym w Garminie, a będzie wiadomo o co chodzi.
Nie wiem jak w innych krajach, ale w Polsce przynajmniej w przypadku pulsometrów, nie ma czegoś takiego jak wymiana części czy serwis. Od razu wymiana na nowy ( nawet po okresie gwarancji za cenę zdecydowanie niższą od rynkowej ).
Tak samo w przypadku twardych pasków HR, wymienianych bez problemu na premium.
Najłatwiej demonizować i powielać opinie, nie mając własnego doświadczenia w danej kwestii.
Swojego używam dwa lata i na pasku nie ma śladu jakiegokolwiek pęknięcia, załamania etc., a zegarek służył mi równiez podczas dużych mrozów.
Sprawdzałem z czystej ciekawości i u mnie było to ok 2,5m w przypadku nowego zestawu z oryginalnymi bateriami. Teraz nie mam pojęciaP@weł pisze:Może to głupie pytanie, ale wie ktoś, z jakiej max odległości FR60 widzi footpoda?..Wczoraj przed grą na sali zastanawiałem się, czy udałoby mi się pomierzyć dystans, jaki przebiegam grając w kosza, a przy tym nie mogę mieć zegarka na ręce..
-
- Stary Wyga
herson jestem typem człowieka, który przed zakupem długo rozważa wszystkie za i przeciw. Dlatego zwróciłem się z prośbą o pomoc. Po tym jak wspomniałem/zapytałem o RS300 otrzymałem Twoją odpowiedź, którą zinterpretowałem tak a nie inaczej. Taki urok elektronicznych wymian myśli.
Dziękuję bardzo za kolejną wypowiedź. Nie miałem nigdy nic z Garmina więc nie znam ich procedur pogwarancyjnych. Ostatecznie jednak przekonałeś mnie i zaraz zamawiam czarną 60. Oby służyła jak najdłużej i najlepiej.
Dziękuję bardzo za kolejną wypowiedź. Nie miałem nigdy nic z Garmina więc nie znam ich procedur pogwarancyjnych. Ostatecznie jednak przekonałeś mnie i zaraz zamawiam czarną 60. Oby służyła jak najdłużej i najlepiej.

- herson
- Zaprawiony W Bojach
Nie chciałbym, żebyś opierał swój wybór tylko na mojej wypowiedzi.
Osobiście interesowałem się wspomnianym Polarem, ale wielkość FP w porównaniu do garminowego, skutecznie mnie zniechęciła.
Do GPSa jakoś nie mam zaufania, poza tym 90% tego co biegam to las, a nie do końca chciałem testować na sobie jego działanie albo nie działanie, w mniejszych lub większych gęstwinach.
Osobiście interesowałem się wspomnianym Polarem, ale wielkość FP w porównaniu do garminowego, skutecznie mnie zniechęciła.
Do GPSa jakoś nie mam zaufania, poza tym 90% tego co biegam to las, a nie do końca chciałem testować na sobie jego działanie albo nie działanie, w mniejszych lub większych gęstwinach.
-
- Stary Wyga
Bez obaw. Tylko jeśli idzie o FR60 to przeczytałem cały wątek tutaj (jest trochę tego), recenzje w sieci (m.in. dcrainmaker). Tak jak wspomniałem - wystraszył mnie trochę ten pasek, ale w każdym zegarku może coś się zepsuć.
O Polarze myślałem, ale nie ma nigdzie info jak ten ich "byczy" fp działa. Poza tym to zrzucanie danych nie wygląda przynajmniej z opisów na user friendly. Dlatego odpuściłem. Myślałem jeszcze o sprowadzeniu czegoś z GPS (wcześniej biegałem z GPS Kalenji) ze Stanów. Jednak ani Garmin International ani sprzedawca z ebay nie potrafili dokładnie wytłumaczyć jak to będzie z gwarancją 305 refurbished. Tzn. każdy przedstawiał inną wersję więc nie chciałem ryzykować.
Tutaj powinno być wszystko ok. Jeśli faktycznie fp jest tak precyzyjny to nie będę płakał po gps i nie będę martwił się, że padnie mi bateria w zegarku, bo zapomniałem go doładować.
O Polarze myślałem, ale nie ma nigdzie info jak ten ich "byczy" fp działa. Poza tym to zrzucanie danych nie wygląda przynajmniej z opisów na user friendly. Dlatego odpuściłem. Myślałem jeszcze o sprowadzeniu czegoś z GPS (wcześniej biegałem z GPS Kalenji) ze Stanów. Jednak ani Garmin International ani sprzedawca z ebay nie potrafili dokładnie wytłumaczyć jak to będzie z gwarancją 305 refurbished. Tzn. każdy przedstawiał inną wersję więc nie chciałem ryzykować.
Tutaj powinno być wszystko ok. Jeśli faktycznie fp jest tak precyzyjny to nie będę płakał po gps i nie będę martwił się, że padnie mi bateria w zegarku, bo zapomniałem go doładować.
-
- Zaprawiony W Bojach
hihi. a będziesz biegał w jednej parze butów po równym terenie? jeśli tak to footpod będzie ok, skoro nie żal ci ścieżki GDS narysowanej na mapie... ;P
a pasek kruszeje i się łamie, w mojej 205 oczka są dawno pęknięte, na szczęście dalej trzyma.
a pasek kruszeje i się łamie, w mojej 205 oczka są dawno pęknięte, na szczęście dalej trzyma.
-
- Stary Wyga
Gdzieś wyczytałem (chyba u dc rainmaker), że właśnie w terenie nie płaskim footpod jest precyzyjniejszy niż GPS - o ile skalibrowany oczywiście.
A co do zmian butów to jest w zegarku ręczna kalibracja - do jednych butów ustawiam 98,5 do drugich 98,7 i tak sobie pomykam
A co do zmian butów to jest w zegarku ręczna kalibracja - do jednych butów ustawiam 98,5 do drugich 98,7 i tak sobie pomykam

- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Przy biegu pod górkę czy w dół zmieniamy krok i błąd footpoda się zwiększa. U siebie widzę to bardzo wyraźnie.
-
- Zaprawiony W Bojach
dla przykładu, robiłem wczoraj test dokładnosci mojego GPSu. nad Maltą w Poznaniu są oznaczenia dystansu co 250m, przy zachmurzonym niebie GPS na odcinku 2,5km nie rozjechał się nawet o 10m. test uważam za zdany 

- Matxs
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47min 42 s
- Życiówka w maratonie: 5h21min
A ja jak ostatnio biegłem to przed przejściem podziemnym złapała mnie ulewa, więc porobiłem sobie bieg w tunelu nie martwiąc się o kontrole footpodowej odległości - skoro kolejny temat dotyczy gps vs footpod...
Mój blog
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)