Garmin Forerunner 230, 235 i 630 Oficjalnie
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Czy ktoś z was spotkał się z tym, że FR 630 mniej więcej w połowie treningu zwariował? Po około 6,5 km wykonałem nawrotkę i od tego czasu zaczęły dziać się cuda z tempem ostatniego okrążenia (o chwilowym nie wspomnę). Zamiast tempa ok. 4:55-5:00 zaczął pokazywać 5:40-5:50, gdy przyspieszyłem (założenie było 4:20 min/km) to pokazywał ok. 5:00 min/km. Przez pewien czas leciałem nawet poniżej 4:00 min/km, ale zegarek na to nie reagował normalnie. Gdy skończył się szybki odcinek znowu zwolniłem do ok. 4:55-5:00 min/km, a garmin zaczął mi pokazywać tempo ok. 9:00 min/km. W trakcie biegu różne czarne myśli przechodziły mi przez głowę - odcięło mi prąd i tylko drobię kroczki, cała forma uleciała jak z przekłutego balonika itp. Ale po powrocie do domu średnie tempo z treningu wyszło 4:46 min/km (czas i dystans się zgadzały, bo biegłem po znanej trasie). Inna rzecz, że na mapie mam tylko połowę trasy (tę z dziwacznymi wskazaniami odnośnie tempa) - początek jest w punkcie zawracania.
Link do wykresu tempa i tętna, jeśli ktoś jest zainteresowany, jak to wygląda:
https://i.gyazo.com/46124e1ba925df3d1c9 ... bf118f.png
W momencie, gdy na wykresie jest pokazane tempo ok. 4:30 min/km (dwa piki), to na moje wyczucie biegłem dużo szybciej, raczej ok. 3:50 min/km. Przyspieszałem, bo spoglądałem na zegarek i dociskałem, aż w końcu zrozumiałem, że coś jest nie tak i zwolniłem i odcinek pobiegłem na wyczucie już do końca. Wtedy tempo pokazywane przez garmina spada, nurkuje do absurdalnych wartości tuż przed końcem szybkiego odcinka. Nie zatrzymałem się, przeszedłem w wolniejszy bieg, może nieco powyżej 5 min/km, ale szybko ustabilizowałem się z tempem nieco poniżej 5 min/km.
Jutro kolejny trening, mam nadzieję, że nie podobnych niespodzianek nie będzie. Ale gdyby były, to jakie kroki podjąć? Reset urządzenia? Reklamacja?
Link do wykresu tempa i tętna, jeśli ktoś jest zainteresowany, jak to wygląda:
https://i.gyazo.com/46124e1ba925df3d1c9 ... bf118f.png
W momencie, gdy na wykresie jest pokazane tempo ok. 4:30 min/km (dwa piki), to na moje wyczucie biegłem dużo szybciej, raczej ok. 3:50 min/km. Przyspieszałem, bo spoglądałem na zegarek i dociskałem, aż w końcu zrozumiałem, że coś jest nie tak i zwolniłem i odcinek pobiegłem na wyczucie już do końca. Wtedy tempo pokazywane przez garmina spada, nurkuje do absurdalnych wartości tuż przed końcem szybkiego odcinka. Nie zatrzymałem się, przeszedłem w wolniejszy bieg, może nieco powyżej 5 min/km, ale szybko ustabilizowałem się z tempem nieco poniżej 5 min/km.
Jutro kolejny trening, mam nadzieję, że nie podobnych niespodzianek nie będzie. Ale gdyby były, to jakie kroki podjąć? Reset urządzenia? Reklamacja?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:10
- Życiówka w maratonie: 3:08
Ostatnio zaobserwowałem spadki tempa w momencie wbiegnięcia z otwartej przestrzeni do lasu.
Przekłamania czasami sięgają kilkunastu sekund ale zdarzały się momenty że różnica była spora grubo ponad pół minuty.
Nie wiem czemu tak się dzieje.
Irytująca sprawa gdy biegam bieg ciągły na konkretne tempo.
Później szarpie się tempem.
Nie mówię że tak jest zawsze.
Factory reset nie pomoże, to wina oprogramowania.
Ostatnio biegałem ze znajomym który ma polara v800, tam tego nie ma.
Posiadam 735xt.
Sprzęt za takie pieniądze a jakość daje do życzenia.
Kiedyś miałem 910xt, tam ten problem nie występuje.
Przekłamania czasami sięgają kilkunastu sekund ale zdarzały się momenty że różnica była spora grubo ponad pół minuty.
Nie wiem czemu tak się dzieje.
Irytująca sprawa gdy biegam bieg ciągły na konkretne tempo.
Później szarpie się tempem.
Nie mówię że tak jest zawsze.
Factory reset nie pomoże, to wina oprogramowania.
Ostatnio biegałem ze znajomym który ma polara v800, tam tego nie ma.
Posiadam 735xt.
Sprzęt za takie pieniądze a jakość daje do życzenia.
Kiedyś miałem 910xt, tam ten problem nie występuje.
-
- Zaprawiony W Bojach
Zaczynam właściwie w lesie i praktycznie cały czas biegnę w lesie. Większość trasy to leśne "autostrady" - szeroka droga gruntowa, często pas drogowy ma szerokość z 7 metrów, droga plus rowy po obu stronach, dopiero za rowem rosną drzewa. I sygnał gubi się w dziwnym miejscu. Dzisiaj znowu mi się to przytrafiło, przy czym było gorzej niż ostatnim razem. Po śladzie w garmin connect widziałem, że pierwsze 3 km były w miarę ok, kolejne 1,5 km już ze sporym odsunięciem od rzeczywistej trasy, ale wciąż ogólny kierunek zachowany, dalej to już parodia. Zupełnie zmylony kierunek, stracone ok. 2,5 km trasy. Koniec wyznaczony w środku lasu, gdzie ostatni raz byłem kilka lat temu. Teraz wyłączę Glonass i przez jakiś czas będę używał tylko GPS, mam nadzieję, że będzie lepiej. Jeśli to nie pomoże to nie wiem co dalej. Jeśli co kilka treningów będzie mnie oszukiwał to trochę bez sensu - FR 15 za 1/3 ceny przez ponad rok tylko raz tak mocno pomylił trasę. 630-ce wystarczył niecały miesiąc na 2 poważne wpadki. Dzisiaj nie było zbyt wielkiego problemu, bo biegłem spokojne 10 km, ale przy bieganiu czegoś szybszego taki zegarek bardziej przeszkadza niż pomaga.Ostatnio zaobserwowałem spadki tempa w momencie wbiegnięcia z otwartej przestrzeni do lasu
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Przez aplikację na telefon lub Garmin Express.spinka2 pisze:Jak odinstalować aplikację/widget w 235?
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Wyga
Nie mogę zainstalować żadnej na aplikacji na 230'tce - po próbie pobrania i instalacji jakiejkolwiek aplikacji wyświetla komunikat o konieczności aktualizacji oprogramowania zegarka, a to jest najnowsze w wersji 7.10.
Ktoś spotkał się może z takim problemem ?
Ktoś spotkał się może z takim problemem ?
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Na expo przed OWM miałem w rękach 235 - nie wiem, ten ekran wydaje mi się strasznie ciemny. Jakiś taki "biedny". Może to i czytelne jest w normalnym świetle, ale nie sprawia wrażenia solidnego. Nie wiem jak to podświetlenie w nocy "działa" ani w mocnym słońcu. Chyba swój wzrok skieruję na sprawdzonego 310xt, używane z gwarancją można kupić za 300 zł.
- Jakub Osina
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To nie jest zegarek z najwyższej póki - zależy czego oczekujesz. Ja używam od kilkunastu tygodni i nie mam zastrzeżeń do ekranu akurat (co do "biedy" czy "nie-biedy" to chciałem żeby zegarek był jak najmniejszy akurat i jak najmniej "wypasiony"). Jeśli miałbym mieć jakieś zastrzeżenie to jest nim liczba ekranów, na których można ustawić sobie wyświetlane dane - dwa to co najmniej o jeden za mało i to jest podstawowy błąd tej konstrukcji.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:46
Od kilku dni mam 630 i również jestem zdania że ekran to jakaś bieda. Brak ostrości, ciemność, nędzne podświetlenie i pseudo kolory. W starych zegarkach za 1/3 ceny było dużo lepiej. W 210 mam dużo lepszy ekran i milion razy lepsze podswietlenie. Nie za bardzo rozumiem jak w nowszych i dużo drozszych zegarkach ekran jest gorszy niz w starch modelach. Zamiast do przodu to garmin idzie w tył ? I wcale nie chcę jakiś kolorów itp. tylko normalny, wyraźny wyświetlacz i podświetlenie a nie lipę jak w zegarkach które dostawało się na przyjęcie 30 lat temu
5km-16:48
10km - 35:46
- ragozd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:57
- Życiówka w maratonie: 2:45:28
- Kontakt:
A ja w 630 nie narzekam na brak ostrości, ciemność, nędzne podświetlenie. A kolory mi niepotrzebne - nie zwracam uwagi. Wszystko widzę, i tyle. Istotniejsze dla mnie że po 1,5 roku ciągłego noszenia ZERO rysek na ekranie i obudowie. 620 tak nie miała
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy 
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28

M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:46
Wystarczy spojrzeć jakie ma podświetlenie https://youtu.be/kVRjOAcj2Gs
5km-16:48
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Pytanie czy to podświetlenie jest wystarczające czy nie. Szczególnie w bardzo słoneczny dzień. Większość osób twierdzi, że tak, że jest czytelnie.
ALE - ja, jak pisałem wcześniej, miałem 235 w rękach i mam wątpliwości.
ALE - ja, jak pisałem wcześniej, miałem 235 w rękach i mam wątpliwości.