Komentarz do artykułu Im lepiej się rozgrzejesz, tym szybciej pobiegniesz

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Za mocno sie rozgrzejesz to za szybko ruszysz-tlumaczyl mi jakis dobry maratonczyk.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:bylon, zwróć proszę uwagę, że krążenie stopą, a właściwie wykręcanie, wyginanie stopy rozciąga mięśnie podudzia.

Ale że jak? Co masz na myśli?
Przy rozciąganiu mięśni łydki, jeśli o to Ci chodzi, proste idące po przedłużeniu linii stóp będą do siebie równoległe...
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Bylon, inaczej, trucht czy mało intensywna jazda jako wstęp do właściwej rozgrzewki jest jak najbardziej wskazany.
Ale sam trucht nie rozgrzeje cię właściwie, w tym sensie go "nie uznaję" :)
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale rozkreciliscie watek :)

Troche przesadziliscie z tym ze krazenie kolan wywoluje kontuzje. No bez przesady przeciaz to sa delikatne ruchy, a nie szarpanie jak w slalomie specjalnym na nartach.

Ja osobiscie nie robie juz zadnej rozgrzewki przed bieganiem 4 lata. Przed zawodami tylko trucht i 4 przebieżki. Postanowilem to wyprobowac po artykule jednego naukowca chyba ze szwecji, ale nie jestem pewny, ktory to udowodnil, ze nie ma to zadnego sensu wrecz przeciwnie, mowil ze dluga rozgrzewka sprawia, ze zawodnicy sa bardziej podatni na kontuzje. Odszukam to gdzies i napisze. Ja osobiscie jestem zadowolony bo zawsze rozgrzewka mnie wkurzala :)
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:Krążeń stopami osobiście nie polecam ze względu na domyślną płaszczyznę ruchu stopy, która też jest jedna (zauważ, że podczas biegu u poprawnie funkcjonującego ruchowo biegacza tylko podczas zakrętów stopa będzie "chodzić" na boki, poza tą sytuacją nieustająco to jest ruch ściągnięcie palców-obciągnięcie palców).
Pod warunkiem, że jest to bieg po prostej trasie. Jak pójdziesz w pola albo w las to już to nie jest taka prosta płaszczyzna.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@MichałJ - delikatne czy niedelikatne, prowadzą do czegoś niepożądanego, a same w sobie są bezsensowne. Jak ktoś myśli, że lepiej rozgrzeje "kolana" ich krążeniami niż porządnym przyspieszeniem po chwili truchtu, to... się myli. :) A zresztą, już abstrahując od mnóstwa kontuzji albo stanów przeciążeniowych, jakich się ludzie nabawili poprzez krążenia kolan, wspomnę o przypadku znajomej, której kontuzja kolana odnowiła się dokładnie w momencie wykonywania tych krążeń.

@Infosmp - a w którym momencie w terenie zaczyna przodować płaszczyzna "prawo-lewo" względem płaszczyzny "palce obciągnięte-ściągnięte"? Jasne, że zróżnicowany teren będzie wymuszał intensywniejszą pracę stopy - i bardzo dobrze - ale nadal zasadniczy ruch pozostaje niezmienny.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czyli rozgrzewka nie ma sensu :)
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:Czyli rozgrzewka nie ma sensu :)
No chyba, że jest to tzw. setka, to grzeje i zawsze ma sens. ;)
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Co do rotowania stawu skokowego to przeciez naturalna pronacja dziala w ten sposob.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bylon - mięsnie podudzia to nie tylko brzuchaty i płaszczkowaty, ale np, mięsnie piszczelowe przedni i tylni. i rzeczywiście większa mobliność stawu skokowego bardz przydaje się w biegu w terenie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

a czy przed jakimiś długimi spokojnymi biegami jest sens się rozgrzewać?
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

znikomy
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:bylon - mięsnie podudzia to nie tylko brzuchaty i płaszczkowaty, ale np, mięsnie piszczelowe przedni i tylni. i rzeczywiście większa mobliność stawu skokowego bardz przydaje się w biegu w terenie.
Tak, wiem, ale żaden z tych mięśni nie jest rozciągany poprzez ruch stopy "prawo-lewo", więc nie wiem, jaki to ma związek z tematem. Ja nie tylko nie neguję, ale wręcz polecam rozgrzewanie stawu skokowego poprzez obciągnięcie i ściągnięcie palców. Jestem przeciwny ruchom prawo-lewo.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:
Qba Krause pisze:bylon - mięsnie podudzia to nie tylko brzuchaty i płaszczkowaty, ale np, mięsnie piszczelowe przedni i tylni. i rzeczywiście większa mobliność stawu skokowego bardz przydaje się w biegu w terenie.
Tak, wiem, ale żaden z tych mięśni nie jest rozciągany poprzez ruch stopy "prawo-lewo", więc nie wiem, jaki to ma związek z tematem. Ja nie tylko nie neguję, ale wręcz polecam rozgrzewanie stawu skokowego poprzez obciągnięcie i ściągnięcie palców. Jestem przeciwny ruchom prawo-lewo.
Nikt nie kaze ci tym stawem skokowym szarpac podobnie jak stawem kolanowym dlatego wszelkie tezy ze tym stawem to tylko w takiej plaszczyznie nalezy ruszac a tym w takim uwazam za mocno przesadzone. Podobnie jak krzewiona teza ze schodzenia po schodach ma katastrofalne skutki dla kolan. Jak ktos schodzi jak slon nie amortyzujac odpowiednio aparatem ruchu to chocby chodzil po plaskim bedzie sobie stawy uszkadzal. Podobnie z ruchami okreznymi stawow - delikatne nic nikomu zlego nie zrobia.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fantom pisze:
tompoz pisze:Problem was biegaczy amatroskich polega na tym że jak wychodzi temat rozgrzewka to sie wam zaraz otwiera szerokorozumiane rozciaganie tak statyczne jak dynamiczne i inne cwiczenia rozgrzewajace aparat miesniowo stawowy................................ a wogle nie skupiacie sie nad "rozgrzewka" przemian energetycznych które bedziecie używac podczas biegu szczególnie biegu krótkiego czasowo.

Tompoz
Zabrzmialo jak rada doswiadczonego biegacza a jaka jest prawda kazdy na tym forum wie...
co ma do rzeczy wiedza biegowa i forma biegowa ? nic, to jakby zarzucać trenerom ze trenuja lepszych od siebie a sami tak nigdy nie biegali wiec nic nie moga nauczyć
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
ODPOWIEDZ