Polar M400
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A wiec stosunkowo niska cena M400 nie wzięła się z niczego. Jeśli wpakowali jakiś "no name" moduł gps to i dokładności takiej jak w V800 nie ma co się spodziewać.
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
-
- Zaprawiony W Bojach
szkoda że w najbliższym miesiącu nie mam żadnych zaplanowanych biegów, bo bym wgrał trasy i porównał. Świetliki bardzo dobrze zgrał i ogólnie na trasach których biegam pokazuje dobrze dystans, no ale zobaczymy dopiero w marcu na Marzannie :/
-
- Zaprawiony W Bojach
Jakby ktoś był zainteresowany to dostałem odpowiedź od firmy 3MK, że są wstanie zrobić folie profesjonalną na m400 tylko trzeba im podesłać zegarek, niestety aż na 4dni więc ja odpadam.
Jak coś to trzeba pisać PW na profilu http://forum.android.com.pl/members/3mk-folie-ochronne/
Jak coś to trzeba pisać PW na profilu http://forum.android.com.pl/members/3mk-folie-ochronne/
-
- Dyskutant
No to chłopaki, weźcie no ktoś podeślij im ten zegarek, może ktoś mieszka bliżej... Fajnie jakby zrobili tych folii więcej, żeby i inni mogli zamówić, nie tylko dla pojedynczego klienta
- banan85
- Zaprawiony W Bojach
ja też bym chętnie kupił nawet 2-3 szt
-
- Zaprawiony W Bojach
może ktoś ma blisko, na stronie widnieje taki adres :
EM ul. Nowa Krępa 78
63- 400 Ostrów Wlkp.
Jak będą mieli wzór to już mogą masowo klepać, a pierwsza osoba będzie mieć profesjonalnie przez nich naklejoną folie
EM ul. Nowa Krępa 78
63- 400 Ostrów Wlkp.
Jak będą mieli wzór to już mogą masowo klepać, a pierwsza osoba będzie mieć profesjonalnie przez nich naklejoną folie
-
- Zaprawiony W Bojach
nie wiem w jakim zapisuje, ale wyeksportować można z polar flow jako plik GPX lub
TCX.
TCX.
-
- Dyskutant
Od kilkunastu dni testuję M 400. Ilość problemów jakie są związane z tym zegarkiem jest jak dla mnie tak duża, że mam zamiar zwrócić zegarek do sklepu.
Poniżej lista problemów, z jakimi się spotkałem podczas treningów z M 400.
Przy włączonym autolapie np. co 1 km, niestety na bieżąco nie ma możliwości kontroli tempa odcinka, zamiast tego na wyświetlaczu średniego tempa odcinka jest wyświetlana średnia z całości biegu.To samo dotyczy dystansu odcinka po autolapie, wyświetlany jest dystans całości a nie odcinka. Jeżeli ustawimy wyświetlanie dystansu ostatniego odcinka to na wyświetlaczu po autolapach będziemy mieli przez cały czas ZERO! W Sport Konsulting mówią, że tak jest Ok .
Jeżeli zaplanujemy trening z Timerów w dwóch fazach, np. 3 min. na 2 min., to okazuje się, że w trakcie biegu zegarek pokazuje na bieżąco średnie tempo i dystans odcinka i wszystko działa. Ale jeżeli taki sam trening zaplanujemy w Polar Flow i wrzucimy do “ulubionych”, a następnie uruchomimy w zegarku, to okaże się że średnie tempo i dystans odcinka na bieżąco już nie są pokazywane. To samo dotyczy treningów zaplanowanych na dany dzień. Też nie będzie możliwości kontroli średniego tempa odcinka i dystansu odcinka. Sport Konsulting napisał mi tylko, że “jest to dosyć dziwne”, że tak jest i tyle.
Jeszcze gorzej wygląda sytuacja z podsumowaniem treningu w przypadku treningu interwałowego uruchomionego z “ulubionych” lub jako cel treningowy na konkretny dzień. Zamiast otrzymać informacje podsumowujące kolejne fazy treningu w Polar Flow i w podsumowaniach zegarka, podane są tylko informacje dla całego treningu bez wymieniania jakichkolwiek faz, tempa w fazach, dystansach itp. Zapomnieli dodać do urządzenia zapis informacji po kolejnych fazach? Jeżeli po kilku tygodniach zajrzymy do dzienniczka, to będziemy mieli podsumowanie z całości treningu potraktowanego jak jeden odcinek ze średnim tempem zamiast podsumowań kolejnych faz treningu interwałowego. W Sport Konsulting się dowiedziałem, że przecież mam podsumowania faz w trakcie treningu i to powinno wystarczyć. Nie potrzeba tego zapisywać do Polar Flow czy w podsumowaniach w zegarku. Przyznam szczerze, że ta opinia to już mnie zabiła. Wygląda na to, że trzeba biegać z ołówkiem i kartką papieru, a nie z M 400 i zapisywać ręcznie informacje o tempach, dystansach itd.
Dla mnie ten zegarek w obecnym stanie nie powinien trafić do sprzedaży aż do momentu pozbycia się wszystkich problemów.
Jeżeli chodzi o dokładność GPS-a to u mnie na 10 km brakuje około 150 m. Szybkość uruchamiania GPS-a następnego dnia to według Polara ok 10 s, u mnie to około 30 do 40 s.
Poniżej lista problemów, z jakimi się spotkałem podczas treningów z M 400.
Przy włączonym autolapie np. co 1 km, niestety na bieżąco nie ma możliwości kontroli tempa odcinka, zamiast tego na wyświetlaczu średniego tempa odcinka jest wyświetlana średnia z całości biegu.To samo dotyczy dystansu odcinka po autolapie, wyświetlany jest dystans całości a nie odcinka. Jeżeli ustawimy wyświetlanie dystansu ostatniego odcinka to na wyświetlaczu po autolapach będziemy mieli przez cały czas ZERO! W Sport Konsulting mówią, że tak jest Ok .
Jeżeli zaplanujemy trening z Timerów w dwóch fazach, np. 3 min. na 2 min., to okazuje się, że w trakcie biegu zegarek pokazuje na bieżąco średnie tempo i dystans odcinka i wszystko działa. Ale jeżeli taki sam trening zaplanujemy w Polar Flow i wrzucimy do “ulubionych”, a następnie uruchomimy w zegarku, to okaże się że średnie tempo i dystans odcinka na bieżąco już nie są pokazywane. To samo dotyczy treningów zaplanowanych na dany dzień. Też nie będzie możliwości kontroli średniego tempa odcinka i dystansu odcinka. Sport Konsulting napisał mi tylko, że “jest to dosyć dziwne”, że tak jest i tyle.
Jeszcze gorzej wygląda sytuacja z podsumowaniem treningu w przypadku treningu interwałowego uruchomionego z “ulubionych” lub jako cel treningowy na konkretny dzień. Zamiast otrzymać informacje podsumowujące kolejne fazy treningu w Polar Flow i w podsumowaniach zegarka, podane są tylko informacje dla całego treningu bez wymieniania jakichkolwiek faz, tempa w fazach, dystansach itp. Zapomnieli dodać do urządzenia zapis informacji po kolejnych fazach? Jeżeli po kilku tygodniach zajrzymy do dzienniczka, to będziemy mieli podsumowanie z całości treningu potraktowanego jak jeden odcinek ze średnim tempem zamiast podsumowań kolejnych faz treningu interwałowego. W Sport Konsulting się dowiedziałem, że przecież mam podsumowania faz w trakcie treningu i to powinno wystarczyć. Nie potrzeba tego zapisywać do Polar Flow czy w podsumowaniach w zegarku. Przyznam szczerze, że ta opinia to już mnie zabiła. Wygląda na to, że trzeba biegać z ołówkiem i kartką papieru, a nie z M 400 i zapisywać ręcznie informacje o tempach, dystansach itd.
Dla mnie ten zegarek w obecnym stanie nie powinien trafić do sprzedaży aż do momentu pozbycia się wszystkich problemów.
Jeżeli chodzi o dokładność GPS-a to u mnie na 10 km brakuje około 150 m. Szybkość uruchamiania GPS-a następnego dnia to według Polara ok 10 s, u mnie to około 30 do 40 s.
- spens
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Kontakt:
Czytając to co piszesz, cieszę się że wybrałem 310xt
Z drugiej strony dziwi mnie trochę podejście SportKonsulting odpowiadającego: "że tak musi być", jak wiadomo, że tak nie powinno być.
Pozdrawiam Polarowców
GARMIN Rulez
Z drugiej strony dziwi mnie trochę podejście SportKonsulting odpowiadającego: "że tak musi być", jak wiadomo, że tak nie powinno być.
Pozdrawiam Polarowców
GARMIN Rulez
Facebook / Endomondo / Garmin Connect
PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie no do interwałów z nawrotkami słabo, jednak brakuje Footpada. A reszta to drobne problemy wieku dziecięcego. Wiadomo jeden tego bardzo potrzebuje inny mniej, ja z sprzętu jestem bardzo zadowlony. Ale interwały robię na latarnie a nie na zwgarek
-
- Dyskutant
Od wielu lat używam pulsometru Polara - RS400sd, który jest produkowany od kilkunastu lat i ma tak podstawową funkcję jak zapis treningu interwałowego do dzienniczka z podziałem na fazy.rudnickir pisze:a ja czytając o tych problemach z m400 mam wrażenie , że autor ma specyficzne wymagania i przyzwyczaił się do innego sprzętu.
-
- Zaprawiony W Bojach
wszystko rozumiem ,ale nie każdy biega interwały i nie każdy musi mieć wszystko rozpisane co robi. Więc jak już przed zakupem można było się dowiedzieć m400 jest średnio dobry do interwałów.