Link do głównej

W jakim kierunku zmierza bieganie.pl, pytania, pomoc, wyjaśnienia, pytania do Redakcji.
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Tradycjonalne czy wręcz konserwatywne podejście do wymiany poglądów w zasadzie nie ma alternatywy. Atrakcje jakie znajdziemy na platformach społecznościowych sprowadzają się raczej do płytkiej wymiany reakcji na post, jak to dobrze ujął dziki rysio. Ktoś coś wrzucił, dodał fotkę i sprawdza oddźwięk w liczbie lajków. Gdy wrzucam film na yt, to nie ma opcji żebym nie zerkał na liczbę odsłon i lajków. A jak tylko pojawi się jakiś anlajk, to cała reszta nie ma znaczenia, bo głowę zaprząta myśl - jak ktoś mógł dać mi łapkę w dół, przecież jestem taki zajebisty. Za chwilę wrzucę kolejny odcinek biegania powięziowego, ale nie spodziewam się żadnej burzliwej dyskusji pod filmem. Zwłaszcza, że mało kto da radę wytrwać ponad 20 minut oglądając i słuchając gościa gadającego o sztywności tkankowej. Jak się to ma do filmików o chwytliwych tytułach w stylu "5 błędów jakie robi początkujący biegacz", albo "jak się nie męczyć i nie zniechęcić"? Jest tylko jedna skala porównawcza. Liczba odsłon i lajków. To decyduje o wszystkim. Dlatego ekspertem jest dziś jutuber i influenser niezależnie od tematu, który poruszy.
Jak powstał i skąd się wziął internet ? Z potrzeby szybkiej wymiany myśli, badań i dokumentów pomiędzy ośrodkami badawczymi. To była "złota era" intenetu, każdy, kto z niego korzystał był albo studentem elitarnej uczelni albo jego doktorantem lub pracownikiem. W uproszczeniu, ale tak mniej więcej było (brakuje w tym opisie np. wojska :bum:)
Sęk w tym, że w tamtym czasie internet nie miał żadnego znaczenia biznesowego tzn. był kompletnie non-profit.
Teraz się na nim da zarobić.
Dobrze, że to forum sobie działa, ale moim zdaniem trzeba się pogodzić z faktem, że tego typu miejsca będą coraz mocniej wypierane przez łapki w górę, kliki, donejty, subskrypcje i wpłaty na patronajta.
New Balance but biegowy
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

dziki_rysio_997 pisze:Cóż, jeśli mam być szczery to generalnie chyba na forum jest dużo gorzej, niż było.
Jeśli chodzi o czytelność, użyteczność, ciężką kolorystykę itd.
Z tym to zakładam że się musze pogodzić, bo kijem Wisły nie zawrócę. Że tyle rzeczy jest po angielsku, to myślałem że jakaś specyfika mojej przeglądarki ale rzeczywiście - może to kogoś zniechęcić.

Tylko żeby ten link do głównej ktoś zrobił, bo dla mnie Bieganie.pl to całość i jest źle, że musze wpisywać adres żeby się na główną przełączyć.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:
dziki_rysio_997 pisze:Cóż, jeśli mam być szczery to generalnie chyba na forum jest dużo gorzej, niż było.
Jeśli chodzi o czytelność, użyteczność, ciężką kolorystykę itd.
Z tym to zakładam że się musze pogodzić, bo kijem Wisły nie zawrócę. Że tyle rzeczy jest po angielsku, to myślałem że jakaś specyfika mojej przeglądarki ale rzeczywiście - może to kogoś zniechęcić.

Tylko żeby ten link do głównej ktoś zrobił, bo dla mnie Bieganie.pl to całość i jest źle, że musze wpisywać adres żeby się na główną przełączyć.
Dla mnie to wygląda na Beta wersje... Da sie żyć, ale okropnie zniechęca. To tez widać ze bardzo mało nowych. Po prostu zniechęca.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Dla mnie to wygląda na Beta wersje... Da sie żyć, ale okropnie zniechęca. To tez widać ze bardzo mało nowych. Po prostu zniechęca.
Wydaje mi się, że ta ostatnia zmiana forum nie miała dużego znaczenia. Jak można przeczytać na dole, najwięcej użytkowników online było w 2017 (godz. 20, 2235 osób), a dzisiaj, godz. 22 mamy 277 osób. Takie rzeczy nie dzieją się z dnia na dzień. Może ludziom się znudziło przeglądanie forum i zajęli się czymś co ich bardziej interesuje.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Że niby nieuchronne, że świat już wybrał i nic tego nie zmieni? Nie byłbym taki pewny.
Taki mały wirus, mały bo to nawet nie przygrywka, taki straszak,kapiszon a zmiany widać gołym okiem.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak się zastanawiacie czemu tak mało nowych użytkowników używa forum to zapytajcie znajomych nastolatków, którzy przecież w internecie są najaktywniejsi, czy dyskutują na forach internetowych. Wśród moich rówieśników (18 lat) nikogo nie znam, chyba, że Reddit uznać za forum, ale to działa trochę na innej zasadzie.
dziki_rysio_997
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:42
Życiówka w maratonie: 2:47:03

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem cała sztuka polega na tym, żeby umieć pogodzić "nowoczesność" z merytoryką.
Wielu pewnie uważa, że te "lajki" i inne funkcje serwisów społecznościowych są tandetne. Moim zdaniem problem nie jest w samych funkcjach, tylko tym, do czego są wykorzystywane.
Na forach mogą być bardzo użyteczne, bo pozwalają na interakcję typu "dzięki/podoba mi się to/zgadzam się" itd. bez pisania posta. Bo posta większość z nas nie napisze albo z lenistwa albo świadomie żeby nie zaśmiecać forum. I tej interakcji nie będzie, a powiedzmy sobie szczerze: większość z nas tego potrzebuje i podświadomie oczekuje jakiejś "nagrody" czy "aprobaty". Nie mówię już nawet o dziennikach treningowych, które ludzie porzucają, bo mają wrażenie, że nikt tego nie przegląda. Z jakiegoś powodu praktycznie każda licząca się platforma treningowa buduje społeczność i ma narzędzia takie jak polubienia i jest szaleństwem opieranie się przed tym.

Kolejna kwestia to wygląd i UX (user experience). To drugie zwłaszcza to już nie tylko "moda", ale wręcz konieczność. I ten temat leży. Jeśli duża część z nas (zgaduję) chce tak naprawdę zobaczyć, co nowego na forum to jaki sens ma pokazywanie jako "startową" stronę widoku wszystkich działów? Prawda jest taka, że ludzie chcą wygody, prostoty, komfortu i dobrego samopoczucia.
O SEO już nie wspominam, ale to kolejny problem (mniej ruchu, mniejszy ew. napływ użytkowników, mniej pieniędzy itd.). Po prostu szkoda o to nie zadbać, gdy się ma "darmowy" content generowany przez użytkowników.
I kolejna ULTRA WAŻNA kwestia: użyteczność forum na urządzeniach mobilnych. Jest jakakolwiek? Czy obudzimy się dopiero gdy ruch mobile będzie stanowił 98%?

Warto się trochę rozejrzeć i popatrzeć, jak wyglądają nieco bardziej nowoczesne fora. Przykład innego forum, na którym jestem: https://astropolis.pl/
Oczywiście to inny silnik, ale:
- bardziej nowoczesny styl
- dużo więcej opcji, choćby te "nieszczęsne" reakcje na posty (ale użyteczne i napędzające ludzi do pisania!!!)
- statusy do "szybkiej dyskusji" poza tematami, które zostają na stałe
- galerie i dodatkowe moduły
- i bardzo ważne: poprawne wyświetlanie na małych ekranach

Czasem sobie myślę, że "bieganie.pl" z taką nazwą i taką historią powinno być potężną marką. To jedna z nielicznych stron w polskim internecie, gdzie o bieganiu można przeczytać coś więcej niż "w trakcie wolnego biegu dorzuć czasem przebieżki". Chciałbym żeby odżyło. Kilka rzeczy się udało w ostatnim czasie, liczę, że będą kolejne dobre zmiany.
10k: 35:42 | M: 2:47:03
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gdyby wprowadzić takie zmiany o jakich mówisz to chyba rzeczywiście mogłoby to lepiej funkcjonować. Prawie zawsze korzystam z forum na telefonie, więc już się trochę przyzwyczaiłem do tego jak to wygląda, ale jak ktoś pierwszy raz tu wejdzie to może nie zrobić to dobrego wrażenia.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Polecam zainstalować Tapatalk i problem używania na telefonie jest rozwiązany.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Polecam zainstalować Tapatalk i problem używania na telefonie jest rozwiązany.
Mogę sobie zainstalować, ale chodzi mi o to, że łatwiej i przejrzyściej byłoby gdyby od razu otwierała się strona mobilna, która w dzisiejszych czasach jest standardem, a nie czymś nadzwyczajnym.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może i tak, ale z doświadczenia wiem, ze wersje mobilne i tak są do D… w większości i wygodniej jest w Tapatalk ;)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Dalej jestem zdziwiony, ze Admin nie wypowiada sie w tej dyskusji...
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A mnie nie. Od dawna widać, że forum to balast który ciąży właścicielom bieganie.pl
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To forum żyje własnym życiem i można z niego czerpać tematy na główną.
Ujmę to w obrazowy sposób. Jest sieć połączeń, które spaja bieganie i tematy okołobiegowe. Wielu ludzi ma swoje zainteresowania, w które wchodzi bardzo głęboko, eksplorując zagadnienia i z czasem stają się bardzo obeznani w swojej działce. Są świetnie zorientowani i poinformowani na bieżąco. Skupiają też wokół siebie innych o podobnych zainteresowaniach bądź sami dołączają do takich grup. Można by to nazwać swoistymi tinktankami. Małe sieci tworzą dużą sieć, w której centrum rezyduje pająk czuły na każde drgnięcie najodleglejszego zakątka sieci. Każde drgnięcie jest potencjalnym kontentem do wykorzystania w artykule, wywiadzie, podkaście. Obecnie obserwujemy abdykację pająka. To jest główny problem marki bieganie.pl a nie technikalia, które jedynie ułatwiają komunikację. Żaden silnik nie stworzy pająka, sieci i twórczej komunikacji.
dziki_rysio_997
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:42
Życiówka w maratonie: 2:47:03

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Może i tak, ale z doświadczenia wiem, ze wersje mobilne i tak są do D… w większości i wygodniej jest w Tapatalk ;)
Pewnie tak, aczkolwiek moim zdaniem do tematu trzeba podchodzić w ten sposób, że każdy dodatkowy wysiłek i każda dodatkowa wiedza potrzebna, by sensownie z serwisu korzystać zmniejsza prawdopodobieństwo, że użytkownik założy konto i że na nim zostanie.
Ci, którzy w Internecie byli przed Facebookiem rozumieją fora i być może będą pokonywać ich niedoskonałości. Ci, którzy na forach nigdy nie byli, mogą nie rozumieć po co mieliby się z tym męczyć. ;)
Szansę przetrwania mogą mieć serwisy przypominające serwisy społecznościowe. Dlaczego? Dlatego, że prawie wszyscy już to znają i nie muszą się "uczyć", żeby móc korzystać.
10k: 35:42 | M: 2:47:03
ODPOWIEDZ