My okularnicy

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
lezan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Choc nie uzywam okularow optycznych ale wlasciwie zawsze biegam w slonecznych. Zgadzam sie z Daaga, parowanie jest spowodowane brakiem przeplywu powietrza. Pawel, sprobuj innego ksztaltu oprawek. Niektorzy producenci okularow sportowych (np Rudi Project) maja w swojej ofercie mozliwosc zrobienia szkiel optycznych. Ale ceny... :(
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oko kocha ruch

Wieloletnie doświadczenie przekonało Siergieja Litwinowa, terapeutę zajmującego się wzrokiem, o tym, że tajemnica dobrego wzroku tkwi w ruchliwości źrenic.

- Źrenice w zdrowych oczach stale się poruszają - im częściej, szybciej i łatwiej, tym lepszy ma się wzrok - mówi wizjonetyk. - Oczy rozleniwione należy ćwiczyć. Na ćwiczenia możemy poświęcić czas spędzany w pociągu, autobusie, samochodzie (kiedy występujemy w roli pasażera).
Podczas jazdy krótkowidz powinien śledzić wzrokiem oddalające się przedmioty lub ludzi - w tym celu należy odwrócić się do tyłu - tak jak często robią to jadące samochodem dzieci - i patrzeć na pojawiające się za samochodem obiekty lub osoby tak długo, aż znikną z pola widzenia. Można oceniać, jak zmienia się ich wielkość w miarę oddalania się auta. Obserwowanie powinno odbywać się na pełnym luzie. Ćwiczący nie powinien wysilać się, aby widzieć dokładnie, ostro i precyzyjnie. Ma to być raczej taksowanie wzrokiem niż wpatrywanie się w coś. Ćwiczenie to bardzo dobrze wpływa na akomodację oka (umiejętność ostrego widzenia z różnych odległości).
Dla krótkowidza wskazane jest patrzenie przez tylną szybę, dla dalekowidza natomiast - przez szybę przednią. Dalekowidz wybiera przedmiot lub osobę widoczną daleko na horyzoncie, w polu ostrego widzenia, i nie spuszcza z niej wzroku aż do momentu, kiedy minie ją samochód.
Oba te ćwiczenia pozwalają rozszerzyć granice ostrego widzenia - można je wykonywać nawet stojąc na ulicy - dalekowidz przeprowadza wówczas wzrokiem nadjeżdżające i mijające go samochody, a krótkowidz odprowadza je aż do granicy widzenia.
Wykonując te ćwiczenia, trzeba koniecznie pamiętać o płynności oddechu i częstym mruganiu powiekami - to najlepsze sposoby na odprężenie oczu!
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
grubcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

.. dobre jest tez robienie ósemek oczami. jest to jedno z ćwiczeń zalecanych przez mr. denisona. polecam wykonywanie tego ćwiczenia w odosobnieniu gdyż można zostać posądzonym o kłopoty z główką... ;)
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zmienisz swoje życie i poprawisz wzrok

Poprawa wzroku, jak twierdzi Siergiej Litwinow, często idzie w parze ze zmianą życia na lepsze. I w jednym i w drugim przypadku pomagają afirmacje. Mów sobie codziennie rano po przebudzeniu: "Przeżyję dzisiejszy dzień w dobrym nastroju, w radości i znakomitym humorze. Jestem pogodny, zadowolony i otwarty na miłe niespodzianki. Każdego dnia moje oczy widzą lepiej. Umiem dostrzegać nawet najmniejsze sukcesy i cieszyć się nimi".
Jeśli powiesz to z pełnym przekonaniem, zawarte w tej afirmacji życzenia się spełnią. A na koniec dwa ważne zalecenia dla krótko- i dalekowidzów:

Jeśli jesteś krótkowidzem, przestrzegaj zasady trzech nie: nie oceniaj, nie krytykuj, nie narzekaj!
Jeśli jesteś dalekowidzem, zrezygnuj ze zbytnich uogólnień w myśleniu i działaniu - skup się na konkretach, nie odkładaj realizacji planów na nieokreśloną przyszłość.
Articles in English:

Looking back:

Olek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Paweł rozkręcił temat okularowy, a wystartował w soczewkach.

Jako dziecko w odległych już bardzo czasach lubiłem /pamiętam/ patrzeć przez tylną szybę. Teraz chyba się nie zdecyduję się uklęknąć na tylnym siedzeniu aby śledzić uciekający pejzaż. Choć niektórzy uważają mnie za pokręconego to jakoś chyba nie będę miał odwagi. Chociaż nabieram ochoty. ... Może te ósemki w odosobnieniu.
biegowa recydywa
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Articles in English:

Looking back:

Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

no ja tu chyba bije wszystkich
mam -3,75!!!!!!! i biegam bez okularów :-)

rozpoznawać nie mam kogo bo nikogo nie spotykam a znajomi nie biegają
jednak dzisiaj podczas mojego pierwszego  od pół roku biegu po osiedlu zapodałem sobie moje optyczne i bardzo fajnie mi się biegło.
nie parowały, nie spadały, nie stłukły się, ale skipów w nich nie będe robił :-)
www.kolarstwo.z.pl
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a jakie to uczucie mieć soczewke na oku???????
i czy orientuje się ktoś ile by kosztował komplecik dla mnie bo pewnie im mocniejsze tym droższe!?
do jazdy autem mam nawet -4
www.kolarstwo.z.pl
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rzeczywiscie startowalem w soczewkach J&J, miesieczne i nie mialem najmniejszego problemu, choc mialem je na oczach prawie 30 godzin.

Dziekuje wszystkim za rady.

To ciekawe, ale dwa dni przed zawodami kupilem soczewki Day and night, reklamowane jako taki, ktore mozna nosic miesiac bez zdejmowania (myslalem, ze to najlepsze rozwiazanie na dlugi rajd) Ale, po kilku godzinach noszenia poczulem dyskomfort i musialem je zdjac, a nastepnego dnia rano okazalo sie w dodatku, ze jedna jest peknieta (ostry bol po zalozeniu), wiec w dniu zawodow kupilem szybko sprawdzone miesieczne.
ENTRE.PL Team
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Marcos, a nie boisz siê, ¿e wybijesz sobie zêby potykaj±c siê o w³asne nogi? Obrazek
Ja mam tak± sam± wadê jak Ty (w jednym oku) + astygmatyzm i nie wyobra¿am sobie, ¿e mia³abym poruszaæ siê bez okularów lub soczewek kontaktowych, chyba ¿e po w³asnym domu.

Soczewka na oku - nic nie czujesz. Je¿eli jest dobrze dopasowana. Trzeba nauczyæ siê zak³adaæ soczewki i zdejmowaæ je - na pocz±tku mo¿na mieæ z tym pewne problemy. Soczewki, które s± w tej chwili na rynku, s± wysokiej jako¶ci o bardzo duzym stopniu uwodnienia, dziêki czemu nie podra¿niaj± ga³ek ocznych.
Najbardziej higieniczne s± soczewki okresowe, przeznaczone do noszenia przez miesi±c lub przez tydzieñ. Te miesiêczne kosztuj± ok. 40-50 pln, w zale¿no¶ci od producenta.
Im mocniejsze soczewki, tym dro¿sze - zgadza siê, ale ilo¶æ dioptrii u Ciebie to jest w³a¶nie mniej wiêcej ten koszt, który poda³am. Aha, do tego trzeba doliczyæ koszt p³ynu do pielêgnacji soczewek. W zale¿no¶ci od objêto¶ci butelki i producenta cena 20-60 pln. Starcza na 1-3 miesi±ce.
Zachêcam Ciê, aby¶ spróbowa³ nosiæ soczewki. Wygoda ogromna. Ja nawet p³ywam w soczewkach.
Awatar użytkownika
oluch
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja mimo że mam dość małą wadę (ok. -2), to nie wyobrażam już sobie życia bez soczewek. Pierwszą czynnością jaką wykonuję po wstaniu z łóżka jest założenie "oczu", okulary zupełnie przestałam nosić.
Na soczewki zdecydowałam się jak zaczęłam jeździć na rowerze. W tym wypadku byłam już bliska po raz kolejny powybijania sobie zębów i wolałam tego uniknąć.
Zachęcam do noszenia soczewek, bo dzięki nim można praktycznie zapomnieć o swojej wadzie wzroku.
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jak tylko skończą się moje finansowe problemy (czyli kiedy wytargam coś od rodziców) to nieomieszkam spróbować.

spoko nie przewróciłem się, żyje a nawet chodze po mieście bez okularów
www.kolarstwo.z.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ