Podbieg +zbieg od razu też dobry bodziec, nie zawsze truchta się bardzo powoli zbiegajac.
Tylko wtedy jest inny cel niż sam tylko podbieg

Szybkie bieganie nie polega na wydłużaniu kroku na sile, tylko wydłużaniu kroku przez sile.Yahoo pisze:Co do długości kroku, to zrobiłem taki test
Robiłem przebiezki 100m na prostej na stadionie, i celowo i świadomie krok wydluzalem, nie był to żaden trojskok czy wieloskok, ani nie ladowalem na piętę, tylko srodstopie, wyglądało to niezbyt naturalnie, i pewnie dziwnie i właśnie te 100m pobiegłem w 17s, zamiast 18s.
Nie chodzi ze bieglem na maksa, czy na pałę etc, na luzie było.
a co do techniki to uwaga od Rolli2. bodziec treningowy uczący długiego kroku biegowego.
Ja osobiście muszę wydłużyć krok biegowy więc chyba trochę mnie tez przyciśnięto pod tym względem. I tak bałem się wywrotki i o stawy trochę bo poszedłem na maxa. Na drugi dzien stawy i kolana troche czułem ale regularnie trenuje (5 dni w tygodniu) wiec jakiejś tragedii nie było. Nie wiem jakie to ma przełożenie na "później". Trenerowi ufam bo nie chciałby mojej kontuzji2. Bardzo długi krok i lądowanie na całej stopie
3. Sprinty na szybkościach ponad Vmax, pochylenie 3-4°, bieg sprinterski na maxa
moje czasy toWedług mnie Yorick jest trochę za wolny na taki trening... no ale ma przecież trenera.
Bardzo ciekawy artykuł. Dzięki! Nigdy nie słyszałem o QU4DBUSTERMikeSpy pisze:Rolli madrze pisze.
Jeszcze mozna poczytac http://fellrnr.com/wiki/Downhill_Running
Żal czytać, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem...gdzie napisałem "że się nie da"...nie mam pojecia "czy się da", więc napisałem "ale CZY da się wyćwiczyć, to inna sprawa"...marcinostrowiec pisze:zal to czytac ze nie da sie wycwiczycaxe pisze:Nie no, jak biegasz górskie traile, to technika zbiegania może być przydatna...ale czy da się to "wyćwiczyć" to już inna sprawa (szczególnie, że zdarza się często, że teren nierówny, kamienie, korzenie...jak to w górach).
--
Axe
-zbiegania
-zbiegania po kamienistym terenie
wszystko mozna cwiczyc
cwiczysz tez pewnosc siebie
elastycznosc ciała