ZACZYNAM ....z niczym;)

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ASK pisze:Charm, nie jest problemem, by zasnąć, ale by znaleźć czas na spanie, albo chociaz aby na chwilę usiąść i odpocząć w ciągu dnia do późnego wieczora
właśnie dlatego napisałam, że "łatwo powiedzieć", bo znam z autopsji... co z tego, że zasypiam od razu, skoro od chwili, gdy mogę się położyć do chwili, gdy dzwoni budzik upływa stanowczo za mało czasu.... :lalala:
sen polifazowy, drzemki, itd. - to pozwalał przetrwać w pracy, ale fizycznie zregenerować się podczas krótkiego snu nie da :(

aha, jeszcze co do sauny - nie chodziło o problemy z zasypianiem, ale o to, że jak jestem bardzo zmęczona, to po saunie mnie dosłownie "odcina", jakby organizm w ogóle nie brał pod uwagę tego, co muszę/planuję zrobić, moich chęci, czy cokolwiek, po prostu zasypiam :bum:
PKO
Anioł
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dobrze wstrzeliłem się w moment :-)
Jak już pisałem mc temu rzuciłem palenie a biegać zacząłem całkiem niedawno od tak strzeliło coś do pustej głowy i bum...
Nigdy w życiu nie spałem w dzień no chyba ,że z gorączką po tym jak rzuciłem palenie wręcz i w nocy spać nie mogłem
Teraz jednak usypiam ok 22 wstaje codziennie o 5 tak się budzę (wykorzystuję to i ok 5:30 idę na trening) wszystko niby ok
jednak prawie codziennie prze leżakuję parę godzin rano, wieczorem mało ważne ewentualnie co 2 dzień potrafię przespać kilka godzin czy to możliwe ,że trening biegowo-marszowy tak wykańcza mój organizm bym potrzebował,aż tyle snu?
Zacząłem dopiero 2 tydzień (6 tyg trening) skoro w 2 tygodniu 2b/4m mój organizm reaguję w ten sposób to boję się co będzie w 4-5 ew 6 tygodniu chyba przestane wstawać z łóżka :D
Awatar użytkownika
ASK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:08
Życiówka w maratonie: 4:43:44

Nieprzeczytany post

Aniol, to możliwe, ale organizm się przyzwyczaja i później przy tym samym obciążeniu nie potrzebujesz juz drzemki ani nie czujesz zmeczenia. Ile masz lat? Może kiedyś byłeś mlodszy i organizm szybko się regeneroeal.
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Jak zacząłem biegać to też mnie senność zaatakowała.
Anioł
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

33 lata :D Jeszcze wczoraj bylem młodszy :P o Znów się zestarzałem hehe Nie no żartuje oczywiście :-)
Dzięki za odpowiedz może rzeczywiście mój organizm musi się przystosować
Całe Życie 0 sportu 18 lat palenia fajek a tu nagle bum 0 nikotyny i nagły wysiłek
Nigdy nie Ćwiczyłem więc pewnie dlatego padam ew kryzys wieku średniego :P
Pozdrawiam ;-)

Ps: wszyscy znajomi to się śmieją ,żę głupieje na starość i codziennie te same pytania czy już palę (już niedługo zapalisz) a rower i bieganie to już w ogóle wywołują śmiech na sali i szczerze mówiąc to też daje mi powody by dalej brnąć w bieganie i nie zapalić :D Udowodnić wszystkim wokół ,że to nie głupienie tylko zrobienie w końcu czegoś dla samego siebie :P
Biegaczem nie będę,maratonu nie przebiegnę ,ale mam cel średnim tempem przebiec 6,2 km :D Przebiec nie prze-truchtać świńskim tempem jak obecnie :-)
Awatar użytkownika
ASK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:08
Życiówka w maratonie: 4:43:44

Nieprzeczytany post

"maratonu nie przebiegne" :hejhej:
Nie takie deklaracje się tu składało :spoczko:
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

ASK pisze:"maratonu nie przebiegne"
Nie takie deklaracje się tu składało
ekhm :spoczko: uderz w stól :hahaha:

ja mam znowu odwrotny problem....ciagle spię
w sobotę miałam zawody, fakt, cięzko było, w niedzielę oddałam krew i się nie mogę poskładać, w nocy spię 6-7 h, po pracy 1-2h drzemki i ciagle nieprzytomna.... :tonieja:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

Anioł z tym "nie przebiegne" to byłbym ostrożny :). Ja zacząłem biegać po 40, wprawdzie już kilka lat nie paliłem ale wcześniej jakieś 15 lat paczki dziennie. Ważne by na początku stawiać sobie małe cele i nie dać się ponieść euforii bo to najszybszą droga do kontuzji. W twoim wieku skupiłbym się na dystansach do 10 km. Jeszcze masz czas na skoncentrowane się na szybkości (oczywiście jak już zaczniesz swobodnie te 10km biegać, a to przyjdzie dość szybko). Na maraton masz jeszcze dużo czasu :)

Wysłane z mojego GT-N7000 .
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oj tak, nie takie deklaracje tu były ;)
Mój kumpel (ten, "przez którego" zaczęłam biegać...) przebiegł dwa dni temu 107km po górach w ramach przygotowań to górskiej stumilówki.... Zaczynał biegać też po 30, dużo palił, miał sporą nadwagę, żywił się pizzą, kebabem i piwem i zero jakiegokolwiek wysiłku... Więc... Jakby to powiedzieć - da się :bum:
Tylko nie daj się ponieść na początku, bo kondycja rośnie dużo szybciej niż wzmacnianie mięśni, stawów, ścięgien itd... :)
Anioł
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jak narazie to rosnie we mnie nygustwo przeleze rano trening i pozniej przespie lub przeleze kawalek dnia ;-) Fakt faktem nie spieszw się nigdzie nie szaleje spolojnie ide wedlug treningu 2b/4m i zast jak zrobie 3 ;-) przy 2 zwolnilem tempo
Deklaracji zadnych nie skladam bo wiem ze u mnie b często jeat slomiany zapal wiec sie nie wychylam z cudami poki co chce te 30 min zrobic a jak sie uda to moze pomyslimy o tym kilometrazu bo poki co aplikacja stw ze dystans coraz mniejszy
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na początku się biega wolno, bardzo wolno, i tak powinno być, prędkość przyjdzie z czasem :)
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

charm pisze:
ASK pisze:Charm, nie jest problemem, by zasnąć, ale by znaleźć czas na spanie, albo chociaz aby na chwilę usiąść i odpocząć w ciągu dnia do późnego wieczora
właśnie dlatego napisałam, że "łatwo powiedzieć", bo znam z autopsji... co z tego, że zasypiam od razu,
Heh, to trochę Wam - tak przewrotnie - zazdroszczę ;)
Chyba lepiej nie mieć czasem czasu na spanie, ale zasypiać od razu, niż odwrotnie ...

Od dzieciństwa mam ze snem problemy - trochę to rodzinne, mogę tłuc się pół nocy albo i do rana. Teraz jest trochę lepiej, ale za to budzę się ostatnio o 4 rano i też nie mogę spać.
Wstaję jednak zawsze wcześnie, nie potrafię rano długo spać - szkoda dnia. Co innego krótka drzemka, po południu/po treningu potrafię na 20-30 min lekko przysnąć.

Przed maratonem spałam może 3h - tak tak, Wrocław, tramwaje ;) - i było ok - organizm potrafi się jednak mobilizować, choć na dłuższą metę to oczywiście wykańcza, bo rezerwy się wyczerpują.
Anioł
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja po rzuceniu palenia prawie wcale nie spałem budziłem się dosłownie co 5-10 min non stop dopiero jak zacząłem trening biegowy spanie się unormowało choć nie powiem budzik mam na 6 a wstaje codziennie o 5 :P Do 5:30 liczę na to ,że przyjdą siły i chęci a gdy ich nadal niema to chciał nie chciał wychodzę bez :D
Mam nadzieję ,że ta szybkość nadejdzie choć teraz ten trucht ciężko mi dopasować ,ale jakoś powoli się dopasowuje po inaczej bym 2min nie przeżył :P
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

charm pisze:Na początku się biega wolno, bardzo wolno, i tak powinno być, prędkość przyjdzie z czasem :)
niekoniecznie się z tym zgodzę :oczko:
początkujący mają różną wydolność, jeden będzie marszobiegował przez 4 lata i nigdy nie przyśpieszy, inny będzie biegał po 5min/km od samego początku a z czasem coraz szybciej i dalej :oczko: sama jestem tego przykładem :taktak:
chyba nie ma tu żadnej normy :usmiech:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

Zgodzę się z Kate. Ja zaczynałem z 25 kg nadwagą, jednak codzienne jazdy rowerem do i z powrotem z pracy po ok 14 km i wcześniejsza piłkarska przeszłość ( regularne treningi między 9-17 lat ) spowodowały, że mój pułap startowy nie był najgorszy. Po 6 miesiącach maraton w 3:36 więc całkiem żwawo jak na nowicjusza mimo ok 9 kg nadwagi ( 93 kg przy 184 cm ).
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ