Garmin Fenix 7

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pixel 5 ma bardzo dobry GPS a Google pod koniec 2020 r. dał mu dodatkowego kopa: https://9to5google.com/2020/12/07/pixel-5-gps-improved/
Dlatego też robiłem test również Pixelem.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jan123 pisze: 24 sty 2022, 18:27
Na moje oko to co roku jest lepszy gps w 2019 widac byl najgorszy przed covidem duzy smog. Teraz biznesy sie zwijaja to i lepszy sygnal gps
Pożyczę jakiś inny zegarek i ci zrobię test bieżący. Bzdury wypisujesz, tu gdzie biegam żadne biznesy się nie zwijają. Są tu też budynki szkolne, uczelnia, wojsko. Instytucje te mają dodatkowo jakieś swoje nadajniki. Wszędzie jest sporo BTS, itp.
O wywodach ze smogiem już nie wspomnę.
Z każdym rokiem wręcz różna infrastruktura bardziej się rozwija, doszło więcej trakcji. Teraz też jest pełno remontów, na każdej ulicy przebiegam gdzieś pod rusztowaniem i są wielkie dźwigi budowlane a np. w 2019 r. tego akurat nie było.
Dodatkowo jak biegałem tydzień temu, to była śnieżyca i bardzo duże zachmurzenie.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Jan123

Nieprzeczytany post

Nie trzeba jeszcze z rusztowania cos Ci spadnie .
Jesli chcesz udowodnić ,ze f7 idealnie rysuje trase wystarczy materiały reklamowe przeczytać :oczko:
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nic nie udowadniam. Dałem traki, bo padło pytanie. Jak ktoś jest tematem zainteresowany to sobie sam wnioski wyciągnie.
Ja i tak mam Stryd, więc dla mnie ślad jest tylko śladem.
Priorytetem jest bateria, a ta wypada jak na razie świetnie.
Mój Blog "Luźne wpisy"

hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 24 sty 2022, 20:17 Nic nie udowadniam. Dałem traki, bo padło pytanie. Jak ktoś jest tematem zainteresowany to sobie sam wnioski wyciągnie.
Ja i tak mam Stryd, więc dla mnie ślad jest tylko śladem.
Priorytetem jest bateria, a ta wypada jak na razie świetnie.
A jak teraz jest z odczytem tętna z nadgarstka, lepiej niż w szóstce ?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na tą chwilę nie odpowiem, ponieważ zawsze biegam z pasem.
Jutro mam w planie interwały i jak będę pamiętał to sparuję pas z telefonem a w zegarku zostawię pomiar pulsu z nadgarstka.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie chciało mi się dziś robić interwałów, mało spałem i odpuściłem, może jutro zrobię.
Potruchtałem jednak na dość pofalowanym terenie, dodatkowo na małym stadionie (334m) zrobiłem kilka przebieżek.
Nałożyłem puls z nadgarstka i pasa na wykres:
Obrazek
https://i.imgur.com/JCYzgEe.jpg

Jak wygląda ślad możecie zobaczyć na Connect: https://connect.garmin.com/modern/activity/8178992549

Zbliżenie na stadion, który jest przy samej zajezdni PKP i tam pokręciłem kilka kółek:
Obrazek
GPS ustawiony na "Wszystkie systemy" - bez wielopasmowości.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sikor pisze: 24 sty 2022, 11:14 Piszesz jakby slad GPS i dystans byly jakimis odrebnymi tworami.
A dystans jest wynikiem liczenia sladu.
Jeżeli tak to odebrałeś, to przepraszam, najwyraźniej wyraziłem się zbyt mało precyzyjnie.
Zauważ że ty napisałeś podobnie
Sikor pisze: 23 sty 2022, 22:36 Zatem algorytm producenta musi to w jakis sposob uwzgledniac, "wygladzac", bo inaczej wygladalo by, ze lecimy totalnymi zakosami i do tego nasza predkosc jest zupelnie niestabilna.
Chodziło mi o to że ślepe patrzenie na mapę, nie musi być tożsame z danymi jaki faktycznie zegarek zebrał z satelit. A może być wynikiem działania świetnie napisanych algorytmów. A algorytmy jak to algorytmy nie we wszystkich sytuacjach działają poprawnie. Jak również łudzę się, że te algorytmy posiłkują się również danymi z akcelerometru. Chociaż po dzisiejszym biegu testowym Polary raczej tego nie robią.
keiw pisze: 24 sty 2022, 17:29 Ocenę pozostawiam wam.
Ale tak jak już Jan123 wspomniał.
Nie można porównywać biegów z różnych dni.
Wpływ pogody (chmur czy czegoś tam czego nie wiem) jest zbyt duży zwłaszcza na trudnym terenie. Zapewne widziałeś jak zegarki mają gorsze dni.
DC RAINMAKER pisze, że nawet dwa zegarki na jednej ręce mają na siebie wpływ na odczyty GPS

Co nie zmienia faktu że większość ludzi patrzy na mapy, producenci to wiedzą i prostują nam ten ślad. Dopiero wnikliwa analiza śladu pozwoliłaby na ocenę na ile jest on prawidłowy.
Dlatego uważam, że lepszym testem jest ta sama trasa pokonana kilka razy i porównanie zliczonego dystansu niż wnikanie w mapę.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 25 sty 2022, 21:02
Ale tak jak już Jan123 wspomniał.
Nie można porównywać biegów z różnych dni.
Napiszę kolejny raz. Mieszkam tu już dużo lat. Wielokrotnie w tym terenie biegałem z różnym sprzętem i nigdy żaden zegarek nie rysował tak dobrze jak rysuje F7 z nowym chipsetem. Zapewne Coros Vertix 2 również tak by rysował, bo ma ten sam chipset.
Wrzuciłem tylko dla porównania ślady z innych zegarków, ale sam doskonale wiem jak tu u mnie z tym jest. Te ślady co dałem to i tak są jedne z lepszych. Równie dobrze mogłem napisać, że ślad jest najlepszy i tyle w temacie. Nie zamierzam nic tu więcej udowadniać.
Padło pytanie to pokazałem jak rysuje F7.
Nikogo nie namawiam do zakupu zegarka a zazwyczaj i tak dyskutują osoby, które go nawet nie planują kupić :spoczko:

Jak ktoś ma jakieś pytania, to proszę bardzo. Odpowiem na ile będę umiał i mógł, bo zawsze tak robiłem.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziś interwały i jak obiecałem porównanie pomiaru pulsu z nadgarstka z pulsem z pasa:
Obrazek
http://i.imgur.com/3xLCb0F.jpg

Zegarek cały czas na wierzchu (kontrolowałem tempo), zapomniałem rękawiczek, wiał zimny wiatr (Stryd dał za całość 3%) i mi dłonie dość mocno zmarzły. Na sobie miałem t-shirt i bluzę - na akcent było OK, ale jak wracałem to już marzłem.
Widać w takiej sytuacji jak nadgarstek kuleje, szczególnie na schłodzeniach.
Dodam, że pas pierwsze 7 min też zwariował.
Obrazek
http://i.imgur.com/PF11o0S.jpg
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 25 sty 2022, 21:02 Chodziło mi o to że ślepe patrzenie na mapę, nie musi być tożsame z danymi jaki faktycznie zegarek zebrał z satelit. A może być wynikiem działania świetnie napisanych algorytmów.
Nie musi? Moze?
Slad nigdy nie jest poniewaz nawet w idealnych warunkach wyliczenie polozenia na podstawie sygnalu GPS zawsze obarczone jest bledem.
Zatem slad, ktory widzimy zawsze jest wynikiem "wygladzania" za pomoca odpowiednich algorytmow. Inaczej sie nie da.
Co nie zmienia faktu że większość ludzi patrzy na mapy, producenci to wiedzą i prostują nam ten ślad.
Tu nie chodzi o to, czy nam, uzytkownikow sie dlas podoba czy nie, tylko slad niewygladziny, bez obrobki bylby o kant dupy potluc.
Producenci staraja sie na podstawie surowych danych po prostu wyliczyc naj najlepiej przyblizenie sladu do rzeczywistosci (tego jak sie poruszalismy).
Gdyby tego nie robili, to nikt z nas by takich zegarkow nie kupil, dane bylyby bezuzyteczne, bo obarczone zbyt duzym bledem.
Jan123

Nieprzeczytany post

Ludzie juz chca zwracac f7 shaphiry bo nie czytelny wyświetlacz.

https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... of-fenix-7
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jan123

Nieprzeczytany post

Kolejne osoby narzekają ,ze rozłączanie bluetooth

Oprogramowanie zegarka do biegania Fenix ​​7 Sapphire Solar 7.20 sporadycznie łączy się i rozłącza z iPhonem 13 Pro z systemem iOS 15.2.1

https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... one-13-pro
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jan123 pisze: 26 sty 2022, 21:06 Ludzie juz chca zwracac f7 shaphiry bo nie czytelny wyświetlacz.

https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... of-fenix-7
Ciekawe, jakoś suport się nie wtrącił, co na to nasi posiadacze, bo jakoś nie zauważyłem żeby narzekali a wątpię żeby nie zauważyli takiej wady.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale rozłączanie z IPHONEM 12 Fenixa 6XPro też zdążał się czesto
ODPOWIEDZ