Komentarz do artykułu Nie zawsze bieganie=odchudzanie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie bardzo wiem do czego mam się odnieść, skąd te proporcje? 250/50/60?

I ja i Klosiu chyba pisaliśmy już nie raz, że jedząc normalnie zejście poniżej 100-150g jest praktycznie niemożliwe. Dla mnie np. warzywa są obowiązkowe do każdego posiłku.

Próbujesz mi wmówić, że odżywiam się kostką smalcu, może i łatwiej tak dowieść Twojej tezy ale do rzeczywistości (przynajmniej mojej) ma się to nijak.
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

cava pisze:- im tłustsza dieta Kowalskiego, tym Kowalski grubszy chyba że po prostu liczy kalorie i drastycznie (użyłabym nawet sformułowania "histerycznie") ogranicza _objętość_ posiłków.
Interesujące jest to, że narody jedzące dość tłusto, np Włosi, są znacznie szczuplejsi jako ogół od Amerykanów, u których właśnie unikanie tłuszczy w diecie przybrało rozmiar histeryczny ;).
Zdaje się Cava, że niepotrzebnie interpretujesz dietę wysokotłuszczowej jako żarcie smalcu, masła i słoniny ;). Poza mniej więcej pół kilo mięsa (w tym było kilka wysokotłuszczowych kabanosów,hehe) dziś zjadłem około 5 jabłek, główkę gotowanej kapusty i garść ziaren słonecznika. Są i witaminy, i antyoksydanty, w zupełności wystarczy, tym bardziej że coś mi się obija w głowie (ale nie chce mi się szukać), że metabolizm tłuszczowy wytwarza znacznie mniej wolnych rodników niż węglowodanowy, tak samo przy żywieniu głównie mięsem mniejsze jest zapotrzebowanie na witaminy, czego dowodem są choćby Eskimosi którzy żyli na diecie składającej się w 90% z mięsa i tłuszczu.
The faster you are, the slower life goes by.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Nie sadzilem ze kiedys to powiem ale probuje przejsc na tluszcze. I tak robie teraz czysty tlen bo nie dosc ze breja na chodnikach i sie biegac szybko nie da to jeszcze mnie kolana pobolewaja. Jakies rady panowie ? Mam zamiar jesc orzechy, miecho, sery, jaja - cos jeszcze ?
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masło, majonez, tłusta śmietana, jajecznica na boczku, schabowy na smalcu.
Tylko okraś to warzywami - będzie smaczniej.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A po treningu wszamacie cos bialkowo+tluszczowego bo to podobno nieco ogranicza regeneracje i dlatego akurat po treningu lepiej dawac wegle+bialko.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Okres potreningowy to jedyny czas gdy nie żałuję sobie węgli ;). Oczywiście bez przesady - jem mniej więcej tyle węgli ile w przybliżeniu spaliłem na treningu. Bez tego nie jestem w stanie robić ciężkich treningów w okolicach progu, więc jak robisz tylko tlen to możesz sobie odpuścić jakieś większe ilości, ja jak miałem okres przejściowy to jadłem 40-100g węgli dziennie wyłącznie z owoców i warzyw.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze: Oczywiście bez przesady - jem mniej więcej tyle węgli ile w przybliżeniu spaliłem na treningu. Bez tego nie jestem w stanie robić ciężkich treningów w okolicach progu
Ale tu jak rozumiem piszesz tez o weglach przed treningiem.
klosiu pisze: więc jak robisz tylko tlen to możesz sobie odpuścić jakieś większe ilości, ja jak miałem okres przejściowy to jadłem 40-100g węgli dziennie wyłącznie z owoców i warzyw.
No ze 30-40g to ja dostarczam po treningu ale ja waze jakies 96kg.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie, przed treningiem z reguły nie uzupełniam węgli, wypraktykowałem, że niski poziom insuliny jest dla mnie korzystniejszy, bo pozwala bez przeszkód korzystać z własnych zapasów. Śniadanie raczej jem lchf - jakiś omlet albo kawałek mięsa na zimno plus sałatka. Zresztą na takiej diecie naprawdę po jakimś czasie zużycie glikogenu jest minimalne. Po około 24km biegu na orientację w średnim tempie, większość po 5:30, a ostatnie parę kilometrów poniżej 5:00 prawie nie byłem zmęczony. Wręcz zauważyłem, że na treningach z czasem organizm sprawuje się coraz lepiej, odwrotnie niż na węglach.
Z minusów jest złe samopoczucie na początku (ale później jest o wiele jaśniejszy umysł, i układ nerwowy działa lepiej, bo na treningach bez problemu kręciłem z o wiele wyższą kadencją niż do tej pory), a po jakichś 2 miesiącach kompletnie straciłem apetyt, jadłem jedzenie jakbym mielił tekturę :). Ale to były dwa miesiące bardzo restrykcyjnej lchf, choć bez żadnych ograniczeń ilościowych. Parę razy liczyłem, że jem w okolicach 3000-3500kcal dziennie. Straciłem wtedy 5 kilo, 2 wróciły - glikogen i związana przez niego woda.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No faktycznie w okolicy progu to w sumie jeszcze moze nie byc potrzeby ale jestem ciekaw jakbym probowal cos robic nad progiem. Co prawda teraz tego robil nie bede ale tak na przyszlosc.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nad progiem mleczanowym moim zdaniem w ogóle nie dasz rady bez glikogenu. Wtedy wyłącza się metabolizm tlenowy i palą się tylko węgle. Zauważ że wszyscy którzy mają dobre wyniki na tłuszczach to długasy - triatloniści ironmana robią od początku do końca w niezbyt wysokiej intensywności. U nas jest jeden gość na tłuszczach w orientacji (był tu o nim artykuł) - to też nie za wysoka intensywność, już nie mówiąc o bieganiu ultra gdzie intensywność jest praktycznie w całości taka, że bez problemu można ją opędzić na samych tłuszczach.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No tak, ja biegam tylko dychy czyli do beztlenu troche tych wegli potrzebowal bede ale to pozniej. Co do odczuc w trakcie biegu to mialem dzisiaj dokladnie to co napisales ale zastanawialem sie czy to tylko moje subiektywne odczucie. Generalnie bylem nastawiony na cos gorszego, moze dlatego jakos lagodniej przez to przeszedlem. Nie bylem natomiast po bieganiu prawie w ogole zmeczony miesniowo co bylo dla mnie sporym zaskoczeniem, nie mniej jednak sporym zaskoczeniem byly tez lekkie sensacje jelitowe ale mysle ze jak sie organizm przyzwyczai to juz tego nie bedzie. Na razie organizm probuje walczyc o swoje ukochane wegle.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pasze firmy St. Hippolyt zawierają umiarkowaną ilość skrobi, co wpływa korzystnie na proces trawienia. Liczne badania instytutu KER dowiodły, że pasze, które są obfite w skrobię podnoszą poziom cukru we krwi, co skutkuje znacznym spadkiem sprawności. Niewłaściwy poziom skrobi prowadzi również do spadku energii i kondycji. Poza tym badania KER dowiodły, że dieta uboga w skrobię, a bogata w tłuszcze i włókna, pozytywnie wpływa na pracę serca i podnosi wytrzymałość. Dieta oparta na paszy ubogiej w skrobię wpływa na zmniejszenie produkcji potu, polepsza wydajność oddychania komórkowego i redukuje problemy trawienne. Redukcja poziomu insuliny w krwiobiegu usprawnia tolerancję na stres i zmniejsza nadmierny temperament.
To mój ulubiony cytat dotyczący diety low carb ;). Hodowcy swoje zwierzaki do ścigania badają znacznie wnikliwiej i skuteczniej niż bada się ludzi :).
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bo z klosiu można pogadać na poziomie. Ma facet głowę na karku. Pozdrawiam
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Rafalek82
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47m43s

Nieprzeczytany post

Nie tylko klosiu kombinuje z tluszczami ;)
Osobiscie musze przyznac, ze powyzej progu nie jest rozowo i sama jajecznica nie styka.
Obrazek
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rafalek82 pisze:Nie tylko klosiu kombinuje z tluszczami ;)
Osobiscie musze przyznac, ze powyzej progu nie jest rozowo i sama jajecznica nie styka.
Tluszczowcow jest tu wielu ale nie maja sily przebicia wsrod zdecydowanej wiekszosci weglowodanowcow takich jak ja :bum:. Swoja droga naczelny w ramach porownania dwoch rodzajow zywienia moglby zlecic komus napisanie artykulu na temat diety wysokotluszczowej wsrod biegaczy dlugodystansowych.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ