Polar Vantage V - najlepszy obecnie Polar? ;-)

Awatar użytkownika
Marcin_Karchut
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 55.35
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

@szukajtego to co wziąłeś zamiast?
W życiu musi być dobrze i niedobrze. Bo jak jest tylko dobrze, to jest niedobrze.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

keiw pisze: Nie wiem czy na innych zegarkach np. M430 też tak macie?
Tak, to samo. Widać dane o tętnie są tylko w treningu i jak go usuniesz to znikają.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W V800 jest zakładka "Stan regeneracji" i tam zdecydowanie lepiej oddaje to sytuację:
Obrazek

Funkcji Recovery Pro jest bardzo reklamowana z V-V i to też odróżnia V-V od V-M, ale na obecną chwilę jest to wielkim nieporozumieniem. :ojnie:
https://support.polar.com/e_manuals/van ... ad-pro.htm
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
scar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

szukajtego pisze:W związku z tym mam jedno ważne pytanie do użytkowników V :
- czy z wiedzą którą posiadasz teraz kupiłbyś jeszcze raz ten sam zegarek
tak, kupił bym, po kilku tygodniach używania i pierwszych nerwach,
zagrałem się z nim i zżyłem. Poczekam z chęcią na ulepszenia.
W końcu, to Polar! :bleble:
moisz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Keiw, nie masz takiego samego tętna z tych samych treningów, zwłaszcza na zawodach są zaniżone wskazania to niby jakim cudem ma Ci pokazać taki sam stopień zmęczenia? Aby porównać w miarę poprawnie, dane wejściowe muszą być dla obu urządzeń takie same, a nie są. Poza tym te wszystkie wyliczenia obciążeń i regeneracji Firstbeat czy Polara oparte są na algorytmach uczenia się i zwykle trwa kilka tygodni zanim bardziej realnie wyliczają relacje między poszczególnymi parametrami treningu. Dla V-V jest nowy algorytm, więc pewnie w ogóle nie uwzględnia wyliczeń dla Twoich wcześniejszych treningów, bo niby jak?

W części treningowej forum jeden użytkownik użalał się jak to garmin pokazał mu, że będzie fruwał maraton, a on padł na twarz po 27 km raz i drugi. To mówi wszystko o podejściu do elektroniki. Zegarek ma być trenerem, lekarzem, laboratorium, super mierniczym w jednym. Ma pilnować kiedy szanowny zawodnik zajęty słuchaniem muzyki ma przyspieszyć/zwolnić, a kiedy może zacząć dłubać w nosie. Bo przecież gfiazdy nie będą sobie głowy zaśmiecać pierdołami jak dobrze zrobić trening czy biec wyścig, po to mają zegarek.
Częściowo winę ponoszą producenci wciskając kity o możliwościach sprzętu, większość wierzy w te marketingowe bzdety bezkrytycznie i potem rozczarowanie i zdziwienie,
że trzeba jednak myśleć, a zegarek nie zrobił z właściciela zrelaksowanego mistrza.

Co do aktualizacji gps przez telefon w moim starym telefonie z 4.4.4. nawet z włączona lokalizacją to nie działa. Nowego nie będę zaśmiecać aplikacjami sportowymi.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@moisz - faktycznie jest różnica tylko w tych niedzielnych zawodach, ale przy V-V określasz dodatkowo dla każdego treningu stopień zmęczenia:
Obrazek
oraz robisz testy ortostatyczne.
Gdyby różnica była niewielka to można jeszcze zrozumieć, ale różnice są bardzo duże.
Dane z V800 oddają to jak się czuję, czyli kalkulacja jest trafna.

V-V używam już miesiąc i miał czas na "naukę", dodatkowo przejął dane z V800.
Screen z przeanalizowania trzech miesięcy:
Obrazek

Problemy ze stanem obciążenia kardio zgłaszam nie tylko ja. W grupie na fb sporo osób twierdzi, że te informacje nie odzwierciedlają stanu faktycznego.

Tak jak pisałem, ja kieruję się własnym samopoczuciem a tu piszę tylko, że ta funkcja obecnie nie działa dobrze.
Mój Blog "Luźne wpisy"

moisz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

@keiw Nie wiem jak u Ciebie przeliczył dane z V800, bo u mnie (z m460) pokazał jakieś farmazony. Dodatkowo dla temp 5:30 - 5:50 w 80% w 1. i 2. drugiej strefie tętna wystartował z RI 41, żeby "poszybować lotem nurkowym" do 29 (sic) i obiecuje mi, że przebiegnę 5 km w jakieś 40 min., 10 km w 1h 15 min. W sumie nie kłamie, marszobiegiem, ale dam radę. :bum: Fakt, że biegam tylko zimą, kondycyjnie, nie mam ciągłej historii, ale jak on wyliczył tak głupio???
Podłączony do konta bez historii z urządzeniem Polara czy aplikacją Beat pokazuje RI 52 dla podobnego treningu. Sensu w tym żadnego nie ma. Wszystkie pomiary z pasa, z nadgarstka u mnie lipa, bo zegarka nie mogę sensownie zapiąć na odpowiedniej wysokości. Wprawdzie M/L, ale z opisów wynika, że S ma tę samą minimalną długość, chyba że źle patrzę. W V-M przynajmniej z paskami można pokombinować, a tu nic. I to mnie najbardziej w tej chwili wkurza. Na razie to był tylko "pożyczak" na 4 dni, jedynie udało mi się z nim potruchtać dookoła stodoły, na rower i basen nie miałam czasu.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do "Raport Running Index" dawno nie zaglądałem. Teraz wszedłem z ciekawości i o dziwo mam całkiem realne wartości przy średnim RI:
Obrazek

Zasadniczo to Polar ma ze mną problem, bo przy BS mam wysoki RI a przy mocniejszych biegach nawet sporo niższy.
Potrafię mieć 58 ale i 78.
Teraz z V-V jest jakoś lepiej ale to może ogólnie wpływ tego, że obecnie nic specjalnego nie realizuję.
Mój Blog "Luźne wpisy"

moisz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

RI jest dla mnie tylko ciekawostką, ale takich dziwolągów nie powinno mi chyba pokazywać. Nie wiem może coś się źle zsynchronizowało, jakieś farmazony mi flow pokazywał. Niestety nie mam teraz czasu na zabawy z zegarkiem, ale ogólnie mi się podobał, o wiele bardziej niż na zdjęciach. Dużo braków, ale mimo wszystko odechciało mi się kupować "tymczasowo" ponownie V800, raczej V-M, da się przynajmniej potestować to co mają wspólne z V-V, a potem łatwiej się sprzeda niż zegarek sprzed 5 lat bez ohr na dodatek. Zgłębię temat pasków dla V-M, żeby to jakoś zapiąć i sprawdzić hr. Nie jest dla mnie priorytetem tętno z nadgarstka, ale lubię wszystko dobrze sprawdzić. W międzyczasie pomacham sztangielkami, rozbuduję muskulaturę przedramienia, a V-V otrzyma świetne aktualizacje, stanieje do odpowiadającej mi ceny i polecę kupić. :hahaha:

A propos obciążeń, pamiętam, że na początku po pojawieniu się V800 też większość twierdziła, że obciążenia są źle szacowane. Mnie zawsze w dotychczasowym systemie wydawało się, że nadmierną wagę przypisano czasowi treningu. Nawet przy bardzo niskiej intensywności, wyliczało kosmiczne obciążenia, nieadekwatne do rzeczywistości. Chociaż z m460 bardziej realnie wskazuje, ale nie wiem czy ma to związek z urządzeniem, czy może jakieś poprawki wprowadzili pracując nad nowym modelem wyliczeń?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziś zrobiłem hardcorowe długie wybieganie: 45 okrążeń na stadionie + dobiegnięcie i powrót :bum:

Muszę pochwalić V-V ponieważ różnica na całym dystansie 22,2 km względem pomiaru ze Stryda wyniosła tylko 200m.
Uwzględniając 45 kółek na stadionie to naprawdę jest nieźle.

Tu ślad ścieżki ze stadionu:
V800:
Obrazek

V-V:
Obrazek

O pomiarze pulsu nie piszę, bo dwa zegarki pobierały go z pasa H10.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jestem pod wielkim wrażeniem śladu z V800. szacun.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze:.. śladu z V800. .
:hahaha:
Obrazek

Mam szczęście co do Polar A360 i V800 :taktak:
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

V800 zostaw, a V-V sprzedaj szybko :taktak:
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak widać w moim poprzednim poście, liczyłem też na twoja wypowiedź :hejhej:

Poproszę o ślad z Fenix 5x + ze stadionu :taktak:
Może się skuszę.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Z 5x+ nie mam, ale z półtora roku temu zrobiłem raz 5 kółek z 5x. Straszna nuda :)
D8DD2671-68C8-4560-9530-5238E0D95245.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ