Nie wiem czy stałeś się kolarzem, czy rowerzystą

Ja jestem rowerzystą z rocznym przebiegiem około 10 000 km. Jednorazowe wyjazdy 100-200 km. Mam rower trekingowy z prostą kierownicą . Kolarzówki mają inaczej. Poza tym są jeszcze różne wariacje kierownic. To co napiszę dotyczy prostej kierownicy i roweru bez pedałów SPD.
Siodełko ustawia się w 3 płaszczyznach. Góra/dół, przód/tył i kąt nachylenia.
Zaczynamy od wysokości. Pięty na pedały w butach docelowych i tak wysoko powinno być siodełko ustawione żeby swobodnie pedałować, ale nie kolebotać biodrami! Przy normalny pedałowaniu ze śródstopia jest kąt 10-20 stopni w kolanie.
Przód/tył - tu zasada jest taka, że "czoło" kolana czyli rzepka powinna "patrzeć" na przód pedała albo jego oś przy ustawionych obu pedałach równolegle do ziemi. Na pewno nie bardziej. To można sprawdzić nitką na której jest jakieś obciążenie. Przykładasz do kolana przy właściwym ustawianiu pedałów (trzeba podeprzeć się przy ścianie łokciem czy jak kto woli) i patrzysz jak nitka opada do ziemi.
Trzecie ustawienie to kąt nachylenia.
Ja polecam kąt nachylenia równolegle do ziemi. Za duży kąt ustawienia powoduje podobno problemy z prostatą, a za niski powoduje zjeżdżanie z siodełka, co powoduje mocniejsze podpieranie rękami na kierownicy. A to powoduje drętwienia dłoni i takie tam cuda wianki. Od razu powiem, że ustawienie kierownicy (wysokość, ustawieni mostka) też jest regulowane. Ale to dopiero po ustawieniu siodełka.
Rowery ze sklepu są skręcone "na oko".
Popatrz na zawodowe wyścigi kolarskie jaką pozycję przyjmują kolarze. Od siebie dodam, że oni mają ciut niże ustawione siodełka niż ja mam

Ale ja jestem amatorem i turystą rowerowym.
Jak ustawisz za nisko to możesz doprowadzić do przeciążeni przedniej wewnętrznej części kolana. To tak zwana "gęsia stopka". Ale mięśnie tam przyczepiają się te z tyłu uda: pół błoniasty, pół ścięgnisty i krawiecki. Jak za wysoko to będzie bolało z tyłu kolana. A jak będziesz jeździł 20-30 km dziennie, to nie zawracaj sobie głowy ustawieniem siodełka. Może być te sklepowe