![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Informację dotyczącą Piotra podałem tylko po to, żeby można było rzeczowo ocenić jego pozycję w rankingu (po to to narzędzie istnieje).
mój udział na razie ograniczę do następującej wypowiedzi:
mamy więc 10 maratończyka i 10 ultrasa. pytanie jest jedno: czy 10 zawodnik powinien łapać się do kadry (przypomnijmy, że w trailu 5-osobowej).
Pytanie mamy teoretyczne, abstrakcyjne i Adam jesteś prawdziwym mistrzem (bez cienia szydery, naprawdę tak uważam) prowadzenia wywodów teoretycznych, spójnych wewnętrznie, logicznych.
jak chodziłem na studia, to uczono mnie jednak, że w humanistyce (sport jest dla mnie dziedziną humanistyczną :P ) im teoria jest bardziej spójna wewnętrznie, tym większe ryzyko, że rozjedzie się w starciu z rzeczywistością, tj. z praktyką.
moim zdaniem udzielenie odpowiedzi na pytanie zadane już nie o teoretycznego 10 zawodnika, ale o Piotra, Damiana, czy kogokolwiek innego - istniejącego, żywego, konkretnego człowieka wymaga poznania praktycznego kontekstu, szeregu okoliczności.
Lubisz Adam pisać o zasadach, o definicjach - i ja często się zgadzam z tym, co piszesz. Tu jednak kwestie praktyczne, istotny czynnik ludzki są moim zdaniem decydujące dla sprawy.