No coś Ty.Logadin pisze: Ostatnie treningi mam dosyć ciężkie
Yacola Trening dla górali
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To ułożenie rąk chyba sprzyja pogłębionej lordozie. Zamień ten gryf na 10kg talerz przy nodze. Tak jak na filmie w artykule. Jakość jest najważniejsza, zgadzam się. Dlatego plecy muszą być zaokrąglone. Kolano musi wykazywać tendencję do osi. Cały czas sugeruję też lekką podpórkę ręką. To bardzo sprzyja kontroli ruchu i umożliwia korekty, o których napisałem wyżej. Bez perfekcji geometrii i wczucia się w ten ruch nie uda się zaaplikować tego w biegu, gdzie przeciążenia są większe.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:20
- Życiówka w maratonie: brak
yacool pisze:To ułożenie rąk chyba sprzyja pogłębionej lordozie. Zamień ten gryf na 10kg talerz przy nodze. Tak jak na filmie w artykule. Jakość jest najważniejsza, zgadzam się. Dlatego plecy muszą być zaokrąglone. Kolano musi wykazywać tendencję do osi. Cały czas sugeruję też lekką podpórkę ręką. To bardzo sprzyja kontroli ruchu i umożliwia korekty, o których napisałem wyżej. Bez perfekcji geometrii i wczucia się w ten ruch nie uda się zaaplikować tego w biegu, gdzie przeciążenia są większe.
yacool lepiej zwróć uwagę jak ma usztywnioną mocno nogę zakroczną w biodrze.
- Logadin
- Zaprawiony W Bojach
Yacool - straszna szkoda, że nie mam kiedy do Poznania wpaść. Nawet jednorazowa korekta na żywo pewnie by sporo dała. Takie pomniejsze sesje z przytrzymaniem kolana robię w domu. Staram się ruch odtworzyć na podskokach już na tych pełnych, jak widać droga jeszcze daleka ale akurat nie mam zamiaru odpuścić.
Krysia - fakt tu też nie za ciekawie.
Krysia - fakt tu też nie za ciekawie.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jeżeli poczułeś to ćwiczenie w biegu to istotnie nie ma co odpuszczać, bo człowiek zaczyna kombinować jak tu skorzystać najlepiej z otwierających się nowych możliwości. Być może skupiasz się nadmiernie na podskoku, tymczasem dużo istotniejsze jest zejście i lądowanie z ładowaniem. Sam podskok ma być jedynie konsekwencją tego, co wydarzyło się wcześniej. W biegu ruch zejścia czyli rozciągania prostowników stawów będzie miał coraz większą tendencję w kierunku pracy izometrycznej. Im szybciej biegniesz tym bardziej to się ujawni. Natomiast powięź zacznie wtedy intensywnie zmieniać swoją długość, zacznie mocno skracać się i wydłużać. To zabrzmi jak abstrakcja, ale da się to wszystko wyczuć. W końcu to w powięzi jest najwięcej receptorów czuciowych. Warunkiem jest ogólne rozluźnienie się. Wtedy sprężynowanie ma dobre warunki do działania.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Da się to wyczuć to fakt. Uczucie jest takie jakby rozciągała się gumka rozpięta między piętą, a okolicą talerza biodrowego. Rozciąga się przy lądowaniu i kurczy przy wybiciu przy czym to wybicie nie jest siłowe. To dość przyjemne uczucie które ma ochotę się powtarzać
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dla Logadina i innych, którzy bawią się treningiem funkcjonalnym.
Tak to powinno mniej więcej wyglądać, czyli bez napinki, bez pośpiechu i z podpórką. Teraz pozostaje już tylko praktyka i szukanie tego odczucia podczas rozbiegań.
Bez oderwania.
strzałka
front
Z oderwaniem.
strzałka
front
Dobrą metodą porównawczo/kontrolną jest podzielenie sobie ekranu na pół i wstawienie własnych filmików, a obok powyższych filmików ze Skoorem. W ustawieniach YT macie opcję slow motion. Zachęcam więc do samodzielnego analizowania.
Tak to powinno mniej więcej wyglądać, czyli bez napinki, bez pośpiechu i z podpórką. Teraz pozostaje już tylko praktyka i szukanie tego odczucia podczas rozbiegań.
Bez oderwania.
strzałka
front
Z oderwaniem.
strzałka
front
Dobrą metodą porównawczo/kontrolną jest podzielenie sobie ekranu na pół i wstawienie własnych filmików, a obok powyższych filmików ze Skoorem. W ustawieniach YT macie opcję slow motion. Zachęcam więc do samodzielnego analizowania.
- Logadin
- Zaprawiony W Bojach
Ooo super! Wielkie dzięki.
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
Możliwe, że nie mam racji i mylę się okrutnie, ale... od oglądania rozbolały mnie kolana. Tak wyraźne schodzenie się kolan do środka przy tym ćwiczeniu jest ruchem prawidłowym? Nie bawię się ww. treningiem funkcjonalnym, pytam wyłącznie z ciekawości.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Ha! Posprzątane miałem, ale... zapomniałem się uczesać
Wysłane z mojego SM-A510F .
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Rubin, u mnie to jest naturalny ruch. Nie wymuszam go. Kolana nigdy mnie nie bolały.
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Robiłam to ćwiczenie pod okiem fizjo, najpierw powoli (samo schodzenie i wznosi bez wyskoku), potem wersja dynamiczna, i fizjo bardzo zwracał uwagę, żebym pilnowała pracy kolana, żeby pracowało w pionowej osi a nie uciekało do środka..
Ale na filmie, zwłaszcza druga część wygląda, jakby była filmowana minimalnie z boku, i to chyba zwiększa wrażenie skręcenia kolana do środka
Wysłane z Tapatalka
Ale na filmie, zwłaszcza druga część wygląda, jakby była filmowana minimalnie z boku, i to chyba zwiększa wrażenie skręcenia kolana do środka
Wysłane z Tapatalka
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:36:34
- Życiówka w maratonie: 02:53:58
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
Ma znaczenie. Ma być grzbietem.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
Rozumiem, Scoor, że to u Ciebie niewymuszone. Pytałam, ponieważ film podany był jako wzorzec, a jakoś nie potrafię się z tym zgodzić. Przecież tak nie biegasz, prawda?
Kolana to jedno, ale mm łydki przy tak skośnym ruchu też inaczej pracują niż podczas ruchu z zachowaniem osi.
Czasami też mi się zdarza "iksowanie" kolan, zwłaszcza gdy nie skupię się na ćwiczeniu, ale instruktorzy od razu mi to wypominają.
Kolana to jedno, ale mm łydki przy tak skośnym ruchu też inaczej pracują niż podczas ruchu z zachowaniem osi.
Czasami też mi się zdarza "iksowanie" kolan, zwłaszcza gdy nie skupię się na ćwiczeniu, ale instruktorzy od razu mi to wypominają.