Buty górskich ultra

khorne
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Prosiłbym o radę odnośnie butów do górskich ultra.
Teren - lasy, ubita ziemia, błoto, asfalt (niestety), trawa. Kamieni mało. Przykładowe tereny - Bieszczady, Pieniny
Typ - treningowe, mają być przede wszystkim wygodne
Na czym mi zależy - by nogi jak najmniej dostały po pupie po wielu kilometrach.

Moje obecne buty niestety są zbyt twarde. Po 20-30km (które są bezbolesne) strasznie haratają mi nogi.
Wolę nawet mniej agresywny bieżnik i czasami ślizganie się na butach bardziej miękkich, niż 100% stabilność w zbyt twardych butach ;)
Szczególne bolesne są dla mnie odcinki asfaltowe.

Z góry dziękuję za pomoc!
Ostatnio zmieniony 15 cze 2020, 07:07 przez khorne, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Agresywny bieżnik nadaje się właśnie bardziej pod Bieszczady a nie w Tatry.
Moja rada: nie ma czegoś takiego jak "ultra dla początkujących". Raczej prędzej niż później będziesz miał kontuzję, sądząc po opisie.
A.n.d.r.z.e.j.
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W teren to na początek polecałbym Puma Faas 500 TR - tanie i całkiem przyzwoite na taki teren jak piszesz.
Później i tak zaczniesz szukać na każdy teren innych butów (albo inny znajdziesz sobie powód by kupić, te które się Tobie podobają ;-) )
rufuz

Nieprzeczytany post

nie ma lepszych butow jak na gorski bieg jak salomony np. speedcross
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Z różnych opinii i tekstów "górali" wynika, że są inne marki - równie dobre a nawet i lepsze.
A.n.d.r.z.e.j.
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rufuz pisze:nie ma lepszych butow jak na gorski bieg jak salomony np. speedcross
Są lepsze, należałoby podać na jaki teren jakie buty.
A speedcrossy to nie są uniwersalne buty i na np skaliste Karkonosze to pomyłka (za to tu spisują się rewelacyjnie adidasy terrex boost)
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

na suche warunki wybierz śmiało asfaltówki z duża amortyzacja (jak ci takie odpowiadaja) - ja np czasem uzywam nb 1080 (a bo wygralem kiedys) i w terenie bardzo je lubie, choc na asfalcie sa do niczego (bo tam nie lubie jak jest tak miekko).
reszta troche niezrozumiala dla mnie - brak kamieni w pieninach i bieszczadach? bieznik w tatry?
anyway - wiem ze adidas response tr (ten zwykly bez boost) byl bardzo miekkim butem, juz go chyba nie robia ale to chyba jedyne co mi przychodzi do glowy na szybko, mysle ze mimo wszystko da sie go kupic jeszcze.
ps: tak sobie mysle, hoki przeciez są ;)
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

O, tak właśnie dzisiaj myślałem na treningu czy na luźne bieganie po Tatrach (przykładowo Grześ - Rakoń - Wołowiec) lepsze by były dość mocno amortyzowane Glide Boost ale bez żadnego bieżnika trailowego czy słabiej amortyzowane buty z bieżnikiem.
Po Tatrach to jeszcze nie miałbym chyba wahania i wziąłbym Glide Boost, ale w takich Bieszczadach gdzie te podłoże jest dużo bardziej różnorodne niż w Tatrach, często kamyczki są drobne, luźne - to nie wiem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ