Zakup butów pod sposób chodu

Kordyt
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Od jakiegoś czasu zaczeła mnie uporczywie boleć pięta. Wiele wskazuje na to, że to wina złego obuwia. Postanowiłem kupić profesjonalne buty. I wybrałem się do sklepu "Sklep biegacza". Tam mierzą wymiary stopy, oglądają sposób chodu itp.
Generalnie ja mam mocny nacisk na wewnętrzną stronę stóp. Wg sprzedawcy powinienem więc mieć buty wzmacniane od wewnętrznej strony żeby nie zgnieć tej części podeszwy.
No ale niestety biorąc pod uwagę rozmiar mojej stopy (49,5 - wg. ich numeracji) oraz wagę to nie ma takich butów dla mnie. W zasadzie cała sieć sklepu nie ma w ogóle takich butów na mój rozmiar. Mają niby tylko coś w sklepie internetowym ale to jest tylko jeden rodzaj buta który w zasadzie nie jest przeznaczony na mój sposób chodzenia.
Krótkie pytanie:
Gdzie mogę jeszcze szukać butów dla siebie ?
Staram się biegać 3x w tygodniu, tereny głównie leśne, ale asfalt też jest.
Bieganie średnio 12-13 km.
Wzrost 1,95 m
Waga 95 kg.
5km - 18:41 (1.12.2018)
HM - 1:28:18 (14.10.2018)
M - 3:08:32 (6.10.2019)
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witaj,

Przede wszystkim: sklepy z obuwiem, nawet specjalistyczne, to nie jest dobre miejsce na rozwiązywanie problemów zdrowotnych. Sprzedawcy mają zazwyczaj nikłą lub nieaktualną wiedzę z zakresu biomechaniki, chyba że zupełnym przypadkiem kończyli jakieś studia lub kursy w tym kierunku. To co opisałeś, to dość typowe podejście sprzedażowe, wykorzystujące algorytm doboru butów oparty na dawno już obalonych założeniach. Jeśli coś Cię boli i nie przechodzi, najlepiej udaj się do dobrego fizjoterapeuty sportowego, który po zbadaniu powinien pomóc rozwiązać problem, a nie próbować zamaskować go butami.

Co do butów w twoim rozmiarze: żeby niepotrzebnie nie szukać, najlepiej sprawdź na stronach producentów, czy w ogóle takie produkują. Albo na stronach dystrybutorów, czy sprowadzają takie do Polski. Możesz zajrzeć do sieci sklepów TK Maxx. Tam często są jakieś pojedyncze modele w dużych rozmiarach (łatwiej do dostania niż w popularnych rozmiarach). Nie wiem tylko, jak duże są maksymalnie, bo nigdy nie miałem potrzeby takich kupować.

Pozdrawiam i powodzenia.
Kordyt
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Byłem prywatnie u fizjoterapeuty w ośrodku sportowym.
Powiedział, że ból pięty jest wynikiem krzywej postawy - zaginam stawy skokowe do wewnątrz i przez to ta część pięty która boli jest mocno obciążona. Zalecił proste ćwiczenie wzmacniające mięśnie stabilizujące -bo kości mam proste ale dynamikę krzywą i ponoć ćwiczeniami można sobie postawę skorygować.
Co do butów zalecił to sam co sprzedawca ze sklepu.

Tylko dalej nie wiem gdzie takich butów szukać. Nie wiem jakie marki są dobre.
Kordyt
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przymierzalem asis gel gt 2000
48 - za male, delikatnie naciskalem palcem na przod buta
49 - za duże, człapią i przednia część buta się xharakterystycznie zagina.

Jeden sklep ma w ofercir buty zr stabilizacja i dla mnie rozmiar ale cena... 750 zł a tyle to poki co ja nie mam...
Tzn na upartrgo moge takie kupić. Ale powiedzcie mi czy warto ? Z tego co czytam to kupuje sie buty za ok 400 zl a nie takie drogie... Jest sens w ogóle czy beda one w czyms lepsze od takich za 400 zl czy lepiej poszukac rozmiaru dla siebie i nie wywalac tyle kasy ? Co o tym myślicie ?
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przymierz jeszcze raz 48, ale tym razem porządnie zawiązać, tak aby pieta się cofnęła. Jeśli tego nie wiesz to sprawdź na YT jak wiązać na "dodatkowe dziurki". To właśnie daje dodatkowo cofnięcie pięty.
Tylko dzięki temu moge biegać w startowkach 47. Treningowo mam 48.
A te człapaniem i zginanie... Poważnie będzie Ci przeszkadzać? O ile nię obciera to w treningach nie przeszkadza.
Kordyt
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Udało mi się kupic buty z New Balance.
Temat do zamknięcia.
New Balance but biegowy