Garmin Fenix 5/5s/5x

Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy Wy również macie problem z logowaniem na oficjalnym forum garmina po zmianie softu forum?
Od czas jak wprowadzili vBulletin w wersji 5.3.0 nie jestem w stanie się zalogować...
PKO
Awatar użytkownika
droopy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:08
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

blazko pisze:Czy Wy również macie problem z logowaniem na oficjalnym forum garmina po zmianie softu forum?
Od czas jak wprowadzili vBulletin w wersji 5.3.0 nie jestem w stanie się zalogować...
Tak, u mnie to samo...
Awatar użytkownika
droopy
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ponieważ wskazania czujnika tętna podczas treningów skłoniły mnie do zastanowienie jak bardzo Fenix odbiega od rzeczywistości, postanowiłem zrobić prosty test. Widziałem gdzieś na YT test HR F5 z odczytem medycznego pulsometru, wyniki były niemal 1:1 zgodne. Tylko że test był prowadzony na kanapie :D Ja z fenixem na kanapie nie ćwiczę :D No i tak mnie dzisiaj wzięło.

Mam do dyspozycji Adidas Smart Run, Pasek Polar Wearlink+ z Endomondo, Fenix5

Dwa odcinki, jeden to 5 km z interwałem i włączonym planem treningowym Fenixa (bo mam podejrzenia, że samo sprawdzanie HR podczas planu działa gorzej niż bez aktywnego planu treningowego).
Drugi 3 km, spokojne bieganie bez większych skoków.

Poniżej dwa wykresy:
5KM - Interwały
5km.png
Na dole jest oznaczenie kolorów, który wykres czego dotyczy:
Zielony - Adidas Smart Run
Fioletowy - Fenix 5
Czerwony - Endomondo + Polar WearLink+
To co rzuca się już na pierwszy rzut oka to, że tętno z fenixa dla Interwałów jest niemal przypadkowe :D Reakcja na zmianę tętna pojawia się czasem po kilkudziesięcu sekundach, co jest śmieszne trochę bo np. kiedy plan zakłada bieg w 4 strefie, a zegarek 4 strefę łapie po 45 sekundach to faktycznie (nie znając swojego organizmu) możemy być już w swoim max HR :D.
To czego się spodziewałem Adidas zrobił świetną robotę ze swoim zegarem, szkoda że nie chcą już go ciągnąć, ale HR bardzo dobrze odwzorowany. Pasek z Endo też wygląda bardzo podobnie, są jakieś dziwne skoki tu i tam, ale generalnie to ewidentnie widać błędny odczyt, gdzie w przypadku Fenixa, zakłamanie jest tak duże, że bez porównania z innymi odczytami nie można tego nawet wyłapać.
Całkiem dobrze spisuje
=================================

3KM - Jednostajnie
3km.png
=================================
Pomarańczowy - Adidas Smart Run
Granatowy - Fenix 5
Magenta - Endomondo + Polar WearLink+
Tutaj chciałem sprawdzić czy jak wyłączę plan treningowy i po prostu zacznę biec to czy odczyty będą bardziej dokładne. Cholera wie co oni tam liczą podczas tych planów treningowych, może po prostu przez obciążenie procesora są takie zwiechy w odczycie tętna przy planie treningowym. Niestaty chyba nie. Tak po prostu jest źle i tyle.
Przy Jednostajnym biegu jest tylko nieco lepiej, na prawdę nieco.... O ile HR z Paska i Smart Run trzymają się w zasadzie całkiem spójnie, tak Fenix od połowy dystansu robi jakieś dziwne skoki. Podobnie Pasek HR ma strzały tętna na początku i na końcu sesji, ale ewidentnie widać, że to błąd odczytu i można takie dane wykluczyć. W przypadku odchyleń F5 takich danych nie można odfiltrować bez porównania z innym odbiornikiem HR.

Test zrobiony domowymi sposobami z tym co miałem pod ręką, oczywiście przesunięcie w czasie może występować i występuje, wynika z braku trzech rąk do kliknięcia start we wszystkim w jednej chwili :D Tak czy siak nie jest na tyle duże żeby nie zobaczyć wad i zalet każdego z czujników.
Można też zauważyć że w obu przypadkach Fenix czasem nie może w ogóle odczytać tętna, pojawiają się dziury w odczycie.

Ktoś już to tutaj mówił, bieganie na HR z tym zegarkiem nie ma sensu, a szkoda bo po to szukałem HR w kopercie. Tym bardziej to smutne kiedy sprzęt za takie pieniądze nie może dogonić innych tańszych urządzeń, które potrafią bardzo dokładnie odczytać HR z nadgarstka.

Adidas Smart Run chcę sprzedać tak całkiem przy okazji gdyby ktoś chciał, pasek tętna też chcę sprzedać bo z Fenixem nie współpracuje :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

Wygląda bardzo źle.
To mi wybiło z głowy pomysł kupowania Garmina (ciekawe czy 935 ma tak samo).
Takie piki na Wearlink+ miewałem jak bateria zaczynała szwankować.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Mialem dzis na cross ficie amrap 20 minut (300m row badz zrobienie biegiem 8 kolek dookola sali i raz to i raz tamto bylo trzeba zrobić, 10x power clean i 10x HSPU badz dipsy na kółkach badz zwykle pompki - do wyboru), zrobilem 4 obwody + 175m row
Paska nie mialem, i z nadgarstka hr bylo pozyskiwane i średnie 147 i maksymalne 183.
Jakby dokładnie wskazywało, nieco byc moze z opoznieniem pokazywało.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
droopy
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:Mialem dzis na cross ficie amrap 20 minut (300m row badz zrobienie biegiem 8 kolek dookola sali i raz to i raz tamto bylo trzeba zrobić, 10x power clean i 10x HSPU badz dipsy na kółkach badz zwykle pompki - do wyboru), zrobilem 4 obwody + 175m row
Paska nie mialem, i z nadgarstka hr bylo pozyskiwane i średnie 147 i maksymalne 183.
Jakby dokładnie wskazywało, nieco byc moze z opoznieniem pokazywało.
"Jakby" to trochę za mało do zaufania :) Bez testów czułem, że wyniki są z czapy, a proste sprawdzenie tylko to potwierdziło, w sumie nawet nie sądziłem że będzie aż tak źle...
Cholernie dziwna sprawa jest z tym widgetem tętna, na którym bez odpalonej aktywności można sobie zobaczyć wykres. Mam wrażenie, że ten pomiar jest tam całkiem dokładny, ale wiadomo, sprawdzane na kanapie i co mi z tego kiedy chcę znać w miarę precyzyjny wynik podczas aktywności.
A no i jeszcze fakt, że Adidas ma lepszy wynik niż zegar który jest 2(?) razy droższy...

EDIT:
Dzisiaj dla zabawy skoczyłem na ergowiosło, pierwsze 1:30 było całkiem ok, tętno w okolicach 80, a później jebudu :) i już do końca między 47 - 55 :D Tu nawet nie ma sensu jakiegoś testu robić :) Choć chciałbym mieć takie spoczynkowe :D
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
zabortom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41:37

Nieprzeczytany post

droopy, fajny test zrobiłeś :) to, że odczyt tętna z nadgarstka nie nadaje się do treningów, to wiedziałem, ale z tego co dobrze zrozumiałem w Adidas Smart Run, też miałeś odczyt z nadgarstka, tak? To by był słaby wniosek dla Garmina, bo oznaczałoby, że da się mierzyć tętno na nadgarstku dokładniej. Ja kupując 5x od razu się nastawiałem, że podczas aktywności pomiar będzie z paska. Podczas codziennego użytkowania i snu ten pomiar z nadgarstka jest dosyć wiarygodny i można się na nim opierać.
Awatar użytkownika
zabortom
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

tak z innej beczki jeszcze. Czy używaliście opcji proponowania trasy w oparciu o zadany dystans (opcja: Kurs trasy powrotnej)? Dziwnie to działa. Zadaje mu dystans np. 5km i mi proponuje trasa1: dystans 4,2km, trasa 2: dystans 7,7 km. Robię to w centru miasta i nie wierzę, że nie da się wyrysować trasy o bardziej zbliżonym dystansie niż zadany. Trochę ta funkcja mija się z celem, jeśli dystanse tak się rozmijają. Macie jakieś doświadczenia i spostrzeżenia w tym temacie?

A dodatkowo zastanawiam się, czy można wyrysować z poziomu zegarka trasę np. zgodnie z jakimś szlakiem w górach? Póki co nie mam jak tego przetestować a może już ktoś się w to bawił
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zabortom pisze:tak z innej beczki jeszcze. Czy używaliście opcji proponowania trasy w oparciu o zadany dystans (opcja: Kurs trasy powrotnej)? Dziwnie to działa. Zadaje mu dystans np. 5km i mi proponuje trasa1: dystans 4,2km, trasa 2: dystans 7,7 km. Robię to w centru miasta i nie wierzę, że nie da się wyrysować trasy o bardziej zbliżonym dystansie niż zadany. Trochę ta funkcja mija się z celem, jeśli dystanse tak się rozmijają. Macie jakieś doświadczenia i spostrzeżenia w tym temacie?
...
Zgaduje, że to zależy od mapy jaką masz wgraną. Różne mapy różnie mają ustawione opcje unikania / priorytetyzowania (?) ulic, szlaków itp. Do tego dochodzi wybrany w zegarku algorytm znajdowania trasy (hike, walk, bike itp). Może się zatem zdarzyć tak, że z kombinacji konfiguracji które masz w zegarku soft nie jest w stanie niczego znaleźć.

Jak ostatnio sprawdzałem funkcję na trasach 20km+ z mapą Routable Bicycle (Openfietsmap Lite) http://garmin.openstreetmap.nl/ dla Bostonu to działało bardzo dobrze i w niemal każdym kierunku.
Innym razem, jak sprawdzałem na podstawie tej samej mapy, ale dla okolic Szczecina to nie umiał mnie spod domu do lasu wyprowadzić ścieżkami które standardowo pokonuje, ale już opcja powrotu do punktu startu zadziałała bez problemu (aczkolwiek nie ścieżkami, tylko ulicami).

Teraz korzystam z map branych stąd http://frikart.no/blog/index.html (skórka summer topo II), ale nie miałem jeszcze okazji sprawdzić routingu.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

zabortom pisze:droopy, fajny test zrobiłeś :) to, że odczyt tętna z nadgarstka nie nadaje się do treningów, to wiedziałem, ale z tego co dobrze zrozumiałem w Adidas Smart Run, też miałeś odczyt z nadgarstka, tak? To by był słaby wniosek dla Garmina, bo oznaczałoby, że da się mierzyć tętno na nadgarstku dokładniej. Ja kupując 5x od razu się nastawiałem, że podczas aktywności pomiar będzie z paska. Podczas codziennego użytkowania i snu ten pomiar z nadgarstka jest dosyć wiarygodny i można się na nim opierać.
W Tomtomie Multisport Cardio (pierwsza wersja z czujnikiem Mio z 2014) wygląda to np. tak
https://www.endomondo.com/users/6917149 ... /904465290
Awatar użytkownika
zabortom
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zgaduje, że to zależy od mapy jaką masz wgraną. Różne mapy różnie mają ustawione opcje unikania / priorytetyzowania (?) ulic, szlaków itp. Do tego dochodzi wybrany w zegarku algorytm znajdowania trasy (hike, walk, bike itp). Może się zatem zdarzyć tak, że z kombinacji konfiguracji które masz w zegarku soft nie jest w stanie niczego znaleźć.
póki co korzystam z map dostarczonych przez Garmin, które były w zegarku. Sprawdzałem to w aktywności Bieg. Czy w takim razie jest dostępna gdzieś mapa, która priorytetyzowałaby drogi nieutwardzone zamiast ulic w trybie, bieg/walk? możecie coś polecić? Blazko, te o których piszesz są pod rower więc pewnie raczej z preferencją ulic
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kojer pisze:
zabortom pisze:
W Tomtomie Multisport Cardio (pierwsza wersja z czujnikiem Mio z 2014) wygląda to np. tak
https://www.endomondo.com/users/6917149 ... /904465290
To nie zależy od mapy, a od wybranego trybu nawigacji, który jest w ustawieniach nawigacji każdej aktywności osobno. Niestety nie ma opcji "Trail" do wyboru.
Jest pieszy, wędrówka, wspinaczka,samochód, motocykl, rower, rower górski
funkus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Hej, hej...

Od kilku dni mam fenixa 5, wszystko jest pięknie i ładnie, ale...
W zasadzie biegam tylko po lesie (i nie bardzo mam ochotę to zmieniać) i to, co pokazuje ten zegarek, to, delikatnie rzecz ujmując... nieporozumienie. Na 10 km biegu po lesie, ponad 500 m różnicy w odległości na zmierzonej trasie, to żenada (jak na zegarek za te pieniądze)... W zasadzie to nawet nie na 10 kmów, bo do lasu mam prawie 1,5 km asfaltem pod gołym niebem. Różnice w tempie to nawet 30-40 s/km w porównaniu do telefonu z aplikacją, która pokazuje dystans niemal dokładnie taki, jaki jest zmierzony (max 100-200 metrów różnicy na 10-15 km w zależności od pogody). O tempie chwilowym nawet nie wspomnę, myślałem, że ten zegarek oszalał...
Sprawa ma się zupełnie inaczej, kiedy aktywność jest pod gołym niebem. Na 50,5 km przejechane rowerem po asfalcie różnica miedzy fenixem a aplikacją w telefonie wyniosła... 130 m. (fenix pokazał niemal identyczną odległość jak licznik zamontowany na rowerze). Wtf..?? Te zegarki tak mają czy trafił mi się taki lipny egzemplarz? Da się coś z tym zrobić??

Pozdro!
Ostatnio zmieniony 08 lip 2017, 04:10 przez funkus, łącznie zmieniany 1 raz.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Zdążyło wam sie ze GPS sie zawiesił? Tzn tempo sie zawiesiło na jakiejs tam predkosci i biegnąc szybciej pokazuje caly czas te samo tempo. (Sam GPS oraz GPS+glonass)

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ