Bank internetowy
- Cewuneta
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Z radością zrezygnowałam z usług jdego z tradycyjnych banków, a teraz stoję przed wyborem między bankiem internetowym lub ewentualnym kontem w banku, który równiez oferuje usługi przez www. Z jednej strony kusi mnie, żeby dorównać kroku wszystkim nowością i skłaniam się do pierwszej opcji. Chciałabym jednak poznać najpierw Wasze opinie? Czy nie boicie się powierzyć pieniędzy naszej kochanej WWW? ;)
-
- Zaprawiony W Bojach
Od ponad roku mam konto w internetowym banku. Takim, co to nie ma oddzia³ów i w którym wszystko za³atwia siê albo przez internet, albo przez telefon. Bardzo sobie chwalê. Jak dot±d ¿adnych problemów. Pieni±¿ki z konta nie gin±. Bardzo sympatyczna obs³uga w call center. Kilka poziomów zabezpieczeñ transakcji. Saldo dostêpne przez WAP, przez SMS, przez telefon. Przelewy miêdzy kontami w ramach tego banku odbywaj± siê on-line.
Ka¿demu polecam bankowo¶æ elektroniczn±. Niesamowicie wygodne i przede wszystkim oszczêdza cenny czas.
Ka¿demu polecam bankowo¶æ elektroniczn±. Niesamowicie wygodne i przede wszystkim oszczêdza cenny czas.
-
- Stary Wyga
Od kilku lat mam konta "elektroniczne" w PKO SA , City i mBanku i musze powiedziec, ze bylo by mi niezmiernie trodno teraz zrezygnowac z tego wszystkiego co daje wspolczesna bankowosc. Jedyne negatywne jak dotad doswiadczenia to moment fuzji systemow informatycznych handlo i city bankow, ale to juz bylo i mam nadzieje ze nie wroci
- Dwarf
- Zaprawiony W Bojach
Także polecam bankowość w sieci.
Jest to tańsze (często bezpłatne), oprocentowanie środków dużo wyższe , niie mówiąc już o oszcędności czasu (który np. można wykorzystać na trening )
Obecnie nawet typowo internetowe banki wydają karty debetowe a także niektóre umozliwiają debet na rachunku.
Do tego można sobie załatwić wygodną kartę kredytową, polecam Raiffeisen.
Pozdrawiam
Jest to tańsze (często bezpłatne), oprocentowanie środków dużo wyższe , niie mówiąc już o oszcędności czasu (który np. można wykorzystać na trening )
Obecnie nawet typowo internetowe banki wydają karty debetowe a także niektóre umozliwiają debet na rachunku.
Do tego można sobie załatwić wygodną kartę kredytową, polecam Raiffeisen.
Pozdrawiam
Dwarf
-
- Zaprawiony W Bojach
Wirtualne banki mają jedną wadę, dostęp do pieniędzy jest w nich utrudniony. W mBanku, z uslug którego korzystam mozna wypłacić tylko 1 tys. dziennie, a wpłaty tylko przelewem z innego konta. Wszystko jest ładnie do czasu, gdy nagle pewnego dnia pilnie potrzebujemy większej ilości czystej gotowizny.
Dlatego na wlasne potrzeby korzystam z kilku bankow, tych wirtualnych, ale też tych, ze ścianami, kasami, żywym personelem.
Nawiasem mowiac po 11 wrzesnia zastanawialem sie czy wirtualne banki, takie jak mBank, ktory nie wysyla zadnych potwierdzeń transakcji, czy wyciągów, ma wystarczająco zabezpieczone systemy komputerowe, zeby zapis salda mojego rachunku przetrwał zmasowany atak terrorystow. Ciekawe swoja droga, czy jakiś amerykanski wirtualny bank miał serwery w WTC, bez beckupów w innym mieście, czy wręcz na innym kontynencie?
Dlatego na wlasne potrzeby korzystam z kilku bankow, tych wirtualnych, ale też tych, ze ścianami, kasami, żywym personelem.
Nawiasem mowiac po 11 wrzesnia zastanawialem sie czy wirtualne banki, takie jak mBank, ktory nie wysyla zadnych potwierdzeń transakcji, czy wyciągów, ma wystarczająco zabezpieczone systemy komputerowe, zeby zapis salda mojego rachunku przetrwał zmasowany atak terrorystow. Ciekawe swoja droga, czy jakiś amerykanski wirtualny bank miał serwery w WTC, bez beckupów w innym mieście, czy wręcz na innym kontynencie?
ENTRE.PL Team
-
- Zaprawiony W Bojach
Właśnie, czemu tak się długo czeka żeby potwierdzili saldo w US? Np. wysłałem kasę, odbiorca mówi po 14 dniach że nie ma. Poszedł z moim potwierdzeniem i za chwilę saldo wzrosło, a że wziął jeszcze z bieżącej transakcji, zaksięgowali mu również to, co ledwo wyszło z kraju, hmm...
BTW zauważyliście jak obniżyli nam oprocentowanie lokat pln? Teraz mam 6%; w listopadzie miałem o 100% więcej, a przecież stopa redyskontowa praktycznie bez zmian, dobra okazja żeby spytać na f. biegowym, o co tu BIEGA?
BTW zauważyliście jak obniżyli nam oprocentowanie lokat pln? Teraz mam 6%; w listopadzie miałem o 100% więcej, a przecież stopa redyskontowa praktycznie bez zmian, dobra okazja żeby spytać na f. biegowym, o co tu BIEGA?
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
- Dwarf
- Zaprawiony W Bojach
Osoby z Warszawy mają nieco lepiej, bo np. Volkswagen Bank ma odział w centrum i można podjąć w nim gotówkę. Pozostali niestety muszą mieć zwykły rachunek i wypłacać tam większą ilość gotówki.
Co do mBanku to wysyła on wyciągi miesięczne, ale kosztuje to 5 PLN.
Co do mBanku to wysyła on wyciągi miesięczne, ale kosztuje to 5 PLN.
Dwarf
-
- Zaprawiony W Bojach
W mbanku mo¿na siê obej¶æ bez wyci±gu, przecie¿ lista wszystkich operacji dostêpna jest w internecie.
W³a¶nie jestem po rozmowie z Citibankiem. To skandaliczna instytucja. Ksiêguj± moje pieni±dze od wtorku. Czy to normalne?? Gdzie jest moja kasa, co siê z ni± dzieje przez te kilka dni?? Panienka w call center mówi, ¿e maj± na to CZTERY dni i ¿e pieni±¿ki bêd± na karcie mo¿e dopiero w poniedzia³ek, bo w weekend nie ksiêguj±. Ciekawostka przyrodnicza. S± natomiast wyj±tkowo szybcy i punktualni, gdy trzeba ¶ci±gn±æ z klienta odsetki albo karê za przekroczony termin p³atno¶ci. Tragedia.
W³a¶nie jestem po rozmowie z Citibankiem. To skandaliczna instytucja. Ksiêguj± moje pieni±dze od wtorku. Czy to normalne?? Gdzie jest moja kasa, co siê z ni± dzieje przez te kilka dni?? Panienka w call center mówi, ¿e maj± na to CZTERY dni i ¿e pieni±¿ki bêd± na karcie mo¿e dopiero w poniedzia³ek, bo w weekend nie ksiêguj±. Ciekawostka przyrodnicza. S± natomiast wyj±tkowo szybcy i punktualni, gdy trzeba ¶ci±gn±æ z klienta odsetki albo karê za przekroczony termin p³atno¶ci. Tragedia.
- stasiar
- Wyga
No to dorzucę pare słów z autopsji!
W mbanku mam rachunek od prawie roku i ..nie mam żadnych z nim problemów -chwalę sobie ten bank. Tylko by mieć tam kasę trzeba ją tam przesłać- najlepiej przlewem stałym z pracy i ..po kłopocie. Lista bankomatów oferowych gratis (w ramamch sieci Euronet) jest spora. Problem z wypłątą gotówki jest pozorny. Mająć 2 konta (Emax i ekonto) można wypłacić 2000 dziennie lub przelać kasę do banku który ma oddział w Twoim mieście i podjąć ją w oddziale danego innego banku.
Sprawa Citibanku to ..dla mnie temat zamknięty. Ma ten bank plus u mnie taki, że jego karty na całym świecie "chodza" bez problemów (czasem tu mogą zawodzić inne karty) ale ...ekonomiczność podpowiedziała mi że ..są za drodzy. Kiedyś (rok temu) miesięczna opłata karty płatniczej to ..6 zł (teraz chyba spadło do 3-4zł). Do tego wyrobinie karty na rok kosztuje kolejne bodajże 60-75 zł i suma sumarum....- ja tą kartę mam i używam gdy inne nie są autoryzowane-takie koło ratunkowe!
Oczywiście w Banku wszytko jest on-line, zysk czasowy, przelewy gratis-też do obcych banków, oprocentowanie 9% (na dzień dzisiejszy), bankomaty bezpłatnie (w największej sieci bankomatów- Euronet) i ..mi to wystarcza!Nie namawiam ale sami sprawdzcie!
Pozdrawiam
W mbanku mam rachunek od prawie roku i ..nie mam żadnych z nim problemów -chwalę sobie ten bank. Tylko by mieć tam kasę trzeba ją tam przesłać- najlepiej przlewem stałym z pracy i ..po kłopocie. Lista bankomatów oferowych gratis (w ramamch sieci Euronet) jest spora. Problem z wypłątą gotówki jest pozorny. Mająć 2 konta (Emax i ekonto) można wypłacić 2000 dziennie lub przelać kasę do banku który ma oddział w Twoim mieście i podjąć ją w oddziale danego innego banku.
Sprawa Citibanku to ..dla mnie temat zamknięty. Ma ten bank plus u mnie taki, że jego karty na całym świecie "chodza" bez problemów (czasem tu mogą zawodzić inne karty) ale ...ekonomiczność podpowiedziała mi że ..są za drodzy. Kiedyś (rok temu) miesięczna opłata karty płatniczej to ..6 zł (teraz chyba spadło do 3-4zł). Do tego wyrobinie karty na rok kosztuje kolejne bodajże 60-75 zł i suma sumarum....- ja tą kartę mam i używam gdy inne nie są autoryzowane-takie koło ratunkowe!
Oczywiście w Banku wszytko jest on-line, zysk czasowy, przelewy gratis-też do obcych banków, oprocentowanie 9% (na dzień dzisiejszy), bankomaty bezpłatnie (w największej sieci bankomatów- Euronet) i ..mi to wystarcza!Nie namawiam ale sami sprawdzcie!
Pozdrawiam
Stasiar (Jans)
Jan Stasiczek
redaktor www.maratonypolskie.pl
Jan Stasiczek
redaktor www.maratonypolskie.pl
- Dwarf
- Zaprawiony W Bojach
We wczorajszej Rzepie był list do redakcji:
ROR w Pekao SA oprocentowanie oszczędności 1,5% a oprocentowanie debetu 19,75%.Do tego opłaty za prowadzenie rachunku i przelewy. LICHWA. Ja się z tego jakiś czas temu wypisałem i nie narzekam. Kiedyś (2-3 lata temu) różnica była ok. 7% (12% do 19%)
A podobno jest jest taka konkurencja wśród banków
ROR w Pekao SA oprocentowanie oszczędności 1,5% a oprocentowanie debetu 19,75%.Do tego opłaty za prowadzenie rachunku i przelewy. LICHWA. Ja się z tego jakiś czas temu wypisałem i nie narzekam. Kiedyś (2-3 lata temu) różnica była ok. 7% (12% do 19%)
A podobno jest jest taka konkurencja wśród banków
Dwarf
-
- Zaprawiony W Bojach
Joy, skieruj sprawę do nadzoru bankowego, a już więcej Ci nie podskoczą.
Ja miałem kiedyś podobne chcece w Millenium, a że trafili na mnie- mocno pożałowali, he, he.
Jakiś czas temu wyjeżdżam rano z paryskiego hotelu i wyciągam kartę żeby rozliczyć pobyt. Fecet z recepcji robi oczy, i mówi że nie mam pieniędzy (miałem akurat dużo więcej niż rachunek). Okazało się że tzw system komputerowy w banku Przymysłowo Handlowym uwaga: przesunął przecinek o dwa miejsca w lewo! Dowiedziałem sie o tym dopiero po powrocie do kraju, od ziewającej kobietki w krakowskiej centrali. Gdybym nie miał cashu, straciłbym samolot i dużo zdrowia.
Nikt mnie nie przeprosił, ani nie zwrócił kosztów dziesiątek telefonów które wykonałem spanikowany że ktoś mi obrobił konto.
Takich przykładów nie znam dziesiątki, nie, znam setki!
A CitiBank to na inną okazję, bo muszę mieć dobrą maskę tlenową zanim się tego dotknę, feee!!!
Ja miałem kiedyś podobne chcece w Millenium, a że trafili na mnie- mocno pożałowali, he, he.
Jakiś czas temu wyjeżdżam rano z paryskiego hotelu i wyciągam kartę żeby rozliczyć pobyt. Fecet z recepcji robi oczy, i mówi że nie mam pieniędzy (miałem akurat dużo więcej niż rachunek). Okazało się że tzw system komputerowy w banku Przymysłowo Handlowym uwaga: przesunął przecinek o dwa miejsca w lewo! Dowiedziałem sie o tym dopiero po powrocie do kraju, od ziewającej kobietki w krakowskiej centrali. Gdybym nie miał cashu, straciłbym samolot i dużo zdrowia.
Nikt mnie nie przeprosił, ani nie zwrócił kosztów dziesiątek telefonów które wykonałem spanikowany że ktoś mi obrobił konto.
Takich przykładów nie znam dziesiątki, nie, znam setki!
A CitiBank to na inną okazję, bo muszę mieć dobrą maskę tlenową zanim się tego dotknę, feee!!!
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Joycat - podpisuję się pod tym tekstem obiema rękoma i nogami.Quote: from joycat on 1:48 pm on Mar. 8, 2002
W mbanku można się obejść bez wyciągu, przecież lista wszystkich operacji dostępna jest w internecie.
Właśnie jestem po rozmowie z Citibankiem. To skandaliczna instytucja. Księgują moje pieniądze od wtorku. Czy to normalne?? Gdzie jest moja kasa, co się z nią dzieje przez te kilka dni?? Panienka w call center mówi, że mają na to CZTERY dni i że pieniążki będą na karcie może dopiero w poniedziałek, bo w weekend nie księgują. Ciekawostka przyrodnicza. Są natomiast wyjątkowo szybcy i punktualni, gdy trzeba ściągnąć z klienta odsetki albo karę za przekroczony termin płatności. Tragedia.
(Edited by herson at 2:27 pm on Mar. 8, 2002)
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Na szczęscie myślę, że już niedługo. Dobrze, że trzymam tam tylko część swoich pieniędzy. Zadowolony jest tylko z tego, że nie pobierają żadnych opłat za transakcje internetowe. (jeśli można to nazwać zadowoleniem)
(Edited by herson at 2:34 pm on Mar. 8, 2002)
(Edited by herson at 2:34 pm on Mar. 8, 2002)
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak, zmieniło w PKO S.A., od kiedy przeszedł w ręce CitiBanku!Quote: from Dwarf on 2:10 pm on Mar. 8, 2002
We wczorajszej Rzepie był list do redakcji: