Garmin Fenix 5/5s/5x

Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

droopy pisze:
Pytanie, bo zrobiłem update do beta 2.96 i nie mogę się połączyć z WIFI, trzeba je na nowo skonfigurować w Garmin Express?
Nie wiem, ale moge zgadywać.
Usun i dodaj nowe urzadzenie w garmin express. Dodajac nowe polaczenie. Moze uda sie.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
PKO
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

droopy pisze:
Yahoo pisze: Jak umieszczę wszystkie pliki jak trzeba, i byc moze masz na mysli odłączenie od komputera, to aktualizacja zacznie sie automatycznie? Czy trzeba gdzies jeszcze wejsc/kliknąć w zegarku?
Wystarczy odłączyć urządzenie od komputera i aktualizacja uruchomi się sama, urządzenie się zrestartuje i masz nową wersję.

Po Aktualizacji zauważyłem, że dane tętna (tego zbieranego przez cały czas) zostały wyczyszczone z zegarka.

Pytanie, bo zrobiłem update do beta 2.96 i nie mogę się połączyć z WIFI, trzeba je na nowo skonfigurować w Garmin Express?
Dobra podjąłem się trudu i jest nowa wersja ;p, sprawdziłem przed chwilą i po nowej aktualizacji przesłałem dane przez wifi, i działa, kliknąłem na ikonkę wifi znajdująca się po przytrzymaniu lewego górnego przycisku.

Faktycznie, z ostatnich 4 godzin nie ma tętna, musisz nosić przez kolejne 4h zegarek, aby było coś na wykresie pokazane. ;p, lecz spoczynkowe tętno zostało i ten mini wykres z ostatnich 7 dni. [to dobrze]

oszto, nie da się znowu ustawić długości basenu na 15m, myślałem, że to poprawili, wysłałem z prośbą do polskiego supportu kilkanaście dni temu.

Mnie zastanawia co to są te:
Segments
segment-leaders Segment
Ktore widnieją w GC i są do przesłania.
Awatar użytkownika
droopy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:08
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:
Segments
segment-leaders Segment
Ktore widnieją w GC i są do przesłania.
Z tego co rozumiem segmenty to odcinki zaznaczone przez ludzi na mapie. Możesz ten odcinek przebiec i stąd pojawia się tablica wyników, dla osób, które dany odcinek przebiegły/przejechały.

Z tym WIFI dziwna sprawa, spróbuję dodać znowu WIFI zobaczymy czy będzie trzymał dane.
Co ciekawe speed_cell BLTE działa na wersji beta. Nie sprawdzałem dokładności, nie kalibrowałem, ale w końcu udało mi się połączyć :)

EDIT: U mnie po przejściu na 2.96 WIFI nie działa niestety. Próbowałem zaktualizować hasło w GExpress, usunąć udządzenie i dodać je ponownie, usunąć sieci i dodać je od nowa. Niestety za każdym razem jest błąd połączenia. Co ciekawe komunikat pokazuje się niemal natychmiast, co mi sugeruje, że nawet nie sprawdza czy sieć jest w zasięgu, po prostu od razu mam info, że jest błąd sieci (i spróbuj ponownie).

EDIT 2: Nie chce mi się tego tłumaczyć, ale udało się przywrócić WIFI:
Finally, WIFI is working again. Just to let you know:
1. Disconnect from Garmin Express
2. Unpair device from Garmin Express
3. Kill Garmin express process (Windows Process Manager)
4. Reboot F5 (soft rebook - hold few seconds flash button)
5. Connect device via USB and link f5 to Garmin Express
6. Update Wi-Fi passwords in GExpress
7. Sync GExpress and F5

and now WIFI is working. uff
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A na facebooku znalazłeś te rozwiązanie ?
Dobrze, że dałeś je, może komuś się ono przyda.
Awatar użytkownika
droopy
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:A na facebooku znalazłeś te rozwiązanie ?
Dobrze, że dałeś je, może komuś się ono przyda.
Nie, to moje, po wymianie myśli z supportem ;-)

Wysłane z mojego FRD-L09 .
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pierwszy trening po nowej aktualizacji i jest już problem z połączeniem z H7 ;(
Ktoś próbował, bo mi to nie wychodziło, bawiłem się z tym przez 10-15minut. Mam zapisane dwa pulsometry, pod innymi nazwami, nie wiem skąd drugi się wziął tam, może to ten sam tylko pod innymi nazwami bądź wyłapany od kogoś. Ale mniejsza o to, włączyłem oba i połącz każdy z osobna, nadgarstkowy wyłączyłem, oraz próbowałem wyszukać nowy nadajnik, komunikat, żeby założyć pasek na klatkę piersiową. BT był włączony, a m400 nie był włączany jako pierwszy, bo jak on wyłapie mi tętno to ten drugi nie znajduje. Więc on nie grał tutaj roli.

W końcu wyszedłem z pulsometrem nadgarstkowym i muszę powiedzieć że przez pierwsze 26 minut idealnie wskazywał puls, jedynie wahania były o 1 poziom. Nawet to było zaskakujące, myślałem, że z paskiem się połączył, a tak nie było, ale potem też było dobrze, ale trochę gorzej, lecz o wiele lepiej niż w poprzednim oprogramowaniu. Czyli jest na duży plus.

I zauważyłem, że przygotowanie wydolnościowe zostaje zakomunikowane poniżej 8 minut, wcześniej było między 10 a 12 minutą.

I gps + glonnass pokazał taki sam dystans co w tą środę. [biegłem tyle samo okrążeń dookoła parku]

A zaskakując było to, że fenix oraz m400 pokazywali ten sam dystans przez więcej niż 3/4 pokonanego przeze mnie dystansu, i dziwne było to, że te tempo, się nie zgadzało, [było inne] a różnica w sekundach to tylko około 10s [m400 najpierw zawsze włączam, potem staram się bardzo szybko włączyć ten drugi.]. U m400 było szybsze tempo [chyba gdzieś się spieszył ;p] a w fenix zawsze stałe, bez zbędnych skoków.

I wysokość też fajnie teraz wygląda, jakby bardziej realistycznie. Chociaż duży wznieś dziś nie było, tylko lekkie pochylenia, ale widać na wykresie.

I ktoś wie jak zmienić godziny tygodniowego wysiłku w zegarku, bo jest ustawione 150h, a w GC zmieniłem na około 800 [nie pamiętam już], a mam już 1116, a mamy teraz piątek, a te marne 150h nastukuje w 1-2 dni.

I koniecznie z tym H7 może ktoś pomoże, ale będę sam próbował to rozwiązać, i może na facebooku napiszę.
ygrene
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49:23

Nieprzeczytany post

Też sprawdzę tę wersje oprogramowania i dam znać.
Awatar użytkownika
droopy
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze: I ktoś wie jak zmienić godziny tygodniowego wysiłku w zegarku, bo jest ustawione 150h, a w GC zmieniłem na około 800 [nie pamiętam już], a mam już 1116, a mamy teraz piątek, a te marne 150h nastukuje w 1-2 dni.
W Aplikacji na telefonie:
Z ekranu zestawienia (gdzie przewijasz wszystko palcem w prawo), przewijasz do Intensywne minuty, Klikasz na wykres kołowy gdzie masz 150. Następnie na dole jest lista, klikasz na bieżący tydzień i w prawym górnym rogu jest "długopis" do edycji ;)

Szybciej jest na stronie: https://connect.garmin.com/modern/
Z lewego menu wybierz Intensywne minuty, bezpośrednio pod wykresem kołowym jest długopis do edycji wartości.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

droopy pisze:
Yahoo pisze: I ktoś wie jak zmienić godziny tygodniowego wysiłku w zegarku, bo jest ustawione 150h, a w GC zmieniłem na około 800 [nie pamiętam już], a mam już 1116, a mamy teraz piątek, a te marne 150h nastukuje w 1-2 dni.
W Aplikacji na telefonie:
Z ekranu zestawienia (gdzie przewijasz wszystko palcem w prawo), przewijasz do Intensywne minuty, Klikasz na wykres kołowy gdzie masz 150. Następnie na dole jest lista, klikasz na bieżący tydzień i w prawym górnym rogu jest "długopis" do edycji ;)

Szybciej jest na stronie: https://connect.garmin.com/modern/
Z lewego menu wybierz Intensywne minuty, bezpośrednio pod wykresem kołowym jest długopis do edycji wartości.
Wlasnie ta opcja mi nie działa.
Mialem 480 i zmienilem na 650 i zsynchronizowalem jeszcze raz i nic. (W. APP GC), na stronie jest tak samo.

W zegarku caly czas jest 150.

Obrazek

Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

droopy pisze:Wlasnie ta opcja mi nie działa.
Mialem 480 i zmienilem na 650 i zsynchronizowalem jeszcze raz i nic. (W. APP GC), na stronie jest tak samo.

Działa - w garmin connect ustawiłem nowy cel tygodniowej liczby minut.
W Feniksie wymusiłem synchro z szybkiego menu (długie wcisnięcie LIGHT)

Nowy cel pojawił się od razu w zegarku.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poranny Biegacz pisze:
droopy pisze:Wlasnie ta opcja mi nie działa.

Działa - w garmin connect ustawiłem nowy cel tygodniowej liczby minut.
W Feniksie wymusiłem synchro z szybkiego menu (długie wcisnięcie LIGHT)

Nowy cel pojawił się od razu w zegarku.
Sprawdziłem teraz na stronie GC, i jest 650,
i zrobiłem szybką synchronizację tak jak napisałeś, i w zegarku jest cały czas 150.
Jak to w końcu zmienić? Może coś się u mnie zablokowało ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Petavit
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:Pierwszy trening po nowej aktualizacji i jest już problem z połączeniem z H7 ;(
Ktoś próbował, bo mi to nie wychodziło, bawiłem się z tym przez 10-15minut. Mam zapisane dwa pulsometry, pod innymi nazwami, nie wiem skąd drugi się wziął tam, może to ten sam tylko pod innymi nazwami bądź wyłapany od kogoś. Ale mniejsza o to, włączyłem oba i połącz każdy z osobna, nadgarstkowy wyłączyłem, oraz próbowałem wyszukać nowy nadajnik, komunikat, żeby założyć pasek na klatkę piersiową. BT był włączony, a m400 nie był włączany jako pierwszy, bo jak on wyłapie mi tętno to ten drugi nie znajduje. Więc on nie grał tutaj roli.

W końcu wyszedłem z pulsometrem nadgarstkowym i muszę powiedzieć że przez pierwsze 26 minut idealnie wskazywał puls, jedynie wahania były o 1 poziom. Nawet to było zaskakujące, myślałem, że z paskiem się połączył, a tak nie było, ale potem też było dobrze, ale trochę gorzej, lecz o wiele lepiej niż w poprzednim oprogramowaniu. Czyli jest na duży plus.

I zauważyłem, że przygotowanie wydolnościowe zostaje zakomunikowane poniżej 8 minut, wcześniej było między 10 a 12 minutą.

I gps + glonnass pokazał taki sam dystans co w tą środę. [biegłem tyle samo okrążeń dookoła parku]

A zaskakując było to, że fenix oraz m400 pokazywali ten sam dystans przez więcej niż 3/4 pokonanego przeze mnie dystansu, i dziwne było to, że te tempo, się nie zgadzało, [było inne] a różnica w sekundach to tylko około 10s [m400 najpierw zawsze włączam, potem staram się bardzo szybko włączyć ten drugi.]. U m400 było szybsze tempo [chyba gdzieś się spieszył ;p] a w fenix zawsze stałe, bez zbędnych skoków.

I wysokość też fajnie teraz wygląda, jakby bardziej realistycznie. Chociaż duży wznieś dziś nie było, tylko lekkie pochylenia, ale widać na wykresie.

I ktoś wie jak zmienić godziny tygodniowego wysiłku w zegarku, bo jest ustawione 150h, a w GC zmieniłem na około 800 [nie pamiętam już], a mam już 1116, a mamy teraz piątek, a te marne 150h nastukuje w 1-2 dni.

I koniecznie z tym H7 może ktoś pomoże, ale będę sam próbował to rozwiązać, i może na facebooku napiszę.
Skoki tempa, nawet przy utrzymaniu stałego tempa rzeczywistego , są zupełnie normalne.
I prawie zawsze różne, nawet wtedy kiedy używało by się dwóch takich samych zegarków jednocześnie.
Jeśli nawet tempo skaka, to tempo po samoczynnym lapie np. 1km. lub ręcznym, powinno być prawidłowe.
Czym dłuższy odcinek tym dokładniejsze tempo po LAP.
Chodzi o to, że zegarek pokazuje tempo rzeczywiste na podstawie drogi którą przebywamy w jednostce czasu, a że GPS skacze, nie działa perfekcyjnie w żadnym urządzeniu czy to zegarek telefon czy nawigacja wojskowa, i jak by nie było wygładzenia tych skoków GPS przez algorytmy to okazuje się że oprócz poruszania się do przodu, biegamy od jednej strony drogi do drugiej, a nie raz, zabiegany z drogi kilka metrów (i wtedy wychodzi tempo nie mające nic wspólnego z naszą prawdziwą prędkością )
Żeby tak się nie działo (przynajmniej jak najmniejsze były odchylenia od naszej prawidłowej pozycji) rozwiązane to jest odpowiednimi algorytmami.
A każda firma pisze swoje własne algorytmy(uważając że to jch właśnie jest najlepszy) i dlatego w zależności od tych algorytmów uzależnione jest pokazywanie prawidłowego tempa ( brak dokładności GPS nie jest w stanie tego zrobić). A że algorytmy nie są również idealne, a tylko wygładzają błędy GPS, to są skoki tempa rzeczywistego.
Bez porównania dużo lepiej to robi czujnik Food POD podłączony do zegarka, bo np. w ogóle nie bierze pod uwagę położenia GPS.

Jeśli chodzi o zmianę intensywności minut w zegarku to po przestawieniu danych w telefonie i synchronizacji, zmiana w zegarku nie nastąpiła, dopiero wymuszenie w telefonie ponownej synchronizacji przyniosło zmianę w zegarku.

Wysłane z mojego SM-G935F .
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2017, 13:09 przez Petavit, łącznie zmieniany 3 razy.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzieki za obszerna odpowiedz.

Ale chodzilo w miare o to, ze tempo w m400 skakało i nie bylo stale. W fenixie to jak na bieżni biegnącym za zającem ktory dyktuje równe tempo.

Ale ten byk w "zeczywiscie" razi mocno.
Nie "zeczywiscie" tylko rzeczywiście.

Moze samo sie naprawi wkrotce. Juz dzis 3x zsynchronizowalem recznie. Albo zostanie jak jest.
Szkoda.

Awatar użytkownika
droopy
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:
Moze samo sie naprawi wkrotce. Juz dzis 3x zsynchronizowalem recznie. Albo zostanie jak jest.
Szkoda .
Może soft reset? Włączenie wyłączenie urządzenia?

Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

droopy pisze:
Yahoo pisze:
Szkoda .
Może soft reset? Włączenie wyłączenie urządzenia?

Robilem juz to.
Nawet nie wiedzialem ze to sie nazywa mięki reset. Myslalem ze jest jakas kombinacja przyciskow (nie chodzi o twardy reset)

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ