Garmin Forerunner 230, 235 i 630 Oficjalnie

Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:Nie wiem, czy w tych nowych zegarkach tak samo, ale w 310xt ja robię inaczej: jeśli mam dłuższą tempówkę stałym tempem (np. 5km) to oznaczam go jako powtórzenie 5 odcinków po 1km. Dlaczego? Ano dlatego, że Garmin pokazując średnią prędkość mierzy ją od początku odcinka (okrążenia). Zaznaczając okrążenie jako 5km, to na 4km-ie będzie nam pokazywał tak naprawdę średnią z całych 4-ech i jeśli pierwsze 3 pobiegliśmy po 3:58, a czwarty lecimy 4:10 to będzie nam pokazywał tempo najpierw 3:58, potem 3:59, potem 4:00 i na koniec kilometra 4:01 -> co niby wygląda ok, ale tak naprawdę przebiegliśmy ten kilometr sporo za wolno. Robiąc jako 5 powtórzeń po 1km mamy piknięcie po każdym kilometrze, tak samo tempo odcinka z tego kilometra i łatwiej kontrolować
Bardzo ciekawe rozwiązanie. Ustawię taki przykładowy trening i sprawdzę czy działa to na FR 230.
Tylko dalej ma to bardziej zastosowanie w terenie a nie na bieżni bo autolap nie zgrywa się z realnym pomiarem odległości i zawsze coś jest niedorobione (na 2 km około 50m szybciej mi zapikał, czyli około 10-15 sek).
Chyba że da się ustawić 5 odcinków jedne po drugim i każdy przebiegany kilometr (patrząc po bieżni) kończyć naciśnięciem LAPa
Wtedy mamy policzony każdy idealny kilometr z osobna. Będzie to tak działało?

Choć jak sprawdzam na GC to widzę trening np 11 km i mam w zakładce podziały gdzie autolap zrobił zapis dla każdego kilometra z osobna ale rzeczywiście potem jest uśredniona wartość, masz racje dla całego treningu razem z przerwami itp
5 km ~ 20'
10 km ~ 47.30' (ale pracuje nad 45' :))
PKO
C3PO
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 41:56

Nieprzeczytany post

tarantula pisze: Czyli rozumiem, że: jeżeli mam ustawiony jakiś zadany odcinek/określone zadanie treningowe to tuż po skończeniu zegarek OD RAZU go realizuje? Czy jest jakieś opóźnienie? Bo np przy ustawionych przerwach pika ostatnie 5 sekund zanim mam rozpocząć odcinek biegowy

Natomiast jeżeli dany odcinek/przedział czasu zakończę DO NACIŚNIĘCIA LAP to zegarek skończy liczyć i nie podejmie żadnej akcji ale będzie rejestrował trening? Czy przestanie rejestrować?
Jeżeli w czasie trwania danego odcinka masz wpisany sztywny czas lub odległość to te końcowe pikania sygnalizują nadchodzący koniec realizowanego odcinka. Po ostatnim piknięciu następuje automatyczne przejście do następnego kroku. W przypadku gdy ustawisz sobie, żeby dany odcinek trwał do naciśnięcia lapa to już nie wpisuje się tam dodatkowo odległości ani czasu. Biegasz albo ćwiczysz sobie wtedy tak długo jak w danym dniu masz ochotę, a po wciśnięciu lapa przechodzisz od razu do realizowania kolejnego zadania lub kończysz trening jeśli dany odcinek był ostatnim.
tarantula pisze: W FR 230 mam profil biegowy i inny. Czy mogę np profil BIEG przeznaczyć na biegi w terenie a INNY ustawić właśnie pod bieganie na stadionie bez autolapa?
I dla tego drugiego profilu mogę wtedy ustawić inne ekrany danych bardziej przydatne na bieżni.
W moim Fenixie działa to dokładnie tak jak opisałeś.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tarantula pisze: W FR 230 mam profil biegowy i inny. Czy mogę np profil BIEG przeznaczyć na biegi w terenie a INNY ustawić właśnie pod bieganie na stadionie bez autolapa?
I dla tego drugiego profilu mogę wtedy ustawić inne ekrany danych bardziej przydatne na bieżni.
Oczywiście, że możesz tyle, że podczas eksportu takiej aktywności z zegarka do serwisu, GC nie zapisze go jako bieg, choć oczywiście wszystkie dane jak tempo, tętno, czas itp. itd będą widoczne. Po zgraniu aktywności będziesz musiał po prostu ręcznie z poziomu GC zmienić typ aktywności z nieokreślonej na bieg.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
ragozd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:57
Życiówka w maratonie: 2:45:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Prościej utworzyć nowy profil biegowy kopiując go z Biegu. Przynajmniej na 630 tak się da
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy :)
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tyle, że my tutaj snujemy rozważania o FR230 a nie FR630
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:tyle, że my tutaj snujemy rozważania o FR230 a nie FR630
No właśnie i w 230 jest 1 profil biegowy, 1 w pomieszczeniu, ten INNY oraz rower na polu i w pomieszczeniu. Nie widzę możliwości dodania profilu.
Więc sprawdzę na weekendzie dopiero bo w piątek mam dalej trening w terenie a tam mi wystarczy profil z autolapem

Panowie, bardzo dziękuję za podpowiedzi, dużo mi pomogły i zaczynam z przyjemnością biegać z tym zegarkiem. Dzisiaj już było cicho i spokojnie, jeszcze pozbyłem się alertów które były ustawione na telefonie co 5 minut i myślę że będę mógł się skupić na trenowaniu. Teraz tylko metodą prób dopracuję sobie 2 ekrany główne (w 230 nie widzę możliwości utworzenia kolejnych ekranów, mam tylko 2 z wieloma polami oraz 3 predefiniowane: zegar, tętno, strefy tętna. Teoretycznie wystarcza.

Zauważyłem też żę na pętli 45 metrowej po boisku i parku, jak wbiegam pomierzy drzewa, i to nie są gęste drzewa, nie ma liści, rozłożyste korony, widać niebo - to po 50 metrach od wbiegnięcia prędkość wzrasta z 5.45 na 6.10 stopniowo, po 150 metrach pika że za wolno biegnę bo strefę miałem ustawioną do 6 minut i zaraz jak wybiegnę zaczyna się stabilizować prędkość na 5.45 Trochę mnie to dziwi bo ani to las, anie lato i gęste korony drzew. Ale pewnie tak a być (włączony GPS i Glonass)
5 km ~ 20'
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wyłącz glonass - psuje on i to dość mocno dokładność gps a co za tym idzie także odczyty
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:wyłącz glonass - psuje on i to dość mocno dokładność gps a co za tym idzie także odczyty
Wyłączyłem
Mam jeszcze pytanie, ustawiam trening tak jak mi podpowiedział kolega wcześnie 6 km jako 6x1km i sam będę lapował co 1 km
Ale mam jeszcze jedną wątpliwość, chciałbym biec bardzo równo wg czegoś konkretnego. Np co 200m piknięcie
Ale nie chcę rozbijać 6 km na 30x200m
Chciałbym uruchomić trening a co ustawić żeby dawało mi sygnały dokładnie co ileś tam sekund?
Jak to pogodzić?
5 km ~ 20'
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Takiego ustawienia nie da się wprowadzić niestety ale możesz to obejść.
Musisz ustawić alerty dla danej aktywności np. biegania. W tym celu wchodzisz:
bieg/menu/ustawienia aktywności/alerty/dodaj nowy/ i tutaj wybierasz "własny" (wybierasz albo z gotowców albo tworzysz własny) i ustawiasz czy alert ma się pojawiać w jednostce czasu czy dystansu i co ile.
Mam nadzieję, że takie rozwiązanie jest tym, którego szukasz.
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Takiego ustawienia nie da się wprowadzić niestety ale możesz to obejść.
Musisz ustawić alerty dla danej aktywności np. biegania. W tym celu wchodzisz:
bieg/menu/ustawienia aktywności/alerty/dodaj nowy/ i tutaj wybierasz "własny" (wybierasz albo z gotowców albo tworzysz własny) i ustawiasz czy alert ma się pojawiać w jednostce czasu czy dystansu i co ile.
Mam nadzieję, że takie rozwiązanie jest tym, którego szukasz.
!@#$%! No i to jest to co mnie najbardziej interesuje :-) Ustawiłem sobie swój alarm, dałem powtórzenie, 54 sek, co powinno odpowiadać tempu 4.30/km więc jak sobie wystartuje to co 200 metrów powinno pikać. Bo te prędkości z GPSa itp to gówno warte wszystko na stadionie
Bardzo dziękuję za pomoc. W niedzielę sprawdzę czy to działa tak jak chciałem
5 km ~ 20'
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Innym rozwiązaniem na stadion może być footpod. Można kupić takiego cudaka za ~50zł od adidasa, sparować z zegarkiem, skalibrować i wtedy będzie dawał lepsze odczyty dot. tempa niż gps.
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Innym rozwiązaniem na stadion może być footpod. Można kupić takiego cudaka za ~50zł od adidasa, sparować z zegarkiem, skalibrować i wtedy będzie dawał lepsze odczyty dot. tempa niż gps.
Nie nie, dość gadżetów, im więcej pierdół tym mniej skupienia na treningu a więcej pieprzenia się z wynalazkami. To się rozłączy to nie liczy, już nie raz widziałem jak stoją i patrzą w telefony i nie mogą ruszyć bo aplikacja nie działa :-) Idzie zima i chcę sobie to tylko tak usprawnić, że naciskam i lecę i nie wyciągam rąk z rękawiczek bo bardzo marznę w palce. Te rozwiązania które podsunęliście powyżej są super. Zobaczę tylko czy wszystko zadziała poprawnie i przygotuję sobie listę alertów z prędkościami od 3.30 do 4.30 o będę je załączał zawsze na stadionie.
5 km ~ 20'
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na stadion rozwiązanie jest proste jak drut: łapanie okrążeń ręcznie na podstawie nadepnięcia na odpowiedni punkt bieżni i wyciągnięcie na ekran tylko jednego pola: czasu okrążenia. Wystarczy wiedzieć o ile powinny rosnąć wskazania co każde 200m i błyskawiczny rzut okiem na zegarek pozwala sprawdzić, czy właśnie tyle minęło. Dla kilometra w 4:10 to 50, 1:40, 2:30, 3:20, 4:10. Kropka. A to że potem w GC w podsumowaniu treningu dystans lapa to 1,02 czy 0,95 km? Trudno.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:Na stadion rozwiązanie jest proste jak drut: łapanie okrążeń ręcznie na podstawie nadepnięcia na odpowiedni punkt bieżni i wyciągnięcie na ekran tylko jednego pola: czasu okrążenia. Wystarczy wiedzieć o ile powinny rosnąć wskazania co każde 200m i błyskawiczny rzut okiem na zegarek pozwala sprawdzić, czy właśnie tyle minęło. Dla kilometra w 4:10 to 50, 1:40, 2:30, 3:20, 4:10. Kropka. A to że potem w GC w podsumowaniu treningu dystans lapa to 1,02 czy 0,95 km? Trudno.
Tak, można i tak, ale nie zamierzam w rękawiczkach szukać przycisku lap i patrzeć na zegarek poszukując go w zwałach rękawów i rękawiczki, po to jest pikanie i wibracja, z tą myślą wziąłem garmina żebym mógł nie patrzeć na zegarek. Na lato i bardzo precyzyjne treningi prędzej ale ja już takich nie będę raczej robił :)
5 km ~ 20'
Maario78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:10
Życiówka w maratonie: 3:08

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:wyłącz glonass - psuje on i to dość mocno dokładność gps a co za tym idzie także odczyty
A skąd takie informacje? Wydawało mi się że glonass ma poprawić jakość sygnału GPS.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ