Garmin Forerunner 230, 235 i 630 Oficjalnie
- Adabo
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 39:04
- Życiówka w maratonie: 3:00:21
Potwierdzam, u mnie dokładnie to samo, wciskam, ruszam i dopiero po kilku metrach słychać ciche piknięcie. Ciche - bo to następna wada 630 vs 620, sygnał dźwiękowy jest dużo cichszy i łagodniejszy, często nie słychać np. w czasie zawodów lub przy samochodach, a 620 była głośna jak trzeba. Jak dla mnie to główna wada 630, za cichy i opóźniona reakcja na wcisk. A ekran można łatwo zablokować i nie będzie wariować, bo faktycznie potrafi nawet wyświetlane pole na danym ekranie przestawić, czyli kilka ruchów sam zrobić. Jak ktoś ma 620 to wg mnie nie warto na 630 dla tych bajerów/applikacji z shopu Garmina, ciekawostka i skasowane, lepiej chyba poczekać na 640...
- tarantula
- Stary Wyga
- Życiówka w maratonie: brak
Panowie, mam dziwne objawy z 230. Czasami schodzę z zegarkiem piętro niżej a telefon zostaje na górze, więc traci połączenie i piknie ze "ROZŁĄCZONO". To zrozumiałe. Ale za chwilę piknie że połączono i zaczyna sie chcieć zaktualizować. Wtedy ja idąc dalej gdzieś na parterze znowu gubię zasięg i zegarek zawisa na napisie AKUALIZACJA i kawałek kółeczka tylko widać kręcącego się i koniec. Pomaga restart. Ale po restarcie godzina cofa się za każdym razem o ileś tam. Czasem 3 czasem 5 godzin, różnie.
A dzisiaj na dodatek miałem datę z wczoraj (27 listopad), znowu się zawiesił przy próbie aktualizacji bez zasięgu i połączenia z telefonem i już mam 25 listopad
I jak mam zmienić datę w zegarku??? Czy to jest zegarek bez możliwości zmiany daty???
Godzinę zmieniam w systemie
Zaczyna mnie to śmieszyć trochę. Tylko mi nie każcie wychodzić na pole żeby złapać satelity
Bo to żadne rozwiązanie.
Po prostu jak mam zmienić datę systemową zegarka za pomocą aplikacji na telefonie lub komputerze
A dzisiaj na dodatek miałem datę z wczoraj (27 listopad), znowu się zawiesił przy próbie aktualizacji bez zasięgu i połączenia z telefonem i już mam 25 listopad

I jak mam zmienić datę w zegarku??? Czy to jest zegarek bez możliwości zmiany daty???

Zaczyna mnie to śmieszyć trochę. Tylko mi nie każcie wychodzić na pole żeby złapać satelity

Po prostu jak mam zmienić datę systemową zegarka za pomocą aplikacji na telefonie lub komputerze
5 km ~ 20'
10 km ~ 47.30' (ale pracuje nad 45'
)

- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
data i godzina zmieni się na właściwą w momencie gdy zegarek połączy się z GPS - wystarczy zatem, że włączysz jakąś aktywność i poczekasz na złapanie fixa (bez uruchamiania aktywności) a zegarek powinien pobrać dane dot daty i godziny
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:23
Dokładnie z tym dziś się zmagałem (630)- kilka dni temu wyjechałem, a zegarek został w domu i wyczerpał baterię do cna.
Rano podładowałem do 50% po czym uruchomiłem - data i czas były od czapy. Wiedziałem o tej zależności, że automatyczne ustawianie wymaga satelity (a więc odpalenia jakiejś aktywności).
Ale uwaga - o ile zwykle zegarek łapie mi satelitę w kilka sekund, to dziś walczył z tym chyba ze 3-4 minuty (mimo, że przed wyjściem na zewnątrz aktualizowałem ustawienia zegarka z GC).
No ale zwalczył,
, data i czas są już ok.
Rano podładowałem do 50% po czym uruchomiłem - data i czas były od czapy. Wiedziałem o tej zależności, że automatyczne ustawianie wymaga satelity (a więc odpalenia jakiejś aktywności).
Ale uwaga - o ile zwykle zegarek łapie mi satelitę w kilka sekund, to dziś walczył z tym chyba ze 3-4 minuty (mimo, że przed wyjściem na zewnątrz aktualizowałem ustawienia zegarka z GC).
No ale zwalczył,

- ragozd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:57
- Życiówka w maratonie: 2:45:28
- Kontakt:
alert tempa ma sens wg mnie od 1 km - ale i tak lepiej tu się sprawdza średnie tempo okrążenia niż tempo bieżące. Więcej tu:tarantula pisze:Panowie, od 3 dni poznaje 230, dzisiaj robiłem pierwszy zaprogramowany trening w postaci 11km, 5min odpoczynek, 15x18''p30'', odpoczynek do naciśnięcia LAPa.
https://www.facebook.com/WarszawskiScyz ... 6857550439
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy 
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28

M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
- tarantula
- Stary Wyga
Było tak jak piszesz, ale to jest totalna paranojaPiechu pisze:data i godzina zmieni się na właściwą w momencie gdy zegarek połączy się z GPS - wystarczy zatem, że włączysz jakąś aktywność i poczekasz na złapanie fixa (bez uruchamiania aktywności) a zegarek powinien pobrać dane dot daty i godziny

Aż tak to nie piłem żeby mi 3 dni uciekło

Czyli mam zegarek do używania tylko na dworze

5 km ~ 20'
)

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Dziwne nigdy nie miałem takich problemów, może coś w ustawieniach spaprane. Żeby złapać GPS nie trzeba wychodzić na dwór
, łapie w domu.

"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
unikam kłótni."Oscar Wilde
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Najlepiej zresetuj zegarek i sprawdź jakie masz ustawienia dot daty w serwisie GC. Problemy o jakich piszesz to nie jest normalne zachowanie, przynajmniej w zegaraku mojej Żony nigdy nic podobnego się nie wydarzyło a ma go od marca br.tarantula pisze:Było tak jak piszesz, ale to jest totalna paranojaPiechu pisze:data i godzina zmieni się na właściwą w momencie gdy zegarek połączy się z GPS - wystarczy zatem, że włączysz jakąś aktywność i poczekasz na złapanie fixa (bez uruchamiania aktywności) a zegarek powinien pobrać dane dot daty i godzinyW piątek ostatki, w sobotę popiłem, w niedziele spałem i zeszło do dzisiaj. Z domu nie wychodziłem. I jaki efekt? Na zegarku znowu miałem piątek!
Aż tak to nie piłem żeby mi 3 dni uciekłoJak złapał fixa to się ustawił ale przecież są dni że nie wychodzę z domu i wtedy co? Przecież ma to jakąś synchronizację z aplikacją mobilną to czemu sobie nie zaciąga od razu tych danych.
Czyli mam zegarek do używania tylko na dworze
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- tarantula
- Stary Wyga
Dzięki za sugestię, mówisz o tym: https://connect.garmin.com/modern/setti ... referencesPiechu pisze:Najlepiej zresetuj zegarek i sprawdź jakie masz ustawienia dot daty w serwisie GC. Problemy o jakich piszesz to nie jest normalne zachowanie, przynajmniej w zegaraku mojej Żony nigdy nic podobnego się nie wydarzyło a ma go od marca br.
Trudno tutaj coś ustawić, mam czas środkowoeuropejski gmt +1, a sposób wyświetlania daty ustawiałem już z 10 razy i tak zawsze wraca do tego pierwszego od lewej czyli 12/31/2015. A ja chciałem ten środkowy i co mam zrobić? Czemu nie zapisze tego na sztywno?
W takim sprzęcie trudno zestawić taką samą sytuację, telefon, wersja softu. Będę obserwował co dalej, i częściej wyprowadzał go na spacer. Ale zobaczę jaką datę będę miał jutro rano. Może jak nie zawiśnie przy aktualizacji to będzie dobrze
5 km ~ 20'
)

- tarantula
- Stary Wyga
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, podawane tempo zależy od tego co mamy ustawione na danym ekranie?ragozd pisze:alert tempa ma sens wg mnie od 1 km - ale i tak lepiej tu się sprawdza średnie tempo okrążenia niż tempo bieżące. Więcej tu:tarantula pisze:Panowie, od 3 dni poznaje 230, dzisiaj robiłem pierwszy zaprogramowany trening w postaci 11km, 5min odpoczynek, 15x18''p30'', odpoczynek do naciśnięcia LAPa.
https://www.facebook.com/WarszawskiScyz ... 6857550439
I tak jest lepiej, dzisiaj wyłączyłem alert tętna bo cały czas mi pikał i nic więcej nie widziałem jak alerty

A powiedzcie mi, jakbyście ustawili takie treningi i jakie ekrany najlepiej do nich używać żeby mieć
2 km rozgrzewki, 10 min ćwiczeń, 6km szybszego biegu, 1 km roztruchtania - jak najlepiej zmonitorować średnią prędkość z jaką biegnę na 1 km
2 km rozgrzewki, 10 min ćwiczeń, 4x2km, 1 km roztruchtania - czy da się podczas każdego biegu na 2 km ustawić piknięcia np co 200 m? Albo cokolwiek innego żebym wiedział że trzymam dobre tempo? Może być np zwykłe timer z odliczaniem który np co 50 sek będzie pikał i zaczynał odliczać od nowa (wtedy będę wiedział czy 200 m zrobiłem plus minus dobrze)
Czy zatrzymanie treningu STOP np gdy muszę zawiązać buta wstrzymuje wszelkie odliczanie?
Czy biegnąc bieg ciągły na bieżni mogę robić lapa na stoperze tak żeby mieć realny pomiar czasu 1 km czy wtedy wprowadzę dodatkowe lapy oprócz tych które on zapisze? Bo teraz pomimo że biegnę na własnym treningu autolap zapisuje mi co 1 km. W terenie to ma sens, na bieżni to ja określam najdokładniej dystans.
Ma sens utworzenie profilu stadionowego z innymi ustawieniami? Co warto tam wprowadzić a czego nie powinno być?
Oczywiście jak ktoś może ma chęć to poproszę o pomoc. Może i innym użytkownikom się to przyda.
5 km ~ 20'
)

- whitemamba
- Zaprawiony W Bojach
jak na screenach.do tego polecam wyłączyć autolap gdy robisz taki trening.Dzięki temu odcinki biegane z zadaną prędkością będą traktowane jak jedno okrążenie i nie będzie tak często pikać.tarantula pisze:
A powiedzcie mi, jakbyście ustawili takie treningi i jakie ekrany najlepiej do nich używać żeby mieć
2 km rozgrzewki, 10 min ćwiczeń, 6km szybszego biegu, 1 km roztruchtania - jak najlepiej zmonitorować średnią prędkość z jaką biegnę na 1 km
2 km rozgrzewki, 10 min ćwiczeń, 4x2km, 1 km roztruchtania -
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Nie wiem, czy w tych nowych zegarkach tak samo, ale w 310xt ja robię inaczej: jeśli mam dłuższą tempówkę stałym tempem (np. 5km) to oznaczam go jako powtórzenie 5 odcinków po 1km. Dlaczego? Ano dlatego, że Garmin pokazując średnią prędkość mierzy ją od początku odcinka (okrążenia). Zaznaczając okrążenie jako 5km, to na 4km-ie będzie nam pokazywał tak naprawdę średnią z całych 4-ech i jeśli pierwsze 3 pobiegliśmy po 3:58, a czwarty lecimy 4:10 to będzie nam pokazywał tempo najpierw 3:58, potem 3:59, potem 4:00 i na koniec kilometra 4:01 -> co niby wygląda ok, ale tak naprawdę przebiegliśmy ten kilometr sporo za wolno. Robiąc jako 5 powtórzeń po 1km mamy piknięcie po każdym kilometrze, tak samo tempo odcinka z tego kilometra i łatwiej kontrolować.
---
Te 10 minut ćwiczeń ja również oznaczam do naciśnięcia przycisku LAP -> inaczej jak ćwiczenia Ci zajmą 8,5 minuty to 1,5 będziesz stał i czekał, a jak będziesz robił ćwiczenia nieco wolniej (albo będzie zimno i zamiast 2 przebieżek będziesz chciał 4 na dogrzanie) to Ci odpika w trakcie i zacznie kolejny odcinek
Ja osobiście robię całość rozgrzewki "do naciśnięcia lap" i sobie tuptam te 2-2,5km (ile tam mam ochotę), potem robię ćwiczenia, przebieżki, czasem buty poprawię i jak chcę zaczynać właściwy trening to wciskam LAP i jazda.
Tak samo ostatni etap - też robię do naciśnięcia LAP, najczęściej i tak musisz w jakieś miejsce dobiec więc bez sensu kończyć trening wcześniej i uruchamiać potem na 200m...
---
Te 10 minut ćwiczeń ja również oznaczam do naciśnięcia przycisku LAP -> inaczej jak ćwiczenia Ci zajmą 8,5 minuty to 1,5 będziesz stał i czekał, a jak będziesz robił ćwiczenia nieco wolniej (albo będzie zimno i zamiast 2 przebieżek będziesz chciał 4 na dogrzanie) to Ci odpika w trakcie i zacznie kolejny odcinek

Ja osobiście robię całość rozgrzewki "do naciśnięcia lap" i sobie tuptam te 2-2,5km (ile tam mam ochotę), potem robię ćwiczenia, przebieżki, czasem buty poprawię i jak chcę zaczynać właściwy trening to wciskam LAP i jazda.
Tak samo ostatni etap - też robię do naciśnięcia LAP, najczęściej i tak musisz w jakieś miejsce dobiec więc bez sensu kończyć trening wcześniej i uruchamiać potem na 200m...
biegam ultra i w górach 

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:23
Popraw mnie jeśli się mylę:marek84 pisze: jeśli mam dłuższą tempówkę stałym tempem (np. 5km) to oznaczam go jako powtórzenie 5 odcinków po 1km. [...] Robiąc jako 5 powtórzeń po 1km mamy piknięcie po każdym kilometrze, tak samo tempo odcinka z tego kilometra i łatwiej kontrolować.
jeśli będzie włączony automatyczny lap co 1km, to - trzymając się metody whitemamby (jeden odcinek 5km) - można ustawić sobie ekran, na którym będą wyświetlane:
1. średnie tempo (czyli średnie na tym całym odcinku 5km); 2. tempo okrążenia (czyli tempo bieżącego km); 3. tempo ostatniego okrążenia (czyli poprzedniego km)
A to sporo informacji, żeby odpowiednio kontrolować i korygować bieg.
- whitemamba
- Zaprawiony W Bojach
w nowszych garminach jak ustawisz włączony autolap np co kilometr i zadasz 5 km w stałym tempie to będzie własnie prędkość każdego kilometra osobno kontrolował.Ja wolę w takiej sytuacji go wyłączyć niż nasłuchiwać co kilometr jak zegarek piszczy bo mu się tempo nie ustabilizowało.marek84 pisze:Nie wiem, czy w tych nowych zegarkach tak samo, ale w 310xt ja robię inaczej: jeśli mam dłuższą tempówkę stałym tempem (np. 5km) to oznaczam go jako powtórzenie 5 odcinków po 1km. Dlaczego? Ano dlatego, że Garmin pokazując średnią prędkość mierzy ją od początku odcinka (okrążenia). Zaznaczając okrążenie jako 5km, to na 4km-ie będzie nam pokazywał tak naprawdę średnią z całych 4-ech i jeśli pierwsze 3 pobiegliśmy po 3:58, a czwarty lecimy 4:10 to będzie nam pokazywał tempo najpierw 3:58, potem 3:59, potem 4:00 i na koniec kilometra 4:01
edit:rozgrzewkę i schłodzenie tez zawsze ustawiam do naciśnięcia LAP więc polecam:)
Zmiana kodu 3 z przodu:)
- tarantula
- Stary Wyga
whitemamba pisze:jak na screenach.do tego polecam wyłączyć autolap gdy robisz taki trening.Dzięki temu odcinki biegane z zadaną prędkością będą traktowane jak jedno okrążenie i nie będzie tak często pikać.
Ok, dzięki, mam tak samo poustawiane. Jeszcze muszę więc wyciąć parę rzeczy.whitemamba pisze:jak na screenach.do tego polecam wyłączyć autolap gdy robisz taki trening.Dzięki temu odcinki biegane z zadaną prędkością będą traktowane jak jedno okrążenie i nie będzie tak często pikać.
Czyli rozumiem, że: jeżeli mam ustawiony jakiś zadany odcinek/określone zadanie treningowe to tuż po skończeniu zegarek OD RAZU go realizuje? Czy jest jakieś opóźnienie? Bo np przy ustawionych przerwach pika ostatnie 5 sekund zanim mam rozpocząć odcinek biegowy
Natomiast jeżeli dany odcinek/przedział czasu zakończę DO NACIŚNIĘCIA LAP to zegarek skończy liczyć i nie podejmie żadnej akcji ale będzie rejestrował trening? Czy przestanie rejestrować?
Mógłbym wyłączyć autolapa na stadionie, gdzie wiem kiedy go wcisnąć samemu, natomiast w terenie wolę mieć automatyczny autolap co 1 km. Nie chcę mieć 2 kilometrówek liczonych jako 1 odcinek, chyba wolę mieć jako 1, jakoś bardziej ta cyfra do mnie przemawia i zawsze byłą dla mnie odzwierciedleniem wszystkiego

W FR 230 mam profil biegowy i inny. Czy mogę np profil BIEG przeznaczyć na biegi w terenie a INNY ustawić właśnie pod bieganie na stadionie bez autolapa?
I dla tego drugiego profilu mogę wtedy ustawić inne ekrany danych bardziej przydatne na bieżni.
5 km ~ 20'
)