Komentarz do artykułu Głodowanie po treningu - wnioski po wykładzie Profesora Hawleya
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
- Życiówka w maratonie: brak
Nie znalazłem w tekscie. Glikogen w zasadzie po 8 godzinach snu , jeżeli porządnie zjedliśmy dzień wcześniej nie będzie jakiś mega uszczuplony. Dlatego kieruje to moje podejrzenia w kierunku hormonów jak insulina, GH, kortyzol.
Największa wada tego badania to to, że byli to ludzie którzy wcześniej nie trenowali więc poprawy parametrów naturalnie były większe.
Nie jest to idealne badanie ale bardzo podobne efekty to dało do eksperymentu Hawleya.
Największa wada tego badania to to, że byli to ludzie którzy wcześniej nie trenowali więc poprawy parametrów naturalnie były większe.
Nie jest to idealne badanie ale bardzo podobne efekty to dało do eksperymentu Hawleya.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
A, no właśnie, o tym zapomniałem, że z takimi niewytrenowanymi to ich reaktywność na bodźce jest ogromna i dlatego pisałem o stosunkowo małej grupie, bo przecież jeszcze musieli ich podzielić na dwie grupy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Synteza cytryniana? Chodzi Tobie o Citrate cycle? To jest prozes wytwarzani (za pomoca tlenu) ATP w mitochondriach, gdy wegle, tluszcz i bialko jest redukowane do ATP, CO2 i H2O (i pare innych). Jednym slowem: tlenowy proces powstawania ATP (ATP jest najprostszy nosnik energii i jego rozpad daje energie miesniom)Bogil pisze: -Synteza cytrynianowa(Rolli? ) - 17,9% vs. 19,1%
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_kwasu_cytrynowego
HAD activity? Chodzi Tobie o beta-oksydacje? beta-HAD jest enzym ktory aktywuje tluszcz w aerobowym procesie metabolizmu.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Beta-oksydacja
Ale jak Cie ten temat interesuje, to tu cos do dalszego czytania:
http://jap.physiology.org/content/104/4/1045
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 3/abstract
http://jap.physiology.org/content/110/1/236
Musze przyznac, ze sam wszystkiego jeszcze nie przeczytalem, ale uwazam ze jest dobrze udowodnione ze biegi na czczo i redukcja kalorii w diecie poprawia metabolizm skutecznie w treningu.
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki Rolli! W wolnej chwili przeczytam.
A mówi Ci coś PPAR, PGC1 i wpływ wolnych kwasów tłuszczowych na nie?
Pytałem na jednej grupie na FB o te badania i odpowiedział mi odziwo Prof. Lyle McDonald - badacz metabolizmu.
"Lyle McDonald: Fatty acids are turning out to be molecular signals to thinkgs like PPAR, PGC1 and stuff. So probably by not lowering FFA availability following exercise"
Pytałem na jednej grupie na FB o te badania i odpowiedział mi odziwo Prof. Lyle McDonald - badacz metabolizmu.
"Lyle McDonald: Fatty acids are turning out to be molecular signals to thinkgs like PPAR, PGC1 and stuff. So probably by not lowering FFA availability following exercise"
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
Jeszcze ciekawostka co do HAD czyli jak twierdzi Rolli aktywacje tłuszczu w aerobach.
Edit: Nie moge zamieścić obrazka ze względu na prawa autorskie. Dlatego opis.
HAD - beta oksydacja tłuszczy w grupie mężczyzn którzy trenowali po posiłku spadła, a w grupie bez posiłku wzrosła.
Cykl Krebsa - znacznie zwiększył swoją efektywność w grupie bez posiłku.
Jednak jest link do ilustracj akurat w dostępnym abstrakcie:
https://www.researchgate.net/publicatio ... sted_state

Edit: Nie moge zamieścić obrazka ze względu na prawa autorskie. Dlatego opis.
HAD - beta oksydacja tłuszczy w grupie mężczyzn którzy trenowali po posiłku spadła, a w grupie bez posiłku wzrosła.
Cykl Krebsa - znacznie zwiększył swoją efektywność w grupie bez posiłku.
Jednak jest link do ilustracj akurat w dostępnym abstrakcie:
https://www.researchgate.net/publicatio ... sted_state
Ostatnio zmieniony 15 paź 2016, 16:14 przez Bogil, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jesli sie nie myle, to jest to odwrotnie PPAR stymuluje wzrost wolnych kwasow tluszczowych we krwi. A PPAR stymuluje PGC1. PGC1 jest stymulowany przez trening aerobowy.Bogil pisze:Dzięki Rolli! W wolnej chwili przeczytam.
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
Wow , sporo badań. Czy w którymś z nich były ograniczenia kaloryczne czy tylko rotacja posiłkami przed lub za trening?Rolli pisze:
Musze przyznac, ze sam wszystkiego jeszcze nie przeczytalem, ale uwazam ze jest dobrze udowodnione ze biegi na czczo i redukcja kalorii w diecie poprawia metabolizm skutecznie w treningu.
-
- Zaprawiony W Bojach
Te studia opisuja efekty biegania na czczo.Bogil pisze:Wow , sporo badań. Czy w którymś z nich były ograniczenia kaloryczne czy tylko rotacja posiłkami przed lub za trening?Rolli pisze:
Jak chcesz cos poczytac o ograniczaniu kalorii to zajrzyj tu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1413655/
Restrikcja kalorii jest najlepiej udowodnionym faktem na dlugowiecznosc. Niestety malo kto chce ograniczyc kolacje... ja tez mam z tym problemy.
Mam jeszcze duzo wiecej prac naukowych na ten temat. Ale po niemiecku.
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
O tym słyszałem ale akurat wydaje mi się to nie zbyt dobrym pomysłem. BMR jest w niewielkim stopniu zmienny, zwalniają inne elementy metabolizmu np NEAT, TEF, EAT i podobne efekty można uzyskać zwiększając dostępność GH, zmniejszając ilość IGF-1 i Insuliny więc po co się głodzić i zwalniać renegeracje?
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
Pare ciekawostek - Podejrzany PGC1-alfa zmienia nasz metabolizm na osi tluszcze - glukoza (przy pomocy zwiększonego wydzielania kwasu 3-amniomasłowego - ponoć suplementacja HMB też może to robić), oprócz postu może być aktywowany również przez:
-ekspozycje na zimno (Phelbs ponoć trenuje w zimnej wodzie i zjada 12000 kcal. Czy to ma sens?)
-masaże
Może on zmieniać ilośc włókien typu 1 w naszych mięśniach.
-ekspozycje na zimno (Phelbs ponoć trenuje w zimnej wodzie i zjada 12000 kcal. Czy to ma sens?)
-masaże
Może on zmieniać ilośc włókien typu 1 w naszych mięśniach.
-
- Zaprawiony W Bojach
Na wieksza czy na mniejsza ilosc?Bogil pisze: Może on zmieniać ilośc włókien typu 1 w naszych mięśniach.
Jak Ciebie tak interesuje spalanie kalorii, to poczytaj o AMPk.
-
- Zaprawiony W Bojach
Link?Bogil pisze:Jeszcze soda oczyszczona w badaniach podbiła aktywność PGC1.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja wiem tylko o zimnych kapielach i wolnym bieganiu co pobudza biogeneze mitochondriow w ST.Bogil pisze:Jeszcze soda oczyszczona w badaniach podbiła aktywność PGC1.