Skończyłem w tym roku 20 lat i zachciało mi się trenować. Mam 195 cm wzrostu i ważę 80 kg. Zawsze byłem aktywny, jednak nigdy nie lubiłem biegać na wf i po za nim, nie licząc biegania za piłką. Jednak niechęć do biegania nie powodowała, że byłem słaby w tej "dyscyplinie", wprost przeciwnie.
Mój najlepszy czas na 400m uzyskany 2 lata temu wynosił 54 sekundy. 3 dni temu stoper wykazał 55 sekund, wiec nieznacznie (znacznie) gorszy. Jak mówiłem nigdy żadnych treningów pod biegi.
I cisnąc w sedno problemu. Nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób mam sobie ułożyć plan treningowy. W internecie jest pełno przeróżnych planów, ćwiczeń, metod. Za dużo....
Wolałem napisać tutaj, może znajdą się osoby, które nakierują mnie na właściwe tory. Nie chcę dostawać gotowca, bo nie możecie go dla mnie stworzyć, nie wiedząc jak biegam, nie znając moich słabych i silnych metrów na dystansie 400m.
Chciałbym otrzymać porady na temat treningów wytrzymałościowych, szybkościowych, siłowych, gibkościowych. Jakie powinienem robić cykle, kiedy ostrzej, kiedy dać sobie siana. Podchodzą do tego poważnie, choć nie zamierzam startować w żadnych eventach. Robię to tylko i wyłącznie dla własnego zdrowia i satysfakcji
Za każdą istotną informację będę wdzięczny. Jeżeli potrzebujecie jeszcze jakieś informacje na mój temat, żeby bardziej personalnie podejść do mojej osoby to oczywiście śmiało pytać
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Daniel