„Ukryte terapie” Jerzego Zięby

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Andrew1962 pisze:Osobiście i jakieś 80% mojej bliższej i dalszej rodziny suplementujemy się wit. C, D3, K... i widzimy pozytywy. Ale tak jak napisałem wyżej to nasza sprawa. Z drugiej strony po to jest Forum aby sobie na nim kulturalnie podyskutować, prawda?
Jasne. Mi w ogóle nie przeszkadza, że ktoś się jakąś tam chemią suplementuje i lepiej się od tego czuje. Pociągnąłbym Twoją myśl trochę dalej i napisał, że po to są dziennikarze zajmujący się tematyką naukową i audycje popularno-naukowe, żeby od czasu do czasu powiedzieć, po czym rozpoznać różnej maści szarlatanów i nie ma się co z tego powodu na nich obrażać.
Andrew1962 pisze:Trudno się nie zdziwić, a tym bardziej teraz mając tę wiedzę, że przedstawiciel branży inżynieryjno-budowlanej tak dobrze wypunktował te wnioski.
Jak już pisałem, żadnym przedstawicielem nie jestem bo nikt mnie do bycia przedstawicielem nie wytypował a i nikogo o pozwolenie nie pytałem. Jak widać, Ziębę może wypunktować każdy trzeźwo myślący. Tylko komu w dzisiejszym świecie chce się na to tracić tyle cennego czasu?
Andrew1962 pisze:Po drugie mogę również wstawić linki, które przedstawiają Ziębę w zupełnie odwrotnym świetle ale po co?
No właśnie, po co? Przecież wystarczy posłuchać jakie dyrdymały plecie i żadne światło nie pomoże.
kojer pisze:"Oczywiście inżynier Zięba jest ostrożny i nie chce wejść w konflikt z prawem – wyraźnie podkreśla – “nie twierdzę, żeby nie stosować chemioterapii“, ale jednocześnie ostrzega – “jeśli ktoś został poddany chemioterapii czy radioterapii, to leczenie alternatywne jest dużo mniej skuteczne“. Reakcja wierzących będzie oczywista. Chemia nie działa, chemia okalecza, a w dodatku po chemii to już nawet recepty Zięby mi nie pomogą. Co wybierze? "
To analogiczna sytuacja, jak z jego opinią o szczepionkach. Jest antyszczepionkowcem, przedstawia jakiegoś nawiedzonego antyszczepionkowca jako autorytet w dziedzinie szczepień a jednocześnie mówi, że szczepiłby wszystko co się rusza gdyby szczepienia były bezpieczne.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:6. Właśnie choroby autoimmunologiczne: pan Zięba twierdzi, że potrafi je wyleczyć. Jak może tak twierdzić gość, który może być nawet nie wie na czym polegają, a na pewno nie zadaje sobie trudu poznania ich mechanizmów. Gdyby chciał coś o nich wiedzieć to mógłby się douczyć. Nie mówił by wtedy o "układzie autoimmunologicznym", bo coś takiego zwyczajnie nie istnieje.
Strasznie jesteś cięty na biednego Ziębę. :lalala:
Czepiasz się jego przejęzyczeń, jak Zięba czepnął się przejęzyczenia pana doktora.
A jeżeli chodzi o choroby autoimmunologiczne, to medycyna akademicka nie zna ich pochodzenia, ani nie potrafi ich leczyć, więc Zięba od lekarzy pod tym względem nie ma się czego uczyć.
Czy Zięba potrafi je leczyć? Nie wiem, czy każdą, ale plamicę u mojej córki udało się "przepędzić" przy pomocy witaminy C wg wskazówek z książki Zięby. Oczywiście jest to jednostkowy przypadek i lekarka stwierdziła, że to musiał być zbieg okoliczności...
Ale pewne mechanizmy w tym wypadku są godne odnotowania. Np. tolerancja układu trawiennego na duże dawki witaminy C. Gdy człowiek jest chory może w siebie załadować olbrzymie dawki witaminy bez negatywnych reakcji układu trawiennego. Gdy jest zdrowy, wystarcza stosunkowo niewielka dawka, by dostać rozwolnienia. Córka chorując mogła dziennie łyknąć 15-20g witaminy C i robiła to zawsze z ochotą bez efektów ubocznych. Gdy choroba minęła, już 2-3g powodowały bulgotanie w brzuchu (czasem nawet rozwolnienie) i córka protestowała, gdy proponowałem wypicie witaminy.
Podobnie poradziłem sobie z paradontozą, która mnie męczyła od kilku lat. Witamina C zlikwidowała bóle dziąseł i krwawienia. Kolejny jednostkowy przypadek, ale znów zgodny z tym, co wyczytałem u Zięby. Może to efekt placebo, albo autosugestia, ale z dziąsłami mam chwilowo spokój. A pani periodontolog, u której próbowałem wcześniej się leczyć, powiedziała, że tak już będzie, że taki wiek, taka uroda, i że trzeba lepiej szczotkować, a najlepiej to 3x dziennie płukać Listerine. A jak się pogarsza, to jeszcze preparatami ziołowymi.
No kurcze, to ja wolę szarlatańskie metody opisane przez Ziębę bo tańsze i skuteczne. :taktak:

A tak poza tym, ja też jestem z lobby inżynieryjno-budowlanego. :spoko:
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Strasznie jesteś cięty na biednego Ziębę. :lalala:
Czepiasz się jego przejęzyczeń, jak Zięba czepnął się przejęzyczenia pana doktora.
Ja się obawiam, że to mogło nie być przejęzyczenie tylko że on nie wie o czym mówi :hejhej: Że jestem cięty, tak wyszło. Nie podoba mi się jego maniera a do tego antyszczepionkowców stawiał bym gdzieś pomiędzy wyznawcami teorii chemtraili i reptilian, gdyby antyszczepionkowcy nie mieli takiego potencjału szkodniczego.
Poza tym, ktoś musi reprezentować drugą stronę.
fotman pisze: No kurcze, to ja wolę szarlatańskie metody opisane przez Ziębę bo tańsze i skuteczne. :taktak:
No i dobrze. Jak mawiał znajomy - "Albo cię to zabije, albo wzmocni".
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

Andrew1962 pisze:
kojer pisze:
Andrew1962 pisze:Czy Ty czasem nie reprezentujesz środowiska medyczno-farmaceuteycznego? To tak poza nawiasem.
Standardowa odpowiedź altmedowca jak nie wie co powiedzieć.

Zięba jest szarlatanem, na dodatek z tych gorszych.

"Oczywiście inżynier Zięba jest ostrożny i nie chce wejść w konflikt z prawem – wyraźnie podkreśla – “nie twierdzę, żeby nie stosować chemioterapii“, ale jednocześnie ostrzega – “jeśli ktoś został poddany chemioterapii czy radioterapii, to leczenie alternatywne jest dużo mniej skuteczne“. Reakcja wierzących będzie oczywista. Chemia nie działa, chemia okalecza, a w dodatku po chemii to już nawet recepty Zięby mi nie pomogą. Co wybierze? "

https://patolodzynaklatce.wordpress.com ... ersytecie/
Toś Pan Panie Kojer pojechał!
Po pierwsze to nie przez brak argumentów zadałem to pytanie a z czystej ciekawości. Trudno się nie zdziwić, a tym bardziej teraz mając tę wiedzę, że przedstawiciel branży inżynieryjno-budowlanej tak dobrze wypunktował te wnioski.
Po drugie mogę również wstawić linki, które przedstawiają Ziębę w zupełnie odwrotnym świetle ale po co? Przecież Pan już ma swój osąd wydany. Mnie jego działalność nie przeszkadza i nie uważam jej za szkodliwą zresztą stosując się do niektórych jego zaleceń od przeszło roku.
I po trzecie temat dotyczy Zięby a nie mnie więc wypraszam sobie uwagi osobiste! To w nawiązaniu do punktu pierwszego.
Pozdrawiam
Cóż to jest altmedowy standard. Gdy ktoś coś powie źle na altmedowego "guru" to od razu słyszy, ze jest na garnuszku bigpharmy.
Nie interesują mnie linki stawiające "w świetle", jak już chcesz coś linkować to zweryfikowane badania naukowe potwierdzające jego hipotezy. Tyle, że nie ma. I zanim zaczniesz coś wklejać to zapoznaj się dokładnie z tym co ja wkleiłem i linkami w nim, żeby nie trzeba było się powtarzać.
Zieba i jemu podobni to hieny żerujące na nieszczęściu innych.
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale jak on żeruje na tym nieszczęściu? Sprzedając książki i suplementy? No ja Cię proszę :P
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
Awatar użytkownika
Andrew1962
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44.46

Nieprzeczytany post

kojer pisze: Cóż to jest altmedowy standard. Gdy ktoś coś powie źle na altmedowego "guru" to od razu słyszy, ze jest na garnuszku bigpharmy.
Nie interesują mnie linki stawiające "w świetle", jak już chcesz coś linkować to zweryfikowane badania naukowe potwierdzające jego hipotezy. Tyle, że nie ma. I zanim zaczniesz coś wklejać to zapoznaj się dokładnie z tym co ja wkleiłem i linkami w nim, żeby nie trzeba było się powtarzać.
Zieba i jemu podobni to hieny żerujące na nieszczęściu innych.
Kolego, widzę, że dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu, ten Twój link i z nim powiązane są tak samo wiarygodne jak to, że Ty przeczytałeś "Ukryte terapie".
Szkoda mojego czasu na nią.

Dla innych chcących się czegoś więcej dowiedzieć tylko kilka odnośników:
1. Dwukrotny laureat nagrody Nobla często przywoływany przez Ziębę jego sposób leczenia: http://www.faceci.com.pl/pauling.html
2. Amerykański chirurg ortopeda, potwierdzone 20 000 przypadków wyleczeń różnych schorzeń poprzez duże dawki Vit. C : http://vitamincfoundation.org/www.ortho ... andida.htm
3. Amerykański naukowiec i lekarz ogólny, protoplasta stosowania dużych dawek Vit. C, dr. Klenner, liczne udowodnione przypadki wyleczenia polio i innych chorób.
http://www.doctoryourself.com/klennerbio.html
Itd.itp...

Z iPad .
“Ból jest stanem przejściowym. Duma pozostaje na zawsze.”
Obrazek
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Andrew1962 pisze:1. Dwukrotny laureat nagrody Nobla często przywoływany przez Ziębę jego sposób leczenia: http://www.faceci.com.pl/pauling.html
Wikipedia pisze:W roku 1973 założył prywatny instytut – Linus Pauling Institute of Science and Medicine w Menlo Park, w którym między innymi prowadził badania nad biologiczną rolą witaminy C. Entuzjazm Paulinga dla witaminy C nie miał potwierdzenia w badaniach klinicznych[3][4] i po jego śmierci Instytut w Kalifornii został zamknięty.
Andrew1962 pisze:2. Amerykański chirurg ortopeda, potwierdzone 20 000 przypadków wyleczeń różnych schorzeń poprzez duże dawki Vit. C : http://vitamincfoundation.org/www.ortho ... andida.htm
Potwierdzone przez kogo? Przez "Vitamin C foundation"? W jaki sposób?
Andrew1962 pisze:3. Amerykański naukowiec i lekarz ogólny, protoplasta stosowania dużych dawek Vit. C, dr. Klenner, liczne udowodnione przypadki wyleczenia polio i innych chorób.
http://www.doctoryourself.com/klennerbio.html
Polio jest bardzo dobrym przykładem, bo w Polsce w ostatnich dziesięcioleciach jest praktycznie szerzej nie znane. Może się to jednak zmienić za sprawą Zięby, jego guru (tego na J., na którego Zięba powołuje się jako na autorytet w dziedzinie szczepień) i innych antyszczepionkowców.
Awatar użytkownika
Andrew1962
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44.46

Nieprzeczytany post

Dobre, potwierdzone przez badania kliniczne :)
Tutaj jedna z wielu stron http://www.internetwks.com/pauling/stories.html, możesz poczytać potwierdzenia skuteczności zasosowań jego leczenia, niestety nie kliniczne. Po prostu przypadki pojedynczych osób, które latami zmagały się z różnymi dolegliwościami, a z którymi udowodnione klinicznie sposoby leczenia, niestety nie mogły sobie poradzić.

A tak jako ciekawostka, pytałem kilku znajomych lekarzy, w tym między innymi kardiologa, endokrynologa, gastrologa i nawet dentystę, czy słyszeli, a może znają i co w takim razie sądzą o leczeniu dużymi dawkami witaminą C. Hm, wszyscy słyszeli :) a niektórzy nawet się nią suplementują ale oficjalnie tego nigdy nie przyznają.
Kto by chciał podcinać gałąź na której mu się całkiem wygodnie siedzi?

Osobiście kończę udział w tej dyskusji. Każda ze stron, używając języka wojskowego, okopana na swoich pozycjach i ani myśli oddać choć piędzi bronionej ziemi ;)
Dziękuję i pozdrawiam.
“Ból jest stanem przejściowym. Duma pozostaje na zawsze.”
Obrazek
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiście każdy ma swoje zdanie. Szczególnie gdy komuś coś pomogło albo poprawa zbiegła się w czasie. Dla mnie leczenie ziołami jest ok, jeżeli ktoś jest świadomy każdego działania danego zioła. Leczenie witaminami czy czymś innym tak samo. Granicę stanowi dla mnie chyba dopiero wybijanie czy wycinanie zagrożonych gatunków.
Gorzej gdy ktoś formułuje stwierdzenia daleko wykraczające poza to, czego jest w stanie dowieść a dodatkowo podważa wiedzę naukową, doszukuje się spisków przeciw własnej, genialnej osobie, nawołuje do nie przyjmowania szczepień, wszędzie widzi jakieś zagrożone "lobby" itd.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Za cytuje coś z książki:
To „obudzenie” na ogół przychodzi znienacka. Bez w względu na wiek czy płeć. Szok. Pytamy : „jak to się dzieje, że wysportowani ludzie w wieku 25 – 30 lat nagle umierają na… zawał?” Ze zdziwieniem stwierdzamy : „kto by pomyślał? Taki zdrowy facet, młody, wysportowany i… już go nie ma?”. Skąd u 40-letniej kobiety zaawansowana osteoporoza? a taka bogata, znana, sławna i ...prowadząca taki zdrowy styl życia?! Skąd u jakiejś, pozornie zdrowej osoby nagle… udar!? Skąd? A przecież często mówimy :
„był(a) okazem zdrowia”. Albo .. : „dlaczego ja? mam dopiero 27 lat, to skąd u mnie nowotwór?”.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to zacytowałeś. O jakie "obudzenie" Ziębie tu chodzi?
Yahoo pisze: Pytamy : „jak to się dzieje, że wysportowani ludzie w wieku 25 – 30 lat nagle umierają na… zawał?”
Lekarze sportowi wiedzą jak to się dzieje. W ogromnej większości przypadków wiedzą.
Yahoo pisze: Ze zdziwieniem stwierdzamy : „kto by pomyślał? Taki zdrowy facet, młody, wysportowany i… już go nie ma?”.
Ja takie rzeczy stwierdzam raczej ze smutkiem a nie ze zdziwieniem. Jednak większość "zdrowych facetów, młodych, wysportowanych" dalej tu jest.
Yahoo pisze:Skąd u 40-letniej kobiety zaawansowana osteoporoza? a taka bogata, znana, sławna i ...prowadząca taki zdrowy styl życia?!
Tego to nie wiem, nigdy nie musiałem się osteoporozą interesować.
Yahoo pisze: Skąd u jakiejś, pozornie zdrowej osoby nagle… udar!? Skąd?
Zdarza się. Przyczyną jest chyba zator tętniczy?
Yahoo pisze:„był(a) okazem zdrowia”.
Żaden stan nie trwa wiecznie.
Yahoo pisze:Albo .. : „dlaczego ja? mam dopiero 27 lat, to skąd u mnie nowotwór?”.
Wystarczy popatrzeć na wyniki pomiarów jakości powietrza w naszym pięknym kraju. A są jeszcze i inne czynniki kancerogenne.

Więc jeszcze raz: o jakim "obudzeniu" mowa? O obudzeniu z czego? Bo trochę za mało zacytowałeś, żeby się połapać o co ci chodzi.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Pewnie chodziło, że organizm choruje, nie wiemy dlaczego, zdrowo się odzywamy, zdrowy tryb życia prowadzimy, dbamy o higienę ciała. A tu coś nas boli.
I nie wiemy jakie są podstawy chorób, na czym się opierają, co je powoduje.

Ty wierzysz w medycynę akademicka i każdy lek który ci lekarz przepisze na receptę weźmiesz, bo innej drogi nie ma, tak?
Jesteś zamknięty w sobie, nie możesz, bądź nie chcesz otworzyć się na inne metody leczenia.

Byś wziął nawet statyny aby obniżyć cholesterol?

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Marx
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja wiem skąd wiedzą o terapii witamina C. Oglądali serial "dr House"...
Endomondo
Obrazek
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:Pewnie chodziło, że organizm choruje, nie wiemy dlaczego, zdrowo się odzywamy, zdrowy tryb życia prowadzimy, dbamy o higienę ciała. A tu coś nas boli.
I nie wiemy jakie są podstawy chorób, na czym się opierają, co je powoduje.
No to jednak słabą ma wiedzę ten Zięba skoro nie wie co powoduje/ może powodować wymienione przypadki. Tym bardziej podejrzane są jego kategoryczne stwierdzenia, że potrafi leczyć to czy tamto.
Yahoo pisze:Ty wierzysz w medycynę akademicka i każdy lek który ci lekarz przepisze na receptę weźmiesz, bo innej drogi nie ma, tak?
Powiedział bym raczej, że uznaję osiągnięcia współczesnej medycyny.
Yahoo pisze:Jesteś zamknięty w sobie, nie możesz, bądź nie chcesz otworzyć się na inne metody leczenia.
Po co mam się otwierać na jakieś inne metody, gdy dotychczasowe sprawdzają się bardzo dobrze?
Yahoo pisze:Byś wziął nawet statyny aby obniżyć cholesterol?
Nie wiem co bym wziął gdybym musiał obniżać cholesterol. Na razie nigdy nie musiałem, więc temat jest mi obcy. Jak będzie taka potrzeba, to poradzę się fachowca. Na pewno nie będę zaczynał od internetu ani od porad jakiegoś gościa który ma nikłe pojęcie o medycynie, o czym dowodzą m. in . jego wierzenia na temat szkodliwości szczepień.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Na pewno nie będę zaczynał od internetu ani od porad jakiegoś gościa który ma nikłe pojęcie o medycynie, o czym dowodzą m. in . jego wierzenia na temat szkodliwości szczepień.
Ale przecież w ruchu antyszczepionkowym także są lekarze. :ble:
Z Ziębą jest tak, że podsuwa metody na choroby, na które medycyna akademicka nie zna lekarstwa. Głównie są to choroby autoimmunologiczne. Nie są to metody wymyślone przez niego osobiście. Mają swoich adwokatów także wśród lekarzy.

Ja jestem bardzo sceptyczny co do wiedzy lekarzy. Każdy biegacz, który musiał udać się z kontuzją do jakiegokolwiek ortopedy potwierdzi, że przeważnie spotyka się z niewiedzą, lekceważeniem, a często butą pana doktora. Obawiam się, że w innych specjalizacjach nie jest lepiej. Dlatego nie jestem skłonny wychwalać pod niebiosa lekarzy, a potępiać w czambuł samouków takich jak Zięba.
Oczywiście Zięba nie jest nieomylny- trzeba patrzeć krytycznie na jego poglądy. Np. pogląd, że bieganie jest kancerogenne jest debilny. Nie przemawia do mnie teoria, że wszystko, co powoduje pojawienie się wolnych rodników prowadzi wprost do nowotworu. Myślę, że wolne rodniki w organizmie mają swoją pozytywną rolę do odegrania (gdzieś, chyba na bieganie.pl, był artykuł na ten temat).

Medycyna, mimo swoich wielu osiągnięć, jeszcze niewiele wie o ludzkim organizmie. I obawiam się, że nigdy nie ogarnie całości.
Podobnie jak Zięba i jemu podobni ludzie dobrej woli. :spoko:
Na końcu, w przypadku choroby, ty człowieku zostajesz postawiony przed decyzją: ufasz niedouczonym lekarzom, czy nieprofesjonalnym doradcom?
Co lepsze: dżuma czy cholera? :niewiem:
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
ODPOWIEDZ