Bieg na 100m

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
maksio39
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, niedługo będę miał 16 lat, a mój czas na 100m to 11.6 s. Jak dla mnie nie jest zbyt zadowalający i chciałbym go jakoś poprawić. ;) Niedługo mam zawody w lekkoatletyce, a mieszkam na wsi, więc żadnej siłowni ani specjalnego trenera nie mam. Sądzę, że wy może pomoglibyście mi i napisalibyście jakie ćwiczenia najlepiej wykonywać. :) Oczywiście czas jest bez sprzętu tzn. kolce i blok ;)
PKO
Dancik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czas jest naprawde niezły ( o ile dobrze zmierzony) Na zawodach I kalsy niektóre cwaniaki w kolcach za 600 zł tyle nie biegają :)
Bez sprzętu co można polecić ...
siła biegowa ( skipy abcd, wieloskoki, podbiegi)
dużo sprawności ogólniej, core stability ( to naprawde ważne)
wielobój rzutowy ( jeśli nie masz piłki lekarskiej to weź jakiś kamień, tak do 4 kg)
maksio39
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czas dobrze zmierzony, w-fista powiedział, że najlepszy ze szkoły, to bardzo się ucieszyłem. :) Słyszałem, że skakanie na pieniek, i zeskakiwanie z tego przez jakieś 15 minut dziennie coś daje, prawda? :)
Dancik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

https://www.youtube.com/watch?v=X3KDvyzW49A
Bezpieczniejsze będą hopy na trawie
maksio39
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przez pieńki drzewa można skakać? Chodzi mi o to, żeby ustawić ich kilka w krótkich odległościach i skakać. :) A tak wgl to po jakim czasie będą efekty? Bo zawody już mam ok. 10 maja ;/
Dancik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

no tak pewnie że możesz, chodzi o to żeby było miękkie podłoże w miare
No do 10 maja to dużo nie wytrenujesz ale w dłuższej perspektywie na pewno będą spore postępy
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Bardzo dobry czas, ale mysle ze ta k naprawde to okolo 11,2 co jest bardzo dobrym wynikiem.

Bez trenera trenowac sprinty nie ma szans. Okolo 60% treningu jest technika i sila.
maksio39
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A czy ktoś z was mógłby mi zrobić jakiś plan treningowy, czy coś takiego? :) Trening bd zaczynał od piątku , bo w czwartek mam zawody wojewódzkie sztafetowe, więc nie chcę się przemęczać. :) Jeszcze powiem, że jedyny sprzęt jaki posiadam to drążek, niedawno zakupiony, jeszcze niezamocowany ;)
aeaa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeśli masz zawody w tym tygodniu to już za późno na trening. Teraz zostaje ci tylko odpoczynek ewentualnie DZISIAJ ! jutro już za późno, ostatni akcent szybkości. Zrób 10 min truchtu po trawie + delikatne rozciąganie + 2 serie skipów cba 30 m + 2 szybkie przebieżki (80% szybkości) oraz 6x40m szybko (na 95 % możliwości) prawidłowo technicznie biegane na przerwach 3 min. Jutro odpocznij, w środę delikatnie 10 min trucht oraz 2 x cba + przebieżki x 4 delikatnie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ