Running Index

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Polar udostępnił Running Index report. Na ile jest to miarodajne teraz, nie wiem. Wiem, że 1km obecnie w 3:50 jest dla mnie wyczynem, tempa max nie wykręcę lepszego, jak 2:40/km . Brakuje mi oddechu. Nad czym, i jak pracować by to co przedstawia analiza stało się realne? Kilometraż to ok 60-70 na tydzień.
Treningi:
1 15km cross, pod górkę ok 5min/km, płasko w granicach 5:30, zbiegi ok 4:40/km. Co trzeci tydzień 18km BNP.
2 BS 10-12km po ok 5:45/km
3 BS + 6x przebieżki ok 8-10km po 5:35/km
4 Rytmy 3kmBS+ 3x(200m+200tr+200R+400tr+400R+200tr)+2,5km BS razem coś ok 10-11km
5 BS jak z 2
6 Progowy 2km BS+ 5x(1600m/p 1'tr) lub 3x(3200/p 2'tr)+2kmBS
7Wolne lub BS 8-10km po ok 6:00 - 6:10/km
Dwa BS-y w tygodniu na bieżni w pracy, akcenty robię na powietrzu. W pracy po bieganiu robię wznosy kolan na poręczach, podciąganie na drążku 8 serii po 8 powtórzeń.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
PKO
VO2max

Nieprzeczytany post

7 treningów w tygodniu - jesteś zawodowcem ?
2 treningi na bieżni a na dworze tak pieknie swierze powietrze ludzie zwięrzęta budynki itd. itd.

wystartuj sobie w jakimś biegu na 10 km w zawodach
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

Smoła, po pierwsze to Running Index pokazuje u Ciebie, że od lutego zrobiłeś wyraźny progres i to jest fakt. Moim zdaniem projekcje wyników w oparciu o RI są bardzo wiarygodne (u mnie działają niemal idealnie). Jeśli masz wskaźniki z kilku miesięcy to możesz zakładać, że pobiegniesz w pobliżu tych założeń okolicach od 3k do 10k. Nie zbliżysz się natomiast do wyniku w Maratonie, który jest przeszacowany u Ciebie. Ale to kwestia, że nie prowadziłeś przez zimę treningu maratońskiego.
Obrazek
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:!2
Życiówka w maratonie: 3:10:31

Nieprzeczytany post

Te wskaźniki są trochę słabe. Jak ktoś robi duzo biegania w 1 zakresie, to RI jest bardzo wysoki po takich treningach i potem występują takie szacowania... Według RI u mnie może by się pokryło co najwyżej w teście coopera, cała reszta jest przekłamana. Szykuję sie w maratonie na złamanie 3:10, a według Polara stac mnie na 2:44. :D
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

VO2max pisze:7 treningów w tygodniu - jesteś zawodowcem ?
2 treningi na bieżni a na dworze tak pieknie swierze powietrze ludzie zwięrzęta budynki itd. itd.

wystartuj sobie w jakimś biegu na 10 km w zawodach
Zawodowcem nie jestem, po prostu lubię biegać, a większość tych biegów to BS, które wcale mnie nie obciążają. Biegam je na średnim tętnie 130 bpm. Dwa treningi na bieżni są z musu, jestem w pracy i nie mam innej możliwości.

Ijon, maratonu nie biorę jeszcze pod uwagę. Biegam dopiero dwa lata (mam 38) i nie czuję się jeszcze mentalnie jak i fizycznie przygotowany do podjęcia takiego wysiłku. Półmaraton, to dla mnie optymalny dystans i zbliżenie się do tego wyniku z RI było by bardzo satysfakcjonujące. Będę biegł w Nocnym we Wrocławiu, ale tu jeszcze nie mażę o takim wyniku, raczej próbę podejmę przy następnym starcie 1 października. Po sobie czuję, że szybsze tempa od 4:15/km są dla mnie wykończające, to jest moja pięta achillesowa. Wykańcza mnie zadyszka, dlatego tak piłuję rytmy. Od maja chcę zamienić je na podbiegi i zwiększyć ilość biegów progowych w okolicy 4:30-4:25/km. Ale czy to dobry pomysł, nie wiem.
Obrazek
Michalku

Nieprzeczytany post

Trochę poza tematem, no ale wybaczcie :-)

Z jakim Polarem biegasz? Jak się sprawuje? Stoję na rozdrożu pomiędzy M400 i V800, decyzje muszę podjąć do końca tyg. i każda opinia mnie ciekawi. Pozdrawiam.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

matti775 pisze:Te wskaźniki są trochę słabe. Jak ktoś robi duzo biegania w 1 zakresie, to RI jest bardzo wysoki po takich treningach i potem występują takie szacowania... Według RI u mnie może by się pokryło co najwyżej w teście coopera, cała reszta jest przekłamana. Szykuję sie w maratonie na złamanie 3:10, a według Polara stac mnie na 2:44. :D
Założenie, że RI będzie wyższe po biegach lekkich jest błędne. Wzór bazuje na sztywnych relacjach dystans - tempo -intensywności (% HR) plus dodaje do tego różnice wysokości (dla v800) oraz zmienność HR (im wyższa, tym większy wpływ na RI). Dlatego ten sam dystans powinieneś kończyć z podobnym RI i nieważne, czy biegniesz na 75% czy 85%. Jeśli średnie wartości biegów lekkich są wyższe, niż jednostek mocniejszych to moim zdaniem pokazuje to słabość wytrenowania w takich intensywnościach, a nie błędne założenia RI. Jak Twój wynik w teście Coopera nie koresponduje z wynikiem w maratonie (zakładając, że trenujesz do maratonu) to trzeba się pewnie przyjrzeć czy trening był właściwy.
Obrazek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

ijon pisze:Jak Twój wynik w teście Coopera nie koresponduje z wynikiem w maratonie (zakładając, że trenujesz do maratonu) to trzeba się pewnie przyjrzeć czy trening był właściwy.
Troche ten test Coopera jest tu nadymany... Wystarczy ze zrobisz przez 2 tygodnie 4x IV na tempie 3k i bedziesz biegal o 20-30s taki test szybciej jak z czystego treningu maratonskiego i w zaleznosci od skladu twoich miesni. Taki wynik Tobie w zaden sposob nie pomoze w dalszym planowaniu treningu.

Do tego RI sie nie odzywam, bo sie w ogole na tym nie znam. Jest to takie VO2max od Polara?
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Jest to takie VO2max od Polara?
Rolli, VO2max Polar po teście wydolności pokazał mi 58.
Obrazek
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Rolli:
Co to jest dokładnie 4xIV?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

4 x intewaly. (sorry, taki skrot dla Inside)
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
ijon pisze:Jak Twój wynik w teście Coopera nie koresponduje z wynikiem w maratonie (zakładając, że trenujesz do maratonu) to trzeba się pewnie przyjrzeć czy trening był właściwy.
Troche ten test Coopera jest tu nadymany... Wystarczy ze zrobisz przez 2 tygodnie 4x IV na tempie 3k i bedziesz biegal o 20-30s taki test szybciej jak z czystego treningu maratonskiego i w zaleznosci od skladu twoich miesni. Taki wynik Tobie w zaden sposob nie pomoze w dalszym planowaniu treningu.

Do tego RI sie nie odzywam, bo sie w ogole na tym nie znam. Jest to takie VO2max od Polara?
Rolli, nie rozumiem co chciałeś przekazać. Ja napisałem, że jak ktoś przygotowuje się do maratonu i uzyskuje w nim wynik słabszy, niż korespondujący z nim wynik z krótkiego dystansu (np Coopera), to jego trening był niewłaściwy. Nie zgadzasz się z tym?
RI Polara właśnie to pokazuje, bo mając dane z dłuższego okresu mówi on jakie możemy uzyskać wyniki. Jak komuś wychodzi np. średnia 66 to wg tabeli polara powinien pobiec test c. na wynik w okolicach 3300, 10k w okolicach 39:10, a Maraton w pobliżu 3:01. To działa jak typowy kalkulator, przy czym wartość tego jest taka, że dane zbieramy przez długi czas po każdym treningu i w ten sam sposób (czyli powtarzalny). Aplikacja polara dostarcza naprawdę fajnego narzędzia, bo można łatwo prześledzić trend tego indexu, kiedy nam on wzrastał, a kiedy spadał. Ja przez zimę przygotowywałem się do Maratonu i tydzień temu pobiegłem kontrolnie 10k i wynik mam niemal idealny w stosunku do projekcji RI.
Obrazek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ijon pisze: Rolli, nie rozumiem co chciałeś przekazać. Ja napisałem, że jak ktoś przygotowuje się do maratonu i uzyskuje w nim wynik słabszy, niż korespondujący z nim wynik z krótkiego dystansu (np Coopera), to jego trening był niewłaściwy. Nie zgadzasz się z tym?
Jak napisalem, test Coopera jest dla mnie za bardzo oddalony od tempa maratonskiego i jest latwo do manipulowania. Tez nie uwzglednia skladu miesni.

Jako przyklad:
ktos kto jest utalentowany na MD bedzie biegal 8x1000 w 3:00, ktos inny, utalentowany na LD pobiegnie 8x1000 w 3:20 i szybciej za nic nie da rady. Oboje osiagna wynik na maratonie okolo 2:35.
Obie te osoby pobiegna test Coopera z bardzo, bardzo roznymi wynikami.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Jak napisalem, test Coopera jest dla mnie za bardzo oddalony od tempa maratonskiego i jest latwo do manipulowania. Tez nie uwzglednia skladu miesni.

Jako przyklad:
ktos kto jest utalentowany na MD bedzie biegal 8x1000 w 3:00, ktos inny, utalentowany na LD pobiegnie 8x1000 w 3:20 i szybciej za nic nie da rady. Oboje osiagna wynik na maratonie okolo 2:35.
Skoro obaj mają taki sam wynik w Maratonie, a bardzo rożny w Cooperze to ten szybszy w teście jest gorzej przygotowany do Maratonu. Ma większą szybkość (bo przecież wyprzedziłby go także na 5k i 10k) i jego teoretyczne tempo maratońskie jest wyższe, ale nie potrafi go utrzymać przez cały dystans.
Obrazek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ijon pisze:
Rolli pisze: Jak napisalem, test Coopera jest dla mnie za bardzo oddalony od tempa maratonskiego i jest latwo do manipulowania. Tez nie uwzglednia skladu miesni.

Jako przyklad:
Skoro obaj mają taki sam wynik w Maratonie, a bardzo rożny w Cooperze to ten szybszy w teście jest gorzej przygotowany do Maratonu. Ma większą szybkość (bo przecież wyprzedziłby go także na 5k i 10k) i jego teoretyczne tempo maratońskie jest wyższe, ale nie potrafi go utrzymać przez cały dystans.
Niestety takie proste to nie jest.
Oni sie roznia na przykład składem mięśni.
Nie wiem czy wiesz, ze niektorzy sa stworzeni zeby biegać szybko inni znowu zeby byc długodystansowcami. To nie ma nic z tym wspólnego czy sa dobrze czy złe przygotowani.

Takie zdanie: "ale nie potrafi go utrzymać przez cały dystans." po prostu nie ma sensu. Jak myślisz, ile pobiegnie Bolt? 1:59? Tylko sie musi porządnie przygotować do maratonu?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ