Intensos90 - dzięki za opinie o "Pianistce", pokrzepiająca
Co czytacie, gdy nie biegacie :)
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
Tak, mam w planie przeczytać cały pierwszy kwartet LA. Mam już tez nabytą "Perfidię", która jest ponoć arcydziełem i otwierającą pozycją tzw drugiego kwartetu, który Ellroy właśnie zaczął. Nie wiem czy po Dali nie przeczytam właśnie "Perfidii" bo od tej można w zasadzie zacząć także przygodę z tymi książkami, ona bowiem dzieje się jeszcze przed Dalią czyli w początkowych latach 40 tych i pojawiają się tam postacie, które można znaleźć w książkach pierwszego kwartetu. "Perfidia" ma dla mnie jedną ogromną zaletę, ponad 800 stron a ja jestem miłośnikiem cegieł.

Najszybsza kupa złomu w galaktyce
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
Mama Kin pisze:jak Ci się podoba Czarna Dalia, to bardzo polecam przeczytać cały tzw. L.A. Quartet. szczególnie Tajemnice LA są rewelacyjne!
Tajemnice LA to jeden z moich ulubionych filmów
Nie wiedziałem, że na podstawie książki, poszukam jej zatem
-
Hanna77
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: 43:44
- Życiówka w maratonie: brak
Ostatnio powróciłam do dawno, dawno czytanych książek, które nie dawały mi spokoju; Carson MacCullers, Serce to samotny myśliwy oraz W zwierciadle złotego oka. Próbuję uchwycić przeszłe wrażenia ; na razie bezskutecznie. W kolejce czeka Pod wulkanem Lowre'go
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
Kiedyś się przekonałem, że powroty bywają bolesne, więc odpuściłem. Tak samo z książkami, które powinienem przeczytać lata temu, ale gdzieś zostały na boku. Trudno 
- Mama Kin
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
koniecznie, książka jest dużo bardziej rozbudowana. a film znakomityPiotr-Fit pisze:Tajemnice LA to jeden z moich ulubionych filmów
Nie wiedziałem, że na podstawie książki, poszukam jej zatem
go get 'em tiger
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 42:48
- Życiówka w maratonie: 3:36:08
ukonczylem ebook Stephen'a Cherniske Caffeine Blues
i.... pozucilem picie kawy
http://www.goodreads.com/book/show/8916 ... eine_Blues
- Andrew1962
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 44.46
Życie bez kawy nie ma sensu więc z pewnością nie przeczytamTomaszrunning pisze:ukonczylem ebook Stephen'a Cherniske Caffeine Blues
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 42:48
- Życiówka w maratonie: 3:36:08
Stal Silvia Avallone
Nic ciekawego...
Nic ciekawego...
- mclakiewicz
- Zaprawiony W Bojach

"Nocnik" niedawno zmarłego Andrzeja Żuławskiego. A właściwie próba jego przeczytania. Odpadłem po kilkunastu stronach.
Byłem ciekawy co takiego napisał o tej Esterce, że książka trafiła na indeks ksiąg zakazanych, poza tym Łysiak wychwalał "Nocnik" jako najlepszą polską książkę zaraz po swoich dziełach.
Odnoszę wrażenie, że autor pisząc pozował na wielkiego znawcę literatury i sztuki bardzo trudnej i intelektualnej (nie wiem jak to ująć, jo je prosty chop ze Ślunska). Taka sztuka dla sztuki (skojarzyło mi się to - jakkolwiek to idiotyczne - ze Świnką Peppą stojącą przed lustrem i gadającej do siebie "Jestem taaaka piękna". Otóż autor chyba siedział przed lustrem pisząc i mówił "Jestem takim intelektualistą"). Uznałem, że szkoda życia na książki, które mnie nie wciągają i darowałem sobie tę niezwykłą intelektualną ucztę. W końcu jest post.
Byłem ciekawy co takiego napisał o tej Esterce, że książka trafiła na indeks ksiąg zakazanych, poza tym Łysiak wychwalał "Nocnik" jako najlepszą polską książkę zaraz po swoich dziełach.
Odnoszę wrażenie, że autor pisząc pozował na wielkiego znawcę literatury i sztuki bardzo trudnej i intelektualnej (nie wiem jak to ująć, jo je prosty chop ze Ślunska). Taka sztuka dla sztuki (skojarzyło mi się to - jakkolwiek to idiotyczne - ze Świnką Peppą stojącą przed lustrem i gadającej do siebie "Jestem taaaka piękna". Otóż autor chyba siedział przed lustrem pisząc i mówił "Jestem takim intelektualistą"). Uznałem, że szkoda życia na książki, które mnie nie wciągają i darowałem sobie tę niezwykłą intelektualną ucztę. W końcu jest post.
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
za free: pdf/epub/mobi
fantastyka antologia polskich autorów
http://geniuscreations.pl/geniusze-fant ... antologia/
częstować się
fantastyka antologia polskich autorów
http://geniuscreations.pl/geniusze-fant ... antologia/
częstować się
-
Robert
- Zaprawiony W Bojach

Tak mi sie skojarzylo - interesujacym kryminalem, z duza obecnoscia braci Grimm jest "Baśniowy morderca" Craiga Russella (niestety nie wiem jak wyszlo polskie tlumaczenie, bo czytalem po niemiecku). W ogole autor ma sporo talentu, czytalem kilka ksiazek z 2 jego cykli, "Hamburg" oraz "Glasgow" - i podobaly mi sie.Biegniszo pisze:Chwilowo czytam nieocenzurowane Baśnie Braci Grimm
A ja niestety, po raz kolejny dalem sie nabrac na kit publikowany przez przez dzial marketingu wydawnictwa - zaintrygowany reklamowym fragmentem:
"Poplątana intryga i wyraziste postaci w nią zamieszane sprawiają, że od Motylka trudno się oderwać od pierwszych stron aż do zaskakującego finału", przeczytalem "Motylka" Katarzyny Puzynskiej.
Ksiazka mocno przecietna - moze i byl pomysl na sensowna intryge, ale wykonanie slabe, styl bez zadnego polotu, czesto irytujace manieryzmy. Wiecej ksiazek tej kobiety nie planuje.
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
U mnie zakupiono i związku z tym wskakuje na listę do przeczytania Jacek Hugo-Bader i jego książka o Broad Peak.