Buty na początek.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich. Od jakiś 3-4 tygodni zacząłem biegać, ale po zakończeniu biegania bardzo bolą mnie nogi tzn: kości. Używałem/używam do biegania butów adidas run cool Running breeze, tylko że mają one ponad rok i pewnie się nawet już zużyły. Czy moglibyście mi doradzić jakie buty wybrać? Zwykle biegam po chodnikach lub po bieżni obok mojego byłego gimnazjum. Z góry dziękuje
Moje dane:
waga:92
Wzrost:182
Moje dane:
waga:92
Wzrost:182
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
Jeśli buty w których biegasz są w odpowiednim rozmiarze, są względnie wygodne to nie ma potrzeby zmiany. W innych butach nie pozbędziesz się dolegliwości jakie teraz Ci doskwierają. Masz normalne objawy początkującego biegacza. Twoje mięśnie, kości, stawy, ścięgna muszą się przyzwyczaić się do zwiększonych obciążeń.
Tak więc polecam biegać w butach które masz a w międzyczasie poczytać sobie o butach, przejrzeć forum i zorientować się w sklepach biegowych jak wygląda rynek obuwia.
Tak więc polecam biegać w butach które masz a w międzyczasie poczytać sobie o butach, przejrzeć forum i zorientować się w sklepach biegowych jak wygląda rynek obuwia.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 0:51
Nie sądzę, żeby była to wina butów - ja biegam w nienajlepszych, nienowszych, a kości nie bolą
Piszesz, że brałeś udział w zawodach kulturystycznych - może poprostu przesadziłeś z treningami
Czasem sport to największe kalectwo 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Spokojnie możesz w tym biegać. Te 75-100km to nic dla buta, spokojnie można biegać w butach i 1000-2000km, a rekordziści jeszcze więcej.
Co do Twoich dolegliwości - strzelam w ciemno, że robisz następujące błędy (być może wszystkie na raz):
1) Biegasz zbyt szybko, biegasz sporo interwałów i tempówek
2) Nie robisz rozgrzewki (zwłaszcza przed szybszymi biegami) lub robisz ją nie do końca właściwą (nie ukierunkowaną na trening biegowy)
3) Pomijasz fazę schłodzenia po bieganiu
4) Nie rozciągasz się
Dodatkowo - jesteś początkującym biegaczem, więc nie dziwne że Cię boli. To trochę tak jakby ktoś pierwszy raz poszedł na siłownię i pobawił się sztangą/hantlami przez pół godziny - na 95% też by go dzień później wszystko bolało.
Co do Twoich dolegliwości - strzelam w ciemno, że robisz następujące błędy (być może wszystkie na raz):
1) Biegasz zbyt szybko, biegasz sporo interwałów i tempówek
2) Nie robisz rozgrzewki (zwłaszcza przed szybszymi biegami) lub robisz ją nie do końca właściwą (nie ukierunkowaną na trening biegowy)
3) Pomijasz fazę schłodzenia po bieganiu
4) Nie rozciągasz się
Dodatkowo - jesteś początkującym biegaczem, więc nie dziwne że Cię boli. To trochę tak jakby ktoś pierwszy raz poszedł na siłownię i pobawił się sztangą/hantlami przez pół godziny - na 95% też by go dzień później wszystko bolało.
biegam ultra i w górach 

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 52.48
Chciało by się powiedzieć 'złej baletnicy...'MarYano pisze:Antczak powiem Tobie tak - początki bywają trudne, lecz każdy przez to przechodzi. Przyczyna bólu tkwi w tym, iż Twój organizm nie jest gotowy na takie obciążenia, dopiero po czasie zacznie się do nich przyzwyczajać i je akceptować. Na początek przede wszystkim mierz realnie siły na zamiary, nie sztuką jest się w miesiąc zajechać lub złapać jakąś kontuzję.

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 56,18
Ja biegam w zwykłych butach decathlon i nie biega mi się źle.
Ale podobno jak tylko się przesiądę na markowe, to odczuję różnicę i nie wrtócę do niemarkowych butów.
Ale podobno jak tylko się przesiądę na markowe, to odczuję różnicę i nie wrtócę do niemarkowych butów.