Garmin Fenix 3/3HR

Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

No nie potwierdza. EPO powinno znikac po wgraniu do zegarka wiec nie sprawdzisz czy GCM go nie aktualizuje. U mnie w ciagu tygodnia (co prawda w epixie, ale ta sama platforma programowa i czip) robie synchro tylko z telefonem i łapanie fixa mam bardzo szybkie (2-20s).
Uwazam ze powinni gdzies w menu dac podlgad jak swieze jest epo i kiedy mija termin waznosci danych.

Skoor jak chcesz miec dobre tempo to dokup footpoda i po klopocie :) Albo uzyj connectIQ field z no 5s avarage pace :)
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

MikeSpy pisze:Skoor jak chcesz miec dobre tempo to dokup footpoda i po klopocie :) Albo uzyj connectIQ field z no 5s avarage pace :)
Dzisiaj przeleciałem całą trasę na FP, dystans i tempo z nogi było brane przez ten gps i komfort odczytu jest niesamowity, wreszcie nie biegnę 7/km z tętnem 145 przez ten las :hahaha:. Muszę go jeszcze dobrze skalibrować i chyba będę tak biegał.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:
Skoor pisze:Fenix aktualizuje satelity tylko po kablu? Jeśli tak to jest to rozwiązanie moich problemów bo podłączyłem go tylko raz, zaraz po zakupie czyli miesiąc temu :bum:
To moja robocza teza. Będę teraz baczniej obserwował kiedy podpinam zegarek i jego zachowanie. Sezon biegów górskich gdzie przydaje się BaseCamp się skończył, więc będzie można poeksperymentować i potrzymać zegarek z dala od komputera przez dłuższy czas.
Jak to się skonczył, właśnie się zaczyna:)
Maraton Zimowy na Ślęży, Półmaraton Gór Stołowych i ZUK, to tak na szybko najbliższe terminy :)
Michu
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czy do zegarka można wrzucić jakiś gotowy plan treningowy czy trzeba polegać na własnych bądź tych co już są w gc?
Pytam ponieważ te w connecie nie są zbyt ciekawe...
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

I tak i nie. Plany GC mają tą przewagę, że same się wrzucą do kalendarza (chyba, nigdy nie używałem). Gdy korzystasz z planów z książek czy netu pozostaje bieganie treningów na podstawie szybkich treningów interwałowych lub celów ("Set a target"). W przypadku bardziej zaawansowanych jednostek będziesz musiał stworzyć swój własny trening programując kolejne segmenty i po przypisaniu treningu do wybranego dnia w kalendarzu trening sam się wyśle do zegarka, także przez telefon. Przygotowanie sobie treningów na najbliższy tydzień to max 10min roboty :)
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1'02'46

Nieprzeczytany post

Muszę się pochwalić - mam i ja :hej:
oczywiście biało złoty dziewczyński żeby było go widać z daleka :bum:

Piewsze spostrzerzenia - tempo chwilowe naprawdę naprawdę kompletnie z d*** , ale już sobie wstawiłam w to miejsce średnie liczone z kilometra (do takiego jestem przyzwyczajona po 610tce). Może kiedys dokupię footpoda jak tu piszecie, ale w sumie średnie z km mi wystarcza. Autopauza też fatalnie, wyłączyłam. Reszta boska, satelity łapie błyskiem :) pewnie nie wykorzystam nawet 30% możliwości tego zegarka, chciałam mieć tylko jakiś z dużą baterią i żeby poszpanować :bum:

Mam pytanie w/s softu - na kupionym mam 4.8 - czy to jest "dobra" wersja i zostawić, czy zaktualizować? (jest dostępna 5 cos tam). Mam złe doświadczenia... w 610 po aktualizacji na wiosnę do 3.0 wysypało mi się wszystko - wymieniono mi zegarek na nowy i tam już zostawiałam wersję 2.9 )

dzięki :) Ania
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gratulacje :-) ja bym aktualizował. Chyba 5.10 jest.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziękuje :) zaryzykuje upload.
A i przed chwila w poście wyżej przeczytałam ze z connecta mozna wyczarować tempo chwilowe z 5sek - spróbuje ogarnąć :)
Miłego dnia!
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Te srednie z paru sekund mozna widze z wielu roznych pol mozna uzyskac.
Generalnie dlugie biegi przelajowe biegam bez tego bo mi dokladne tempo niepotrzebne ale na biegi krotkie i speedwork uzywam:

Single Run Field v2 https://apps.garmin.com/en-US/apps/a520 ... 79b931dc3d To jest pole ktore zajmuje caly ekran i masz tam pare innych wskaznikow.
mozesz z pojedyncze pole typu Configurable Pace https://apps.garmin.com/en-US/apps/8671 ... 73a6e2a731

Z innych polecam
Run Graphs https://apps.garmin.com/en-US/apps/e0dd ... 3cbc2131fd (wglad na rytm i tętno w czasie)
Distance to Start https://apps.garmin.com/en-US/apps/35bd ... 23c34c1a56 (jako jedno pole, fajne jak startuje w lesie gdzie mam wiele sciezek a nie mam trasy zaplanowanej )

Generalnie uzywam Epixa a nie Fenixa3 i masz więcej programow i pól w sklepie do wyboru :)
Pamiętaj, że wiele z tych pól ma zmiane parametrów i ustawień z poziomu garmin connect mobile i garmin express.

edit: jeszcze jedno, zeby uzywac tych apek, bardzo często musisz miec najnowszy firmware w zegarku, bo zmienia sie razem z nim oprogramowanie connectIQ
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MikeSpy, ja w sumie właśnie tez nie używam chwilowego - po lesie czy górach nie ma żadnego znaczenia totalnie. ;)

Pierwszy raz mam do czynienia z monitorem aktywności - fajna rzecz jak się pracuje długo przy biurku. Rozwala mnie tekst "pas ruchu wolny" jak się wychodzi z pomieszczenia :bum: - czy to ma jakiś głębszy sens poza tym, że zegarek złapał satelitę? No to nawet złe tłumaczenie z angielskiego nie jest bo po angielsku tekst też jest bez sensu :)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie znam tego komunikatu :) Generalnie monitor mam aktywny ale powiadomienie o ruchu wylaczone.
Awatar użytkownika
anatom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44.52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pas ruchu to zawsze jakas motywacja aby sie ruszyc. Zawsze mozna sobie wyznaczyc cel aby osiagac kazdego dnia minimalna ilosc zrobionych krokow a monitor aktywnosci moze do tego jeszcze bardziej motywowac i prowadzic :-)
taki tam gadzet ale zawsze mozn cos pozytywnego z niego wyciagnac... skoro juz jest w naszym zegarku ;-)
jak tam mam go odpalonego :-P
Pozdrawiam
masz oczko wodne? Jeśli tak to dołącz do nas :) :)
https://www.facebook.com/groups/oczkomaniacy
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ten pas ruchu nie ma nic wspólnego z GPS, a właśnie monitorem aktywności.

Działa on tak, że zlicza kroki z czujników ruchu w zegarku. Jeśli siedzisz bez ruchu jakiś czas to zapewnia się na ekranie "pas ruchu" (czerwony wokół ekranu). Po jakimś czasie przypomina "rusz się". Jeśli przejdziesz jakiś dystans to informuję, że "pas ruchu wolny /czysty" i możesz dalej siedzieć do czasu komunikatu.

Taki bajer, żeby przypominał o ruchu, jeśli ktoś dużo siedzi.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z innej beczki, zauważyliście, że do Garmin Connect dodali zakładkę obok Podziałów i Segmentów pokazującą Czas w strefach tętna?! Tyle się naczekałem i jest! Nie wyczaiłem jeszcze tylko zależności, dla jakich treningów się pojawia a dla jakich nie. Pierwszy trening w historii dla którego widzę tą zakładkę to 7 października.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
artujawo1
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:Z innej beczki, zauważyliście, że do Garmin Connect dodali zakładkę obok Podziałów i Segmentów pokazującą Czas w strefach tętna?! Tyle się naczekałem i jest! Nie wyczaiłem jeszcze tylko zależności, dla jakich treningów się pojawia a dla jakich nie. Pierwszy trening w historii dla którego widzę tą zakładkę to 7 października.
no ja tego nie widzę :(
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ