sprinter, wytrzymałość szybkościowa i inne bzdety

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jako, że sprinty to zupełnie inna bajka niż klepanie maratonów, połówek i ćwiartek, to mam wątpliwości, bo "taki jeden" mnie zapytał i się zmieszałem. Drodzy trenerzy bądź praktycy sprintów, czy trenując pod sprint trwający ok. 15s... :

1. ... jest sens robić wybiegania w jakimkolwiek okresie ?
2. ... jest sens robić wytrzymałość tempową w odcinkach 200-400m w tempie 2:50-3:00 min/km w jakimkolwiek okresie ?
3. ... jest sens robić odcinki wytrzymałości szybkościowej po 120-150m (czyli mniej więcej czas trwania sprintu na zawodach) w jakimkolwiek okresie ?
4 ... jest sens robić jakieś fartlaki i inne tego typu podobne w jakimkolwiek okresie ?
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wg mnie nie ma (z jednym wyjątkiem) ale nie mówię tutaj oczywiście jako żaden praktyk sprintu, więc z zainteresowaniem takich posłucham..
Ten wyjątek jest taki, że żeby wejść na wysoką prędkość musisz się rozgrzać. Rozgrzewka do sprintu musi trwać najdłużej.
A żeby się rozgrzać, musisz przejść przez różne stadia prędkości, zaczynając od truchtu, rozbiegania.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

toxic pisze:[...] Drodzy trenerzy bądź praktycy sprintów, czy trenując pod sprint trwający ok. 15s... :
Tak z ciekawosci co to za dystans ktory ma zabierac 15 sek?
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Wg mnie nie ma (z jednym wyjątkiem) ale nie mówię tutaj oczywiście jako żaden praktyk sprintu, więc z zainteresowaniem takich posłucham..
Ten wyjątek jest taki, że żeby wejść na wysoką prędkość musisz się rozgrzać. Rozgrzewka do sprintu musi trwać najdłużej.
A żeby się rozgrzać, musisz przejść przez różne stadia prędkości, zaczynając od truchtu, rozbiegania.
zgadza się w temacie rozgrzewki bo należy pamiętać że rozgrzewka to nie tylko rozgrzewka aparatu mięśniowo-stawowego ale też 'rozgrzewka" przemian energetycznych dostarczajacych energię w tym przypadku energie do sprintu trwającego 10-15 sekund czy też wysiłków trochę przedłużonych . W praktyce trening ATP i fosforokreatyny jako źródła a w przedłużonych wysiłkach szlak glikolityczny gdzie już wchodzi silne zakwaszenie. Jestem w trakcie wymiany mysli z Rollim w temacie trochę dłuższych wysiłków trwających około 30 sekund. Wogle fajne tematy to są.

Tompoz
Tompoz
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Zobacz tutaj. Duzo rzeczy, bardzo dokładnie opisane.
viewtopic.php?f=27&t=44495

Chociaż znam tez inne plany, gdzie się więcej biega, można i przy tym planie na wszystkie twoje pytania odpowiedzieć: "tak, takie odcinki się biega".
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
Adam Klein pisze:Wg mnie nie ma (z jednym wyjątkiem) ale nie mówię tutaj oczywiście jako żaden praktyk sprintu, więc z zainteresowaniem takich posłucham..
zgadza się w temacie rozgrzewki bo należy pamiętać że rozgrzewka to nie tylko rozgrzewka aparatu mięśniowo-stawowego ale też 'rozgrzewka" przemian energetycznych dostarczajacych energię w tym przypadku energie do sprintu trwającego 10-15 sekund czy też wysiłków trochę przedłużonych . W praktyce trening ATP i fosforokreatyny jako źródła a w przedłużonych wysiłkach szlak glikolityczny gdzie już wchodzi silne zakwaszenie. Jestem w trakcie wymiany mysli z Rollim w temacie trochę dłuższych wysiłków trwających około 30 sekund. Wogle fajne tematy to są.

Tompoz
Tutaj można powiedzieć, sprint jest dystansem technicznym i praca nad źródłami energetycznymi nie jest na pierwszym miejscu, tak jak to ma znaczenie na dystansach od 400m i więcej. Tu bardzo duże znaczenie ma siła, technika i przygotowanie centralnego układu nerwowego.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgadza się ale trochę nie do końca bo mówimy tu nie o zawodowcach gdzie jest 10 sekund wysiłku ale o amatorach co mają czasy nawet około 15 sekund a tu już wchodzą źródła energii inne które trzeba mówiąc potocznie "rozgrzać" .

Tompoz
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A tak z innej beczki polecam zobaczyć w necie np. filmy z testów mocy np. kończyn dolnych zawodowych sportowców na cyklometrze np. łyżwiarzy chodzi o test Wintage widać tam jak włączają się kolejne źródła energii

Tompoz
Tompoz
tomasz_zatopek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:30

Nieprzeczytany post

Moje treningi sprinterskie w młodości składały się głownie z odcinków od 50 do 100 metrów. Sporadycznie biegałem odcinki dłuższe 150 do 300 metrów. Wszystko na pełnym wypoczynku w marszu. Dodam, że były to treningi pod 100 metrów oraz skok w dal/trójskok.
Żadnych wybiegań nie było. Choć zapewne trening pod 400, a nawet 200 metrów może to wyglądać nieco inaczej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy 10 czy 15s nie ma tu tak dużego znaczenia.
Źródłem energii jest tu wyłącznie beztlenowa przemiana fosfagenowa i ATP. Na 10s starczy... na 15s? Kto biegnie 15s/100 ten biegnie na ATP i CP do 60m i wtedy automatycznie zwalnia :hejhej: bo energii brakuje.

Inaczej wygląda to już jeżeli biegniemy 30s.

Kogo interesuje: tu więcej.
http://www.dbc.wroc.pl/Content/2550/For ... owania.pdf
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:A tak z innej beczki polecam zobaczyć w necie np. filmy z testów mocy np. kończyn dolnych zawodowych sportowców na cyklometrze np. łyżwiarzy chodzi o test Wintage widać tam jak włączają się kolejne źródła energii

Tompoz
Podaj hasło co szukać, albo link.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wpisz test wintage w neta widać ewidentnie jak się kończą dane źródła energii i włączają kolejne ale nie dające takiej mocy i następuje zwolnienie spadek mocy generowanej.

Tompoz
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i fajnie że mi się udało wciągnąć Rolliego w wymianę mysli i podzieli się z nami swą wiedzą co mnie bardzo cieszy.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Zobacz tutaj. Duzo rzeczy, bardzo dokładnie opisane.
viewtopic.php?f=27&t=44495
Jasne, tylko, że fotman trenuje pod 400m. To jednak wydłużony sprint i musiałem się zapytać.

Żeby była jasność. Tu nawet nie chodzi o dystans a o sport. Sport pożarniczy. Jest to wysiłek na maksymalnej sile jednak z elementami technicznymi. Stąd to trwa 12-15s. Jednak największe nadzieje dają niespełnieni sprinterzy a i w planach treningowych jest dużo zaczerpnięte z planów sprinterskich tzn. poprawy siły, szybkości, wytrzymałości szybkościowej itp. Tak to wygląda.

https://www.youtube.com/watch?v=wiG8JLkoOuI
https://www.youtube.com/watch?v=haEMVgADsFk

Kolega, który trenuje prosił mnie o analizę jego planu treningowego. W miesiącach maj i czerwiec mają starty, a co moją uwagę przykuło to:

1. wytrzymałość tempowa w listopadzie grudniu i styczniu odcinki 200,300,400m w tempach po 2:50 min/km (to pewnie w ramach ogólnego rozwoju, ale nie wiem nadal czy jest sens utrzymywać ten trening, kolega mi jeszcze tłumaczył, że zawsze się puchnie na 3cim piętrze, no ale to problem z wytrzymałością szybkościową a nie tempową)
2. czasami pojawia się luźne wybiegania po 800-2000m na koniec tygodnia, przypuszczam że to regeneracyjnie, ale to się dzieje w każdym miesiącu
3. wytrzymałość szybkościowa w marcu i kwietniu - odcinki 150m po 19 - 20 s (po co takie długie do wysiłku maksymalnie 15s ? ).
4. w miesiącach startowych odcinki wytrzymałości szybkościowej 100-120m (czyli mniej więcej czas trwania konkurencji)

Do tych wszystkich powyżej mam wątpliwości.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Tak, sprinterzy (trochę) biegają. Jesienią i zimą 1-2 razy na tydz. robią "zabawy biegowe" - fartleki, na odcinkach 40sek. do 2 min., w kilku powtórzeniach. Czasem też robią 20-30 min wolnego truchtu. Wiosną-latem biegają odcinki na bieżni, 120-300m zazwyczaj, i też z raz w tyg. 20 min. truchtu. Odcinki biegają dość szybko, ale na przerwach w marszu. Jakaś tam wytrzymałość sprinterom też jest przecież potrzebna. Co więcej, biegają też skoczkowie.
Co do rozgrzewek, rozgrzewka sprintera/skoczka rzeczywiście jest długa, do godziny nawet, ale akurat biegania tam mało, maks. 2km. Za to dużo ćwiczeń dynamicznych, jakieś elementy siły biegowej itp. No i dużo rozciągania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ