Znacznie bardziej sensowym rozwiązaniem byłoby domniemanie, ze rodzina ma dostęp do takiej dokumentacji chyba, ze dana osoba zastrzegła by inaczej.
Komentarz do artykułu Poszukiwani świadkowie wypadku
-
rufuz
ja pierdziele, ten zapis ustawy to jakiś totalny absurd
Moja najbliższa rodzina nie ma dostępu do takich informacji ? ? totalny idiotyzm.
Znacznie bardziej sensowym rozwiązaniem byłoby domniemanie, ze rodzina ma dostęp do takiej dokumentacji chyba, ze dana osoba zastrzegła by inaczej.
-
human
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dokładnie.rufuz pisze:ja pierdziele, ten zapis ustawy to jakiś totalny absurdMoja najbliższa rodzina nie ma dostępu do takich informacji ? ? totalny idiotyzm.
A poniższy zapis, upraszczając - to nie uznaje nawet upoważnienia...
"Jeżeli rodzina dysponuje pisemnym upoważnieniem zmarłego pacjenta, z różnych powodów nieuznawanym przez podmiot leczniczy za ważny, rodzinie przysługuje prawo złożenia do sądu pozwu o ustalenie w trybie art. 189 Kodeksu postępowania cywilnego prawa wglądu do dokumentacji medycznej."
http://www.zdrowie.abc.com.pl/czytaj/-/ ... -medycznej
Ostatnio zmieniony 20 lis 2015, 08:55 przez human, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Keri
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka w maratonie: 2:59:50
Nie zapominajcie, ze to dla naszego dobraKolaj pisze:Tak. Tutaj można poczytać nieco więcej na ten temat:Mama Kin pisze:Ustawa z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta: Art. 26. 2. Po śmierci pacjenta, prawo wglądu w dokumentację medyczną ma osoba upoważniona przez pacjenta za życia.
czy to znaczy, że jak człowiek umrze, a nikogo nie upoważni za życia, to nawet najbliższa rodzina nie będzie miała wglądu w dokumentację??
http://www.zdrowie.abc.com.pl/czytaj/-/ ... -medycznej
-
Kolaj
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Dobrym rozwiązaniem mógłby być centralny rejestr osób, które upoważniamy do wglądu w dokumentację. To nawet nie musiałby być jakiś odrębny, nowy system, tylko funkcjonalność zrealizowana w jednym z już istniejących systemów, np. tam, gdzie podmioty medyczne weryfikują, czy przysługują nam swiadczenia w ramach NFZ.
Relacje w rodzinach bywają czasem mocno zawiłe i domniemanie dobrej woli mogłoby się w wielu sytuacjach nie sprawdzić.
Relacje w rodzinach bywają czasem mocno zawiłe i domniemanie dobrej woli mogłoby się w wielu sytuacjach nie sprawdzić.
-
krzys1001
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
krunner pisze:Sprawdziłem na enduhub.com. To był jego drugi start, rok temu przebiegł dyszkę w 49:xx także w BN, w tym roku też nie startował, to był pierwszy raz w tym roku.
Zupełnie nie rozumiem po co te szukanie i analizowanie, biegł, zasłabł, przewrócił się, usiadł sam, upadł nagle, poślizgnął się. To ma takie znaczenie ? Wróci mu życie ? Karetka przewiozła go do szpitala, gdzie zmarł po dwóch dniach. Wyniki sekcji zwłok wyjaśnią pewnie wszystko.
Podpisał oświadczenie o własnej odpowiedzialności, prawda ?
p. krunner
Umarł mąż, ojciec, brat, syn. Rodzina może najzwyczajniej w świecie chce wiedzieć jak doszło do śmierci i jak wyglądały ostatnie dni, chwile życia zmarłego.
Zastanów się czy jakby Tobie ktoś bliski umarł w podobny sposób czy nie chciałbyś wiedzieć wszystkiego.
Uszanujmy zmarłego oraz wole rodziny.
- Marc.Slonik
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 44:12
- Życiówka w maratonie: 3:23:55
- Kontakt:
Dokładnie. Ja apelu rodziny nie odebrałem jako poszukiwania winnego, ani doszukiwania się czy coś mogło być zrobione, a nie było. Raczej mam wrażenie, że chcą (i nie dziwi mnie to) wiedzieć jak te ostatnie chwile wyglądały - czy coś mówił, czy ktoś miał z nim kontakt i może coś opowiedzieć... Tyle.
Mój blog na forum: 2016 trzy maratony w tym dwa naprawdę
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690

Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690

-
ruh hożuf
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zupełnie na marginesie tej bardzo smutnej historii: to kolejny w bardzo krótkim czasie bieg, gdzie Datasport publikuje "dziwne" wyniki pewnych zawodników i tłumaczy się dosyć mętnie.
Ciekawe to jest bardzo.
Ciekawe to jest bardzo.