dokładnie - żaden wzór nie zastąpi pomiaru na żywo - dodam od siebie, że to trzeba mierzyć regularnie, zwłaszcza u osób początkujących, gdzie forma rośnie w oczach.
Ponadto, dyspozycja dnia też ma duże znaczenie. Raz poleci się w trupa i będzie np 185 a innym razem ma się jeszcze zapas przy 190 bpm.
HRmax teoretyczne a zmierzone
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
bzdura radzisz komuś by sobie regularnie wykonywał kilkuminutowy wysiłek w trupa beztlenowy, i jeszcze podkreślasz że jest to rada skierowana szczególnie do osób początkujących. Na przyszłość zastanów się za czym napiszesz takie bzdury.uebq pisze:dokładnie - żaden wzór nie zastąpi pomiaru na żywo - dodam od siebie, że to trzeba mierzyć regularnie, zwłaszcza u osób początkujących, gdzie forma rośnie w oczach.
Ponadto, dyspozycja dnia też ma duże znaczenie. Raz poleci się w trupa i będzie np 185 a innym razem ma się jeszcze zapas przy 190 bpm.
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
A co ma HRmax do formy?!uebq pisze:dokładnie - żaden wzór nie zastąpi pomiaru na żywo - dodam od siebie, że to trzeba mierzyć regularnie, zwłaszcza u osób początkujących, gdzie forma rośnie w oczach.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Chyba pomylił Hrmax z zakresami. Albo chciał przekazać, że jeśli osiąga się HRmax biegnąc kilometr w 5 minut (powiedzmy że na koniec odcinka świeci się 192 i to jest HRmax), to po 2 miesiącach treningu ta intensywność biegu nie zbliży nas do tych 192 ale do 188. Co nie zmienia faktu, że na samo HRmax wpływu nie będzie.gocu pisze:A co ma HRmax do formy?!uebq pisze:dokładnie - żaden wzór nie zastąpi pomiaru na żywo - dodam od siebie, że to trzeba mierzyć regularnie, zwłaszcza u osób początkujących, gdzie forma rośnie w oczach.
biegam ultra i w górach 

- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
ten typ tak majanekowalski pisze:Rolli pisze:Próbowałeś już HRmax osiągnąć przy graniu w szychy?janekowalski pisze: Pewnie nie jest to mój prawdziwy hrmax - wszak nie zemdlałem w biegu (gdzieś kiedyś czytałem że czyjeś wyniki hr osiągane na kajaku czy nartach biegówkach były wyższe niż w teście z biegu) ale na podstawie biegu 75%hrm widzę że jest to pułap gdzie zaczynam mówiąc łapać oddech i nieco rwać zdania także myślę że faktycznie jest to moja granica OWB i WB2.
A czemuż to takiś złośliwy Kolego? Nie idzie Ci na innych polach i odbijasz sobie na forum?

pomijając problemy psychiczne, to ekspert
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
uebq pisze:dokładnie - żaden wzór nie zastąpi pomiaru na żywo - dodam od siebie, że to trzeba mierzyć regularnie, zwłaszcza u osób początkujących, gdzie forma rośnie w oczach.
osoby początkujące to w ogóle nie powinny sie przejmowac tetnem tylko biegac OBJETOŚĆ
własnie gdy forma "rosnie w oczach" po co stosowac "metody"
metody stosuje sie wlasnie gdy forma nie chce za cholere rosnac
forma dnia nie zmienia hr max to np ze brak paliwa i puls jest niski nie znaczy ze hr max spadło 40 punktów
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują