sosik "Marjan Bjorgen" - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sosik pisze:Dzikigor w tym momencie jestem w stanie pobiec 10 * ( 1 km po 3'50" i 400 m S ) ale wiem, że nie pobiegnę 10 km po 3'50"
Bo to nie sztuka 12x1 km polatać,pobiegaj 3x3km albo 4x3km,jesteś typem treningowca to taka kombinacja Ci nie zaszkodzi.
A najlepiej zacząć od 6-7x1,5km potem 4-5x2km i przejść do trójeczek. :spoczko:
Kilomertówki zwiększają Vo2max a wytrzymałoś pod dychę robimy długimi interwałami tempowymi w tempie docelowym.
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Albo spróbuj przyspieszyć na przerwach. Widać efektywnie wypoczywasz w trakcie przerw, zbyt efektywnie. :)
Mi z interwałów bieganych w takim jak Towje tempie (np. 8x800m p.400m) średnia (wraz z przerwami) wychodzi około 4'/km.
Krzysiek
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A mnie się wydaje,że nie tędy droga.Przecież przerwy mogą być w marszu lub w staniu.
Po prostu my patrzymy na tempo Sosika interwałów w przeliczeniu do dychy a tak jak on sam
napisał,że chce zrobić test na 1000 czy 1500m i z tego wziąć VDOT.
Jestem pewien,że w stosunku do 1,5km nie biega tych interwałów za szybko.
Są różne typy biegaczy i znam takich(np.Wigi czy Mihumor) gdzie mają w drugą stronę i nie są
wstanie wybiegać tempa kilometrówek z życiówki na 10k czy halfa.
Interwały mają pewien cel i bieganie ich zbyt wolno nic nie wnosi do treningu.
Tak,że Sosik nie może biegać kilometrówek po 3:50 czy 3:55 bo one będą za "słabe".
panucci10
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:40:08
Życiówka w maratonie: 03:15:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

div pisze:warto poświęcić czas na słabe strony.
div pisze:Może coś typu wb2?
ooooo i tu się podpisuje obiema nogami i rękami :)!
Do tego dodam to:
Krzychu M pisze:pobiegaj 3x3km albo 4x3km
i to:
Krzychu M pisze:4-5x2km
A jak sosik chce pobiec test na 1000/400m to wydaje mi się że na tyle już ma szybkości że jest w stanie 1000m polecieć poniżej 3min a 400m poniżej 1min! I po cholere ma latać wtedy 5-6x100m po 3:33/km? Tłumaczenie się że chce z tego szybkość poprawić do tych testów to głupie tłumaczenie, w końcu główny plan to tesco 37:xx tak?!
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log

5km - 18:28 --> ParkRun - Kraków - 08.03.2014
10km - 40:08 --> Bieg Sylwestrowy - Kraków 31.12.2013
półmaraton - 01:26:20 --> XII Marzanna - Kraków 22.03.2015
maraton - 03:10:04 --> Kraków 19.04.2015
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

W stopce mam plan. Test na 1000/1500 metrów chcę zrobić, aby wiedzieć jakim tempem R i szybszym R ( RR na planie = T1500 ) biegać w pierwszych 6 tygodniach planu.
Drugie 6 tygodni to 2 cykle po 3 tyg. Tu już trochę biegania pod 10 km. Zostaną 3 tygodnie do Tesco - tu jeszcze nie wiem co i jak będę biegał.
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Trening 5x1km to jest na poprawę VDOT, 10x1km to już wytrzymałość, chyba nikt kto biega uczciwie 5-6x1km nie pobiegnie tym samym tempem 10x. To widać w rozpisach treningów, powiedzmy na łamanie trójki jest to z wyniku 5-6x1km po ok 3,37-3,42 a w treningach celowych gdzie każą biegać 8-10x to jest po ok 5 sek wolniej - spora różnica wbrew pozorom. Treningi celowe są przeważnie na wydłużenie więc tam się rypie wytrzymałość i to tak naprawdę inny trening, to samo jednostki typu 20x400m itp. To inne treningi i inne ich cele. Nikt nie nabiega 10km tylko dlatego, że robi super szybkie interwały w niewielkiej ilości powtórzeń bo ten trening tworzy dopiero podstawy do zrobienia odpowiedniego WT. Ludzie biegają różne interwały i często to są inne treningi, w innych celach a mają pewien wspólny mianownik - są cholernie ciężkie :hahaha:

Sosik i WB2, nie no, to kiepsko wygląda w dzienniczku treningowym, takie całkowicie damskie jednostki w tempach spacerowych, to chyba tylko do lansowania się nadaje i o porach porannych to przy tym nawet zasnąć można :hahaha:

Tak poza tematem przykład przerysowany trochę, córka moja co w ogóle nie biega nic startowała ostatnio w zawodach 400m, to jakieś mistrzostwa Kraka dzieci były czy coś, była 4 ta i pobiegła to w 1,25; śmiałem się w domu, że żona moja tak 400m nie pobiegnie albo z problemami :hahaha: A córka to kilometra chyba truchtem nawet nie przebiegnie bo po 3-4 minutach biegu ma kolkę, Błonia na Tesco to z trzema przystankami truchtem i ścianą na końcówce; ale zawody dzieci na 300m wtedy wygrała - trudno na takich podstawach tworzyć trening i cokolwiek budować ambitnnego. Z interwałów po 3,30 to 40 min się powinno łamać na każdej trasie, w każdych warunkach i o każdej porze, jak tak nie jest to coś tu jest nie halo i trochę to budowa zamku na piaskach.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
dzikigor
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Spróbuj jak Krzychu prawi pobiegać różne kombinacje zamiast kilometrówek mnie osobiście masakruje 4x3km nie wspomne o 4x4 bo coś takiego tez miałem biegać, tempa bez szału <4:00/km :lalala: zobaczysz co i jak .

Pozdr
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja biegam Mcmillanem i raz biegam interwały 5-6x1km w celu poprawienia VDot czy V02max zwał jak zwał a za 4-5 dni mam
jednostkę tempo interval ,różne kombinacje w tempie docelowym na dychę.Ten trening ma podnieść wytrzymałość,nauczyć
ogranizm szybciej usuwać kwas mlekowy czy podnisić poziom progowy.
Do tego dochodzą tempo runy,które jak na razie mi nie wychodzą,bo za dużo startuje i je traktuje jako mocne ciągłe. :hahaha:
Ale od końca czerwca to się zmieni i wejdą na stałe do kalendarza.
Nie wiem na ile teraz jestem,ale od roztrenowania biegam nieco 1,5 miesiąca i "czuję" dobrą formę.
Na rozbieganiach muszę się ciągle patrzeć na zegar,żeby za szybko nie biegać a to dobry znak.
Podsumowując,same tysiące nic nie wnoszą,ot fajny trudny trening i tyle.
Nie wiem czy dałbym radę zapiąć 5x1km po 3:35,ale 40min na 10k bym złamał lub był blisko,więc jak pisze Mihumor,coś tu nie gra.
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze:Ja biegam Mcmillanem
Tego Mcmillana kupiłeś czy jest gdzieś ogólnodostępny?
36:20 1:19:45 2:53:10
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

div pisze:
Krzychu M pisze:Ja biegam Mcmillanem
Tego Mcmillana kupiłeś czy jest gdzieś ogólnodostępny?
Nie jest ogólnodostępny,mam od znajomego.
Trochę pomodyfikowałem.Różnice pomiędzy Danielsem są,ale czy mają one wpływ na tak marnym
poziomie jak mój,wątpię.
Główną różnicą są tempa,długości i odpoczynki interwałów tempowych.
Tempo runy i easy to samo i co mnie najbardziej przekonuje,że przy interwałach tempa rosną czym krótszy
jest odcinek,podobnie jak w polskiej szkole.
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:Sosik i WB2, nie no, to kiepsko wygląda w dzienniczku treningowym, takie całkowicie damskie jednostki w tempach spacerowych, to chyba tylko do lansowania się nadaje i o porach porannych to przy tym nawet zasnąć można :hahaha:
Ładna szydera :hahaha: - dobrze, że na dyszce po 5'10"/km nie zasypiam o tych moich porannych porach :)
mihumor pisze:Trening 5x1km to jest na poprawę VDOT.
Nikt nie nabiega 10km tylko dlatego, że robi super szybkie interwały w niewielkiej ilości powtórzeń bo ten trening tworzy dopiero podstawy do zrobienia odpowiedniego WT.
Dokładnie tak samo myślę. U mnie padła WT i to jest to halo. Na razie bardzo powoli wraca, ale jeszcze trochę czasu minie zanim wróci na odpowiedni poziom. W międzyczasie chcę sobie coś szybszego pobiegać i przywrócić do używalności mięśnie brzucha + wzmocnić grzbietu. WT zajmę się w sierpniu. Wtedy też planuję biegać 4*2 czy 3*3 km. Może dorzucę też 8-10*1 km tak jak napisałeś +5"/km w stosunku do tempa I.
Na razie dużo rytmów i trochę progów.

PS. Wiem, że mi nie uwierzycie, ale obiecałem sobie biegać te 6 tygodni wg temp jakie podaje Daniels dla wyniku testu. ( Sam jeszcze nie wierzę, że to napisałem :hahaha: )

Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A kiedy biegniesz test?
Po 7-mym czerwca piszę się na bieżnię w Wieliczce w dowolny dzień wieczorem.Wcześnie rano to jedynie niedziela.
Jeśli kilometr to za mało,możemy zrobić sobie mile czy 1500m na maksa,dla mnie bez różnicy.

Trochę za późno w sierpniu na bieganie dwójek i trójek.Zacząłbym na 8-9 tygodni przed Tesco.
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pierwsze dwójki mam w planie 24.07 = 7 tygodni przed tesco.

Co do testu, to pewnie jutro, albo w sobotę, bo chcę od 1 czerwca wystartować z planem.
Co do wyścigu to z grubsza pasuje mi dowolny dzień. Jak będziesz chciał się umówić, to pisz. Najpierw zrobimy wyścig, a potem najwyżej sobie coś lżejszego pobiegnę. To nie apteka, żeby kurczowo się rozpiski trzymać. Planuję tylko nie przesadzać z tempami.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2015, 17:53 przez sosik, łącznie zmieniany 1 raz.

Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też się nie muszę ściśle trzymać planu.Możemy po wyścigu na 1km/milę czy 400m polatać BS-a albo
interwały,rytmówki czy progi strzelić.
Będziemy w konktakcie.Stęskniłem się już za tartanem. :taktak:
Awatar użytkownika
wrestler
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

A może to jednak sosik ma racje i wie co robi :) cytując ostatni wpis Mariusza Giżyńskiego na jego blogu
Odpowiedź na pytanie po co komu bieżnia jest prozaiczna – Poza wrodzonymi predyspozycjami jest to droga treningowa, którą idą wszyscy wyczynowcy – droga prowadząca przez BIEŻNIĘ

Żeby biegać szybko zaczyna się od krótkich dystansów, małych objętości i większych intensywności, a nie odwrotnie jak znamy to z biegów ulicznych i planów treningowych z popularnych publikacji książkowych i internetowych z planami treningowymi. Owszem – przecież w bieganiu rekreacyjnym chodzi główni o zabawę i zdrowie, ale czytając to, co tu piszę, z pewnością interesuje Was coś więcej – chcecie biegać jak najlepiej! Zastanówcie się czy chodzi tylko o zbieranie kilometrów na GPSie lub aplikacjach, czy nie warto czasem „przewietrzyć się” na stadionie?

Tu warto się zastanowić ile treningu szybkościowego potrzeba maratończykowi i czy warto zakładać kolce. Tu odpowiedź jest z kolei szalenie trudna. Jest to sprawa bardzo indywidualna. Jedno jest pewne – w każdym sezonie trzeba nie tylko skupiać się na typowym treningu wytrzymałościowym, ale muszą występować prędkości wyższe.
http://mariuszgizynski.pl/index.php/201 ... #more-5267
Per aspera ad aspra
BLOG
KOMENTARZE
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ