Strategia przy pokonywaniu wzniesień
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam pytanie do tych którzy biegają w pagórkowatym terenie. Mam zamiar pobiec w biegu około 10 km w dość urozmaiconym terenie (całkowite przewyższenie 250 m). W biegu tym będą 4 dość długie podbiegi i kilka krótkich. Czy wbiegając powinienem się oszczędzać czy po prostu biec ile mam siły? Przy tych długich podbiegach jestem w stanie osiągnąć 100% hrmax i nie wiem czy nie odbije się to negatywnie na całym biegu i na wyniku końcowym. Zastanawiam się czy może lepiej się oszczędzać na podbiegach a dać z siebie wszystko na zbiegach i odcinkach prostych? Jaka strategia daje najlepsze efekty?
-
- Zaprawiony W Bojach
najlepsze efekty daje lekkie skrócenie kroku na podbiegu, utrzymanie lekko podwyższonej intensywności względem biegu po płaskim i bardzo luźne zbieganie, podczas którego pozwalamy sobie na zwiększenie tętna. jednak ani pod górę ani z góry nie powinno to być na maksa.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33'
- Życiówka w maratonie: 3h10
Gilles Dorval mówił, że nie powinno się dochodzić do pewnego % tętna maksymalnego, a to ze względu, że będziemy słabsi w trakcie całego biegu. Tzn. nie utrzymamy pewnej/założonej prędkości na całej długości trasy, jeśli za mocno pobiegniemy podbieg/i.
Musisz tak pobiec podbieg/i aby na płaskim móc biec z założoną prędkością.
Musisz tak pobiec podbieg/i aby na płaskim móc biec z założoną prędkością.
-
- Zaprawiony W Bojach
pulsometr jest bez sensu. spróbuj pobiec to kilka razy na wyczucie. założe się, że intuicyjnie wyjdzie ci lepiej niż pilnując tętna.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
1
Ostatnio zmieniony 25 maja 2015, 08:20 przez marcinostrowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
-
- Zaprawiony W Bojach
marcin widać że nie za często biegasz po górkach :D :D :D
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
2
Ostatnio zmieniony 25 maja 2015, 08:26 przez marcinostrowiec, łącznie zmieniany 2 razy.
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
-
- Zaprawiony W Bojach
kolega jako kolarz szosowy zgodzi sie pewnie ze mną że bieg na 10 km nalezy traktować jak kolarska jazdę na czas i generowac cały czas równą moc i wiadomo końcówka ile fabryka dała.marcinostrowiec pisze:kula w płotQba Krause pisze:marcin widać że nie za często biegasz po górkach :D :D :D![]()
cały czas biegam po górkach czesto po górach i tak sie składa że uwielbiam biegac po górkach bo lubie sobie dac po dupie
gdy wcześniej trenowałem kolarstwo szosowe jeżdziłem tylko po górach swietokrzyskich
zatem kula w płot
ale zauwazyłem ze krytykujesz w zsadzie wszystkie moje wpisychyba taka masz nature inne zdanie to zdanie do dupy
nie sledze Cie ale domyslam sie ze masz taki kompleks także z innymi
Tompoz
Tompoz
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
3
Ostatnio zmieniony 25 maja 2015, 08:26 przez marcinostrowiec, łącznie zmieniany 1 raz.