To zależy od celu.
Jeśli ktoś biega maraton, to raczej planuje pod to plan z wyprzedzeniem kilkunastotygodniowym. Część ludzi biega, jak ma czas.
Zasadniczo: w zimę raczej robi się większą objętość i niższą intensywność + do tego siłę biegową (np. podbiegi), poza tym: jak kto lubi. Ja np. od jakiegoś czasu biegam wg założenia: akcenty wtorek/czwartek + bieg długi w niedzielę. Reszta -> BS-y kiedy mam czas, staram się biegać 5-6 dni w tygodniu.
Wybieram sobie kilka startów z wyprzedzeniem 3 miesięcznym i pod to staram się dobierać całość biegania. Akcenty: na zmianę siła biegowa, bieg zmienny (tzw fartlek), biegi tempowe (kilkanaście lub kilka powtórzeń po 400-500m, 1km, 2km, 3km - w zalezności od długości startu). Jak mam w planie 10km lub półmaraton to dużo II zakresu biegam, przed 5km mniej II zakresu (ale np. wtedy 2x3km w tempie 15km już biegam). Patrzę też, czy wypocząłem - jak jestem zmęczony i nogi ledwo się kręcą to bieg tempowy nie ma sensu. Tak samo jak jest ślisko/mokro i pada i wieje to bez sensu tłuc na maksa obciążające treningi i później 2 tygodnie się leczyć albo skręcić nogę. Nic na siłę - na pewno nie jest to podejście idealne, ale mnie się podoba.
Znajdziesz też ludzi, którzy biorą plan gotowy (z internetu, z danielsa itp) pod jakiś wybrany start i go robią od A do Z lub z bardzo niewielkimi modyfikacjami.
Jak chcesz pod 5-10km, to możesz bazować na:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=7354
Dla amatora i patrząc na podane przez Ciebie czasy: Trenując pod 3km i tak poprawisz 5km, trenując pod 5km musisz poprawić 3km. Mocniej trenując pod dychę poprawisz też 5km i 3km, bo będziesz musiał biegać również tempówki czy interwały czy siłę biegową.
Oczywiście w pewnym momencie zaczynają się schody i już trzeba mocniej/bardziej specyficznie pod dany dystans trenować, ale z moich obserwacji wynika że swobodnie można zejść na km poniżej 19minut, 10km poniżej 40 minut biegając po prostu z głową urozmaicony trening - nie jest to żaden kosmos i sporo ludzi takie czasy biega bez jakiegoś specjalnego treningu.