Regeneracja

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
taka-paulina
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie za bardzo wiedziałam, w którym dziale najlepiej umieścić ten wątek, ale jakoś zdrowie podpasowało mi najbardziej.

Chciałabym Was zapytać jak można ewentualnie wspomóc regenerację nóg? Pracując 12 godzin na nogach, trochę śmigając rowerem [dojeżdżam do pracy tak] i dorzucając wolne, bo wolne, ale jednak biegi po prostu od dobrych dwóch tygodni borykam się z wiecznym bólem ud i łydek. Nie pomaga odstawienie biegania i roweru, to raczej kwestia przyzwyczajenia się do nowej pracy. Problem polega na tym, że po kilku godzinach zwykłego chodzenia zaczynam kuśtykać. Wiem, że musi minąć trochę czasu zanim przestawię się z siedzącego trybu życia do takiego, ale jednak chciałabym sobie ten proces przyzwyczajania się w miarę ułatwić.

Chwilową ulgę dawały zimne prysznice. Przy masażach nie zauważyłam żadnej poprawy. Jest jakikolwiek sensowny sposób, żeby chociaż odrobinę wspomóc regenerację? Mięśnie nóg mam tak wymęczone, że siłownia nigdy mnie tak nie wykończyła :bum:
PKO
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Sprawdź końską maść, kosztuje jakieś 12-15 zł i mi bardzo pomogła na bóle nogi związane z kontuzją kolana.
Smaruję się nią też zawsze jak mam zakwasy, nie wiem czy pomaga czy to efekt placebo, ale nie wyobrażam sobie już życia bez niej :D

Ja używam rozgrzewającej (pali żywym ogniem na początku, a potem już się przyzwyczajasz), ale jest też chłodząca. Nie próbowałem jej jednak. Sprawdź, może Tobie też pomoże :)
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
taka-paulina
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Właśnie najgorsze jest to, że to po prostu zmęczenie. Tylko, że na to zmęczenie moje nogi wystawiane są 7 dni w tygodniu, więc powiedzmy, że czas na standardową regenerację jest dość mocno ograniczony. Gdyby to była kontuzja już bym pewnie poszła do lekarza.

W sumie nie zaszkodzi spróbować, skoro jest cień szansy, że może mi pomóc :)
Awatar użytkownika
spietrza
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja sam na co dzień uprawiam dyscypliny triathlonowe i aby coś się nie przypętało staram się o regenerację.
W Moim przypadku regeneracja dla urazów biegowych do rower i długie wybiegania w wolnym tempie dla poprawienia krążenia w przy tym idzie włączenia aktywnej regeneracji ciała.

Dodatkowo polecam jeśli masz dostęp do soli ( np http://olimpius.pl/salco-sport-therapy- ... owcow.html ) i do wanny na 30 minut.
Cały ciężar z nóg zniknie, pełny luz i pełno siły w nogach po kąpieli.

Jeśli nie masz wanny to polecam geotermalne wody z solą. Temperatura w wodzie to około zawsze 38C i dodatkowo sól, nie w takim stężeniu jak wyżej ale też daje efekt regeneracji jak i zniwelowaniu bólu po kontuzjach.
Triathlon to moje hobby
taka-paulina
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wanny właśnie nie posiadam, ale poszukam czegoś w okolicy z tymi wodami geotermalnymi. Dzięki bardzo :)
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

A dieta?: jajka albo bcaa.
taka-paulina
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jajek jem dużo. A co do BCAA to powiem szczerze, że nie wiem sama. Problem dotyczy tylko nóg, więc nie brałam zbytnio pod uwagę dodatkowej suplementacji. Jest w tym faktycznie jakiś sens?
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Jeśli jesz dużo jajek to w samym BCAA sensu nie ma już
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ