Cześć, jestem prawie rok po rekonstrukcji więzadeł i dostałem już pozwolenie na bieganie (tak późno przez zakłócenie rehabilitacji przez wyjazd) i od jakiegoś czasu boli mnie operowane kolano przy chodzeniu. Trochę poniżej rzepki, czasem uczucie jakby coś ciągnęło włosy na kolanie, ktoś miał może coś podobnego? Co dziwniejsze ból mija przy szybszym biegu a nasila się przy truchtaniu.
Od wczoraj też używam Altacetu i nawet pomogło + opaska na kolano i przy chodzeniu już nie boli. Przerwa w treningach wystarczy czy raczej trzeba konkretniej leczyć?
Ból łąkotki(?)
- synergia_mj
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witaj!
Czy posiadasz pełny zakres ruchomości w kolanie-jesteś w stanie dotknąć piętą pośladka i maksymalnie wyprostować kolano?
Brak pełnej ruchomości stawu lub rzepki obciąża więzadło właściwe rzepki, powodując ból w trakcie ruchu.
Ponadto, zdarza się,że po zabiegu artroskopowym kolana, dochodzi do przerostu ciała Hoffy, który w trakcie np chodu zakleszcza się powodując ból. Badanie usg pozwoli ocenić stan tkanek miękkich Twojego kolana.
Udaj się do fizjoterapeuty lub ortopedy, który dokładnie zbada staw kolanowy.
Pozdrawiam
Czy posiadasz pełny zakres ruchomości w kolanie-jesteś w stanie dotknąć piętą pośladka i maksymalnie wyprostować kolano?
Brak pełnej ruchomości stawu lub rzepki obciąża więzadło właściwe rzepki, powodując ból w trakcie ruchu.
Ponadto, zdarza się,że po zabiegu artroskopowym kolana, dochodzi do przerostu ciała Hoffy, który w trakcie np chodu zakleszcza się powodując ból. Badanie usg pozwoli ocenić stan tkanek miękkich Twojego kolana.
Udaj się do fizjoterapeuty lub ortopedy, który dokładnie zbada staw kolanowy.
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
wyprostu w porównaniu ze zdrowym kolanem do końca nie mam, chociaż mało brakuje. podobnie zgięcie do pośladka cięzko, przykładowo nie przykucnę do końca na tym operowanym kolanie. jednak myślałem, że to przez nawarstwienie urazów: najpierw naderwałem więzadła poboczne piszczelowe, rok później zerwałem krzyżowe przednie i po roku od zerwania miałem dopiero operację (kochany NFZ). ogólnie to kolano po przejściach mam tak jakby grubsze.