Czapi vs. 2h40min.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

czapi42km pisze:Czas przedstawić stan posiadania :)

Hasłami będę rzucać, bo pisać mi się nie chce :)

Jak by nie patrzeć, słabo wygląda :)

Koledzy DAVIDAVILA i FAGALTO w punkt trafili, jeśli chodzi o moje założenia :)

Ja rozumuję tak : w Poznaniu maraton po 4:15 poleciałem, i dokładnie po tyle BC2 tuż przed biegałem.
Wniosek jest jeden - po 3:45 CO NAJMNIEJ ciągłe trzeba biegać.
Zdaję sobie sprawę, że w skali 1:1 tego rozpatrywać nie można - 4:15 to dla mnie mimo wszystko przekładanie nóg, 3:45
to już jakieś bieganie, a co za tym idzie siła biegowa i jej pochodne znaczenie mieć mogą.

A jak to wygląda dzisiaj ?

BC2 to walka z barierą 4:10 (po 4:07 się udało, ale po stadionie)

Dziś spontanicznie zrobiłem sobie sprawdzian na 10 km.

MIały być podbiegi, ale przed meczem z Katarem bym się nie wyrobił :)

Na trzecim kilometrze sprawdzianu przypomniałem sobie, że godzinę przed biegiem obiad jadłem :)

Trening godzinę po obiedzie to żaden problem, ale bieganie na maxa ...

Po 5 km w 18:40 odpuściłem sobie.

Oceniam się dzisiaj na 37:15-37:30.

Coby nie mówić - 3 minuty trzeba się poprawić :)

Gdzie rezerwy ?

Tryb życia - nie będę się rozpisywał, ale duuuużo do zrobienia :)

Jak się ten tryb poprawi to i treningi lepiej wyglądać będą :)

No i waga - 5 kg bezwzględnie do zrzucenia :)

Reasumując : na dwoje babka wróżyła :)

Kciuki trzymcie i rad (oczywiście konstruktywnych) udzielajcie :)

Czapi
Nie dasz rady.
Za 3 miesiące musisz 5km w 18:30 pobiec...

... 3 razy!
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czapi... pytanko.
Ile pobiegniesz aktualnie 2 rundki?
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja myślę, że da rade, w końcu do Czapi
Awatar użytkownika
miszza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 02:40:14
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czapi może mniejszymi kroczkami do celu np 2.44-43 i lecimy razem :)
czapi42km
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Biegowe postępy biegowymi postępami.
Ja dziś inny duży postęp zrobiłem.
Nauczyłem się otóż cytować :)

Rolli pisze:Czapi... pytanko.
Ile pobiegniesz aktualnie 2 rundki?
Na BC2 do 50 minut się zbliżam, na max to pewnie po 3:50 by wyszło czyli coś koło 46 :)
mihumor pisze: Czy ktoś z Choszczna biegał już tak szybko maraton? Najszybszego znam co 2.54 pobiegł tyle, ze ja tam już prawie 30 lat nie mieszkam.
Maciek Kucharczyk 2:46 w ubiegłym roku. Na Orlenie chce 2:40 złamać, więc przy okazji mistrzostwa Choszczna się odbędą :)
MEL. pisze:Ja się na treningu nie znam, więc nie będę doradzać. Ale ja Cię obserwuję, Czapi! Jak nie będziesz robił co należy, to popatrzę groźnym okiem. Bardzo groźnym.
:lalala:

Przyjęte do wiadomości :)
Rolli pisze:
czapi42km pisze:Czas przedstawić stan posiadania :)

Nie dasz rady.
Za 3 miesiące musisz 5km w 18:30 pobiec...

... 3 razy!
To zależy na jakiej przerwie :) Choć jak się tak dokładnie temu przyjrzeć, ja za 3 miechy to BC2 po tyle będę musiał biegać :)

Zgadzam się : na dzień dzisiejszy totalna abstrakcja :)

Ale z drugiej strony ... to 28 sekund szybciej niż obecnie. W ostatnim miesiącu postęp o 15 sekund zrobiłem. Więc kto wie ... ?
miszza pisze:Czapi może mniejszymi kroczkami do celu np 2.44-43 i lecimy razem :)
miszza pisze:Czapi może mniejszymi kroczkami do celu np 2.44-43 i lecimy razem :)
:)

No ja strategię małych kroczków stosuję. Dlatego na 2:30 się nie szykuję ;)
czapi42km
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jak widać, w cytowaniu też pewne postępy muszę poczynić ;)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Postępy w cytowaniu są. Ale ja mysle, że Rolli sie pytał o dwie rundki na bieżni a nie wokół jeziora. :)
czapi42km
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No tak. Ale jak się tak człowiek nakrąży jak ja, to słowo "runda" jedno może znaczyć :)

Moje możliwości na dystansie 800m empirycznie pod koniec marca sprawdzę :)
Na HME weteranów. Cztery to rundy co prawda będą, ale jakiś obraz dadzą :)

Ostatnio na rytmach udało mi się 18s na stówkę złamać (pewnie dałbym radę szybciej, ale nie chodzi o to, żeby się pourywać).

2:24 więc wychodzi. Ale ja twardo przy dwóch minutach i maksymalnie 3 sekundach obstawać będę :)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czapi42km pisze: Na HME weteranów. Cztery to rundy co prawda będą, ale jakiś obraz dadzą :)
Bez specyficznego treningu będzie żenada... Ale wystarczy jak pobiegniesz 1x na 2 tygodnie jakiś tam MD-trening. To tez w treningu do maratonu pomoże.

Mnie ciekawi, jakie są straty w szybkości, jak się człowiek 5-6 lat nie rusza. Ze ty masz szanse znów 1:55 pobiec, jestem tego pewny... po roku MD!
czapi42km
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Bez specyficznego treningu będzie żenada...
E tam żenada :)

Co najwyżej umiarkowanie udany występ :)

Pytałem mojego trenera Zbigniewa Króla co tu robić, to mi prostą radę dał - chamski interwał.

Tak między sobą nazywaliśmy trening polegający na bieganiu setek na maksa na przerwie do 30s. (nadmienię że samo wyhamowanie i szybki powrót na linię startu (biegałem tam i z powrotem) zajmowało około 20s.).

I jestem przekonany, że takim treningiem szybko bym sie na <2 minuty zrobił. Tyle, że to by się totalnie kłóciło z treningiem do maratonu. Bo po czymś takim 2 dni do siebie się dochodzi, a przecież tupać kilometry trzeba :)

Co do spadku szybkości - trudno to ocenić bo barierą jest nagły w ostatnich dwóch latach wzrost sztywności :) Ja zawsze miałem skłonności do wszelkiego rodzaju naciągnięć mięśni (szczególnie dwugłowych) i nie przewiduję, żeby te skłonności w ostatnim czasie zmalały :)

Reasumując

na HME wystartuję z ciekawości (mogłem pobiec cross na 5 km i tu by żadnego problemu nie było).

Bo zielonego pojęcia nie mam, ile 800 mogę pobiec. Jedynym elementem szykującym mnie do tego startu będą przebieżki.

Adam i Marcin mogą więc spać spokojnie :)

Na medal i tak szans nie mam bo startują takie charty jak Bjoern Daehli i Marcin Fudalej. Z zagranicy też pewnie ktoś mocny przyjedzie :)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trening szybkościowy nie przeszkadza i nie "kłóci" się z przygotowaniem maratońskim... Nie daj sobie tego wmawiać przez trenera Adama. Oczywiście trzeba to robić na 95% i regularnie, bo jednorazowo zetnie nogi.

To powodzenia w Toruniu... Ja nie mam urlopu na Toruń i spróbuje na mistrzostwach Niemiec weteranów. Tu jest poziom dosyć wysoki i trzeba nawet w M45 celować na 2:00. Nawet trzeba 2:14 (M45) jako kwalifikacje wybiegać.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Rolli, ty nie odróżniasz treningu szybkości (czyli treningu powtórzeniowego) którą Paweł robi, od wytrzymałości (nawet jeśli szybkościowej) to jednak wytrzymałości w interwale. Taki interwał to mega mocny bodziec, beztlenowy, którego nie da się upchnąć w cyklu tak, żeby jednocześnie swobodnie robić robotę do maratonu. Tzn jak ktos chce to upchnie, nawet codziennie można mocny bodziec robić.
czapi42km
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zgodzę się z Adamem.

Trening szybkości z maratonem się nie kłóci.

Ale trening pod 800 już tak.

Choć te 3-4 treningi to żaden trening pod 800 by nie był. Ot, takie przypomnienie organizmowi jak to jest się w kilkadziesiąt sekund sponiewierać :)

Ja jednak na takie rzeczy pozwolić sobie nie mogę w związku z moimi jak zwykle nadambitnymi maratońskimi planami :)
kurczak458
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak wygląda teraz Twój trening do maratonu. Podobnie jak poprzednio t.j. 2 razy w tygodniu II zakres + podbiegi? Mam nadzieje ze tak jak poprzednio bedzie relacja na bieganie.pl. Czapi jak nie cierpisz na niedobor czasu to załóż blog na bieganie.pl i opisuj każdy trening. To bedzie bardzo ciekawe i pouczające. A dla Ciebie bedzie to dodatkowa motywacja.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Robimy coś, żeby to Czapiego blogowanie (i nie tylko jego) mogło być wygodniejsze niż do tej pory jest.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ