Moja pierwsza kontuzja. Czuję ból w kolanie. W jego lewej dolnej części. Poczułem go wczoraj biegając. Był słaby więc wymysliłem że dobiegnę do domu, został jakiś kilometr. Brawo dla mnie. Kiedy siedzę/leżę/stoję nie boli. Kiedy chodzę boli.
Co to może być? Przejdzie samo czy lepiej do lekarza? Ile ewentualnej przerwy od biegania mam się spodziewać?
Cele na 2016:
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
to trochę zależy od tego, czy to lewa część lewego kolana czy lewa część prawego kolana. lepiej napisz, czy to jest po wewnętrznej czy zewnętrznej stronie. głęboko czy płytko? boli pod dotykiem czy tylko jak chodzisz? masz pełny zakres ruchu w stawie?
Jest to lewa noga i lewa część czyli zewnętrzna. Powiedziałbym że bardziej pod kolanem niż samo kolano. Albo na styku kolana z łydką? albo goleniem xD? W każdym razie z przodu.
Nie boli jak dotykam. Jak siedzę/stoję/leżę to nie ma w ogóle tematu. Jak przechadzam się po mieszkaniu to też nic. Dopiero jak byłem w sklepie to poczułęm podczas chodzenia.
Trudno opisać ten ból, bo ani nie kłuje ani nic... coś jakby kość się ocierała o kość?
Mam pełen zakres ruchów, macham teraz nogą i wywijam i nic. Dziwna sprawa.
Jestem początkującym biegaczem, przez własną głupotę chyba przemęczyłem nogę. Zmiany w pracy tak mi wypadły że teraz przez 3 dni mogłem biegać a do niedzieli nie będę mógł za bardzo więc biegałem 3 dni... Mam nadzieję że to przemęczenie jakieś zwykłe...
Cele na 2016:
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
Też mam ból w lewym kolanie po lewej stronie po wczorajszym trzecim z rzędu treningu. Co za dużo to nie zdrowo. Ostatni kilometr ledwo dobieglem i wszedlem do domu. Dziś zrobiłem sobie przerwę.
Jeśli to ból pod kolanem, po zewnętrznej stronie, to poczytaj o paśmie biodrowym. Czy opis się będzie zgadzał? Dobra wiadomość jest taka, że wyłapane na początku daje się wyprowadzić samym rozciąganiem.
marcinnek_ pisze:Jeśli to ból pod kolanem, po zewnętrznej stronie, to poczytaj o paśmie biodrowym. Czy opis się będzie zgadzał? Dobra wiadomość jest taka, że wyłapane na początku daje się wyprowadzić samym rozciąganiem.
Pasuje idealnie. Widze że to poważniejsza sprawa, ja tu gdzie teraz mieszkam nie mam nawet lekarza rodzinnego... o fizjoterapeucie nie wspominając. Tak czy inaczej wynika z tego że raczej samo mi to nie przejdzie i testy sprawnościowe które miałem za tydzień przejść muszą poczekać do kolejnego roku
Brawo dla mnie jeszcze raz
Cele na 2016:
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
marcinnek_ pisze:Jeśli to ból pod kolanem, po zewnętrznej stronie, to poczytaj o paśmie biodrowym. Czy opis się będzie zgadzał? Dobra wiadomość jest taka, że wyłapane na początku daje się wyprowadzić samym rozciąganiem.
Pasuje idealnie. Widze że to poważniejsza sprawa, ja tu gdzie teraz mieszkam nie mam nawet lekarza rodzinnego... o fizjoterapeucie nie wspominając. Tak czy inaczej wynika z tego że raczej samo mi to nie przejdzie i testy sprawnościowe które miałem za tydzień przejść muszą poczekać do kolejnego roku
Brawo dla mnie jeszcze raz
Rociągać, rolować, rozciągać, rolować.
Na początek polecam ten zestaw: https://www.youtube.com/watch?v=gDQNqZMv1V0
Jeśli zrobisz go sobie wieczorem i rano nie poczujesz ulgi, to znaczy, że to nie jest pasmo i rzeczywiście zacząłbym się martwić i szukać pomocy.
Zachyłek nadrzepkowy nieposzerzony. Nierówne obrysy okostnej. Zwiększona ilość płynu w jamie stawu. Wiązadła poboczne oraz krzyżowe usg w normie.
Żadna interwencja według ortopedy nie jest potrzebna. Tabletki ani zastrzyki nie są potrzebne. Samo przejdzie...
Czy mogę spać spokojnie? Kiedy mogę zacząć znów biegać :D?
Cele na 2016:
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%