ZACZYNAM ....z niczym;)
Moderator: beata
- katekate
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
interwał musi być mocny, to tempo wyścigu, w jakim mamy zamiar wziąc udział
same interwały po 1k to jest nic w porównaniu do tego, że trzeba pobiec tym tempem cały wyścig, dlatego na treningach rżnie się takie tempo najpierw w odcinkach mniejszych, później większych, żeby organizm przyzwyczaić do biegania na zmęczeniu
toć nie lecisz interwału na luzie z samego założenia, wiadomo, że po któryms dopada zmęczenie
same interwały po 1k to jest nic w porównaniu do tego, że trzeba pobiec tym tempem cały wyścig, dlatego na treningach rżnie się takie tempo najpierw w odcinkach mniejszych, później większych, żeby organizm przyzwyczaić do biegania na zmęczeniu
toć nie lecisz interwału na luzie z samego założenia, wiadomo, że po któryms dopada zmęczenie
- kachita
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Truchtasz albo maszerujesz :P Z tym, że trucht musi być naprawdę spokojny, a niektórzy nie umieją aż tak wolno truchtać w przerwach, więc trochę się zajeżdżają, a to nie o to chodzi 
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]
[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
- katekate
- Zaprawiony W Bojach

a jak mam wybór odpoczynku w marszu, to chyba normalka, że z marszu skorzystam, kiedys między czterysetkami leżałam na trawie, no, ale to lato byłoblackfish pisze:I dlatego sobie po nim truchtasz, żeby odpocząć, a nie lecisz dalej tym tempem jak na zawodachkatekate pisze:interwał musi być mocny, to tempo wyścigu, [...] wiadomo, że po któryms dopada zmęczenie
- kojer
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 46:03
Problem w tym, że w truchcie możesz wypocząć za mało i kolejne mocne fragmenty będą szły coraz wolniej. To jest duży ból w planach przygotowywanych przez endomondo. Oni nie uznają przerw wolniejszych niż tempo wybiegania, więc ciężko się tego trzymać. Ja zwykle przechodzę do truchtu ale zdarza się, że niestety zmęczenie wygrywa i marsz jest konieczny.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Powiem jak to wyglądało u mnie:
Interwały biegałem na stadionie i zawsze było to 8 x 1 kilometr. Tempo mocnego kilometra to 3:20 (15 sekund szybciej niż tempo na 5km) a przerwa około 2/3 czasu szybkiego biegu - dla uproszczenia przyjmowałem 2 minuty. Podczas tych dwóch minut najpierw maszerowałem (około 30 sekund), a jak już wiedziałem jak się nazywam i gdzie jestem - truchtałem.
Przepis na interwały wziąłem z książki Bieganie Metodą Danielsa.
Interwały biegałem na stadionie i zawsze było to 8 x 1 kilometr. Tempo mocnego kilometra to 3:20 (15 sekund szybciej niż tempo na 5km) a przerwa około 2/3 czasu szybkiego biegu - dla uproszczenia przyjmowałem 2 minuty. Podczas tych dwóch minut najpierw maszerowałem (około 30 sekund), a jak już wiedziałem jak się nazywam i gdzie jestem - truchtałem.
Przepis na interwały wziąłem z książki Bieganie Metodą Danielsa.
- katekate
- Zaprawiony W Bojach

no mały zawsze ładnie ubierze w słowa to, o czym piszemy
ASK i jak? w jakim tempie biegałaś szybkie odcinki?
ASK i jak? w jakim tempie biegałaś szybkie odcinki?
- ASK
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 50:08
- Życiówka w maratonie: 4:43:44
Trening skonczony
Przerwy robilam w marszu. Fajnie. Ale i tak umieralam i bylam pewna, ze nie dam rady kolejnego powtorzenia. A kolejne wychodzily coraz szybciej
Wszystko po ciemku po dziurawych chodnikach, w dodatku z psem 
Nie widze dokladnie sredniego tempa w endo, tylko chwilowe, pierwsze 6 min wahalo sie 4:45-5:00, ostatni minutowy odcinek kolo 4:00
Nie widze dokladnie sredniego tempa w endo, tylko chwilowe, pierwsze 6 min wahalo sie 4:45-5:00, ostatni minutowy odcinek kolo 4:00
- katekate
- Zaprawiony W Bojach

nie biegasz z zegarkiem?
ładnie!
ładnie!
- ASK
- Zaprawiony W Bojach

Biegam, ale nie.zatrzymuje nigdy zegarka po odcinkach, odmierzam odcinki minutami. Zegarek mi pokazuje tylko tempo ostatniego km, a to sie nie pokrywa z czasem odcinkow. Ale nie biegam w aptece, nie musze znac dokladnych czasow 
- katekate
- Zaprawiony W Bojach

a nie uważasz, że warto by było czasem trzymać tempo odcinków, albo całego biegu?
- kojer
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 46:03
A nie możesz ręcznie łapać okrążeń po każdym interwale/przerwie? To by ci dało wtedy dokładne wyniki. O tu np. tak łapałem http://run-log.com/workout/workout_show/1682916 bo mój tomtom niby interwały ma, ale potem ich na www nie widać (a przy ręcznym łapaniu już tak).
Endomondo normalnie niestety nie pokazuje, tylko we własnych planach mają odpowiednią zakładkę. Ale w run-logu jest ładnie
Endomondo normalnie niestety nie pokazuje, tylko we własnych planach mają odpowiednią zakładkę. Ale w run-logu jest ładnie
- ASK
- Zaprawiony W Bojach

Kojer, czy chodzi o to, zeby nacisnac gorny przycisk zegarka po koncu kazdego odcinka? Wtedy pokaze mi srednie tempo odcinka?
Frankie, ja tez nie wiem, o czym oni mowia, jesli chodzi o technologie

Frankie, ja tez nie wiem, o czym oni mowia, jesli chodzi o technologie