Polar M400

puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie, mam takie pytanie trenuje sztuki walki i nie mam jak na treningach nosić zegarek, jak mógłbym dodać trening przez stronę tak aby dodawało go do codziennej aktywności. Narazie robię to tak że dodaje trening sw na endomondo i appką na androida syncmytrack przerzucam do polara jednak nie wlicza mi on tego treningu do aktywności całodniowej(nie wlicza nawet spalonych kcal do aktywności).
nie znam się na sztukach walki, ale powiedz mi tak na zdrowy rozsądek niby jak ten cholerny zegarek miałby policzyć aktywność w takim sporcie? Mam wrażenie że czasami ludzie za dużo oczekują. Ja tym zegarkiem nawet ćwiczeń siłowych czy ogólnorozwojowych nie mierze bo nie ma sensu. Niby zrobiłem sobie taki profil ale to tylko po to by mieć stoper i nic więcej.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

drive pisze:Witajcie, mam takie pytanie trenuje sztuki walki i nie mam jak na treningach nosić zegarek [...]
A nie można po prostu włączyć go i zostawić w szatni, a po treningu wyłączyć?
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie podpowiem koledze, jak ma rejestrować trening karate, bo i co tu rejestrować, ale powiem Wam jak postępuje w przypadku treningu na spinningu.

Zdefiniowałem w zegarku profil kolarstwo z włączonym gps.
Pomimo, że kręcę w miejscu i przebieg wynosi zero, mam do spinningu zamontowany licznik rowerowy.
Dzięki temu przebieg z licznika wpisuję jako dystans przebyty w Polar Flow.

Jeśli więc w trakcie treningu karate okazało by się, że z ruchów ręką "przebyłeś" ileś tam kroków co zostanie przeliczone na jakiś dystans, to gdybyś zdefiniował odpowiedni profil z rejestracją gps, to mógłbyś potem wpisywać ten "niby przebyty dystans".
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
drive
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Źle mnie zrozumieliście,
puchatek391 w endomondo normalnie dodaje trening -> sztuki walki -> 1,5h i wylicza mi tam ~1400 spalonych kcal, o to mi chodzi aby to eksportować do polara jak eksportuje appka na androida to wszystko fajnie pojawia się w polar flow na stronie widać ile kcal spaliłem ale niestety nie wlicza mi tego w podsumowanie dnia) ale tak aby wliczał te kcal i aktywność do całodniowej aktywności i dodawał je do moich całodniowych spalonych kcal, ponieważ tego nie robi.
A propo ćwiczeń siłowych to świetnie się do nich nadaje :D Oczywiście z założonym pulsometrem:)

Blackfish wątpię czy to coś zmieni, czy policzy mi kcal i doda do aktywności dnia jeżeli nie mam pulsometru na sobie i zegarek leży w miejscu po 2 to trochę dziwny pomysł :D

mondpas nie mam możliwości noszenia zegarka na ręku w trakcie treningu, właśnie nie chodzi mi o samo rejestrowanie treningu tylko jego dodanie manualne!:)

Czyli jednym słowem nikt manualnie nie dodaje takich aktywności w których nie można mieć zegarka na ręku?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja osobiście nie dodaje bo nie ma to senu, te wyliczenia kalorii są o kant dupy potłuc przy takich sportach jak sztuki walki czy fitnes( moim zdaniem). Jedyne co kiedyś mierzyłem to ilość przepłyniętych basenów w porównaniu do czasu pływania.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To chwilowe odpalenie zdefiniowanego treningu z rejestracja gps jest tylko po to, aby zarejestrowac wpis w dzienniku. Po kilku sekundach wylaczasz i zdejmujesz zegarek i mozesz isc sie naparzac z kumplami.
Zarejestrowales trening w dzienniku z podaniem miejsca i jesli o takie statystyki Ci chodzi to jest ok.

Jak wspomnialem ja dla treningu rowerowego w domu tym sposobem mam mozliwosc recznego wpisania dystansu. Nie patrzylem czy mozna recznie wpisac ilosc kalorii bo i jak je policzyc ?

Pomysl wiec czy warto zawracac sobie tym glowe.

Chyba ze znajdziesz gdzies pogladowe tabelki ze spalaniem kalorii w trakcie jakiegos wysilku. Ale to nie jest wiarygodne. Jeden konczy akcje z partnerka w kilka minut a inny pastwi sie nad nia kilkadziesiat minut.

Reasumujac: akcja akcji nie rowna :hej:
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
marcin.brynda
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Zadam Wam pytanie dużo na wyrost biorąc pod uwagę zapowiadaną aktualizację i wprowadzenie obsługi footpada. Czy zegarek będzie w stanie na raz obsługiwać czujnik HR i footpada i czy jedno nie będzie zakłócało drugiego ?
puchatek391 pisze:jak jedno będzie zakłócać drugie to niech sobie tą obsługę......... wiecie co :bum:

Nie powinno zakłócać. W starym dobrym i niezawodnym Polar RS300x używałem czujnika tętna i footpoda :) Model pochodzi z 2008 czy z 2009 roku :ble: Wątpię w to aby Polar się uwstecznił i robił na przekór biegaczom :)
drive
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mondpas niestety nie da się ręcznie wpisać kcal do takiego treningu. A czy wiecie może czy jest możliwość w polarze importowania treningów z pliku bądź innego serwisu manualnie bez aplikacji?
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z pliku - nie. Z innego serwisu - na Androida jest aplikacja SyncMyTracks. Obsługuje te najbardziej popularne
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
michalp
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ile wam trzyma bateria ? U mnie dość mizernie to wygląda. Dwa treningi w sumie około 2h (GPS, HR, podświetlenie przez 1h, temperatura kilka stopni na plus) w 2 dni i z suwaczka wnioskuje, że jest niski poziom (w sumie to nie wiem ile bo procent się nie wyświetla). I teraz nie wiem czy to mój tak ma i go zwracać czy może to norma?
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

u mnie ok 5h treningu (bez stałego podświetlenia, ale z gps i hr), monitoring aktywności, trochę bawienia się, synchronizacja z telefonem, i po 4 dniach zostało wg wskaźnika niewiele, wyświetliło się 10%, potrzebowałam na dzisiaj naładowany, ale następnym razem sprawdzę dokładnie po jakim czasie wyładuje się całkiem (chyba, że mi się znowu wkomponuje w przed treningiem....)
michalp
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kiedy pojawia się liczba % ? na pewno jak jest 100% a potem dopiero 10% ?
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

michalp pisze:kiedy pojawia się liczba % ? na pewno jak jest 100% a potem dopiero 10% ?
tak, pomiędzy miałam tylko wskaźnik, cyfra jest tylko 100% i 10%, innych nie udało mi się zaobserwować
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak pokaże 10%, to już chyba nie uruchomi się rejestrowanie treningu.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
michalp
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wczoraj dla odmiany rano odłączyłem od ładowania, przez cały dzień 100%, wieczorem krótko 45 minut spokojny bieg (HR/GPS/bez podświetlenia, autolap co 1km), po biegu 100% (?!). Dziś rano nadal 100%...Dodatkowa zmiana jaką zrobiłem to wyłączenie funkcji powrót do domu. Także albo autolap co 500 metrów lub/i podświetlenie lub/i powrót do domu dają baterii w kość albo po prostu mi się ikonka wskazania baterii zawiesiła ;) Zobaczymy czy nie zanotuje nagłego spadku...
ODPOWIEDZ