Co w teren?
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
- Życiówka w maratonie: brak
Mają jakiegoś zooma?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Rzeczywiście, znakomita większość butów terenowych ma tylko wersję neutralną bez podparcia. Dlatego, że w terenie każde lądowanie stopy na podłożu jest pod innym kątem i nie ma co stabilizować kroku w jednym położeniu. W podanym limicie cenowym w pewnym dobrze znanym mi sklepie dla biegaczy
znalazłoby się kilka modeli. Jeśli dobrze sprawdzały Ci się, Kili, na asfalcie Structure Triax, to fajną propozycją byłyby dla Ciebie np. Asics GEL-FujiTrabuco.

-
- Wyga
Chyba pomyliłeś stabilizację z amortyzacją?hassy pisze:Tak jest. A jak do nierówności podłoża dodasz (rzekomo wygodną) grubą i miękką, poddającą się podeszwę to poziom niestabilności jeszcze wzrasta (już nie mówiąc o dodatkowym wydatku energii, choć oczywiście ktoś to może uznać za treningową zaletę). A jak do tego dodasz niedostatecznie mocne mięśnie (np. rozleniwione w butach "ze stabilizacją") to masz mieszankę potencjalnie łatwo prowadzącą do ortopedycznego kuku.
Stabilizacja nie wiąże się z grubą i miekką podeszwą, raczej z szerszą. Stabilizacja, jak w moich leśnych XT Wings 3, jest jak najbardziej OK; tak mi się wydaje. Nie pozwala np. skręcić kostki przy lądowaniu na kamieniu, szyszce itp.
-
- Zaprawiony W Bojach
nie, nie pomylił, dobrze mówi. a wingsy to nie buty, to czołgi.
-
- Wyga
Hmm, w tych czołgach podeszwa pod piętą to 1/2 grubości co w Kayano, amortyzacja to też pewnie połowa albo mniej tej w Kayano, a jednocześnie w obu butach czuję się równie stabilnie, choć Kayano były, póki co, testowane jedynie w warunkach domowych.
-
- Zaprawiony W Bojach
hmm... hm...
Wingsy: grubość pod piętą: 27 mm, śródstopie: 18 mm
Kayano: grubość pod piętą: 28 mm, śródstopie: 18 mm.
p.s. dlaczego w nich nie idziesz na dwór?
-
- Wyga
Nie "wgrała" się moja odpowiedź.
Zastanawiam się, czy ich nie zwrócić. Jakoś dziwnie miękkie mi się wydają.
Zastanawiam się, czy ich nie zwrócić. Jakoś dziwnie miękkie mi się wydają.
- LoveBeer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34.00
- Kontakt:
wingsy sa uwazane powszechnie za bardzo dobre buty do zbiegania (i to w trudnym terenie, np Pawel Dybek wlasnie w wingsach - choc w wersji slab - fruwal na mardule, a on tam chyba najlepiej zbiegal, mysle ze lepiej nawet od Marcina), wiec chyba nie sa az takimi 'skrecaczami kostek' jak mogloby sie to wydawac 
ja swojej opinii narazie nie mam, choc kupilem ten but (pod katem granii tatr), ale jak sie zrobi pogoda to w nich posmigam (ciekaw jestem szczegolnie ich w konfrontacji z adidasami questar trail - ktore dopiero sa 'czolgami', ale z moich wszystkich butow to wlasnie je wybieram na dlugie wybiegania po tatrach.

ja swojej opinii narazie nie mam, choc kupilem ten but (pod katem granii tatr), ale jak sie zrobi pogoda to w nich posmigam (ciekaw jestem szczegolnie ich w konfrontacji z adidasami questar trail - ktore dopiero sa 'czolgami', ale z moich wszystkich butow to wlasnie je wybieram na dlugie wybiegania po tatrach.
-
- Wyga
Nie mogłem uwierzyć w to, co napisałeś, ale postawiłem obok siebie jedne i drugie i tak właśnie jest. Może to uginanie się Kayano sprawia wrażenie, że pod stopą jest dużo grubiej.Qba Krause pisze:hmm... hm...
Tak nawiasem dostałem dziś nową parę Wings (bardzo polubiłem te buty

-
- Rozgrzewający Się
Nie mają , dlatego są takie tanie. Wystarczy porównać z Terra Kiger i Wild Horse.jedz_budyn pisze:Mają jakiegoś zooma?